رادیولوژی دیجیتال, مطالب مفید

شکستگی ترقوه

شکستگی ترقوه

آدرس: شیراز، معدل غربی، تقاطع فلسطین، ساختمان تابا

شکستگی ترقوه یکی از شایع‌ترین آسیب‌های استخوانی است که معمولاً در اثر ضربه‌های مستقیم به ناحیه شانه یا سقوط از ارتفاع رخ می‌دهد. این نوع شکستگی می‌تواند در افراد مختلف، به‌ویژه کسانی که دچار پوکی استخوان هستند، بیشتر رخ دهد؛ چرا که استخوان‌ها در این شرایط ضعیف‌تر و مستعدتر برای شکستگی می‌شوند. مدت زمان جوش خوردن استخوان ترقوه معمولاً بین ۶ تا ۸ هفته است؛ اما این بازه ممکن است بسته به شرایط فردی مانند سن، شدت شکستگی و وجود بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان متفاوت باشد.

در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا، ما با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته تصویربرداری، امکان تشخیص دقیق و سریع شکستگی‌ ترقوه را فراهم کرده‌ایم. تصویربرداری‌هایی مانند رادیولوژی و در برخی موارد سی‌تی‌اسکن به پزشکان کمک می‌کند تا شدت و نوع شکستگی ترقوه را به‌طور کامل ارزیابی کنند؛ همچنین بهترین روش درمانی را برای شما انتخاب نمایند. این مرکز با تکیه بر تیم مجرب و فناوری‌های روز دنیا، اطمینان می‌دهد که مدت زمان جوش خوردن استخوان ترقوه به‌درستی مدیریت شود؛ همچنین روند بهبودی شما با کمترین عوارض همراه باشد.

اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان دچار شکستگی ترقوه شده‌اید؛ مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با ارائه خدمات جامع تشخیصی، همراه مطمئنی در این مسیر خواهد بود. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به طور جامع به شکستگی ترقوه و علل آن بپردازیم.

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.

بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.

بررسی آناتومی، محل قرارگیری و اهمیت استخوان ترقوه

شکستگی ترقوه | محل قرارگیری ترقوه

شکستگی ترقوه | محل قرارگیری ترقوه

ترقوه استخوانی است که جناغ (استرنوم) را به شانه متصل می‌کند. این استخوان بسیار محکم است؛ شکل S خفیفی دارد و در بسیاری از افراد به راحتی دیده می‌شود. در مفصلی با غضروفی به نام مفصل استرنوکلاویکولار به جناغ متصل می‌شود. در انتهای دیگر، استخوان به ناحیه شانه در قسمتی از تیغه شانه (کتف) به نام آکرومیون متصل است.

استخوان ترقوه به عنوان یک پایه برای اتصال جناغ به تیغه شانه عمل می‌کند. به دلیل موقعیت ویژه ترقوه، هر نیروی شدید وارد بر شانه، مانند افتادن مستقیم روی شانه ، نیرو را به ترقوه منتقل می‌کند؛ در نتیجه شکستگی ترقوه رخ می‌دهد.

همچنین بخوانید: شکستگی کتف ، تراکم استخوان شیراز ، مرکز سنجش تراکم استخوان شیراز

علائم هشدار دهنده و علل شایع شکستگی ترقوه

شکستگی ترقوه | علائم و علل شکستگی

شکستگی ترقوه | علائم و علل شکستگی

علائم شکستگی استخوان ترقوه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

درد استخوان:

شکستگی استخوان ترقوه می‌تواند بسیار دردناک باشد. بسته به جایی که استخوان شکسته است، ممکن است درد را در شانه خود یا بخش نزدیک به وسط استخوان ترقوه احساس کنید.

مشکلات حرکتی:

شانه یا بازوی شما ممکن است احساس سفت شدن داشته باشد؛ یا ممکن است زمانی که می‌خواهید آن را حرکت دهید، درد بیشتری احساس کنید.

تورم:

هر گونه شکستگی استخوان باعث التهاب و تورم در بافت‌های نرم اطراف آن می‌شود. از آنجایی که استخوان ترقوه شما بسیار نزدیک به پوست است، معمولاً تورم و همچنین احساس آن را خواهید دید.

وجود ناهماهنگی:

ممکن است ببینید که چیزی در اسکلت شما سر جای خود نیست. ممکن است به نظر برسد که شانه شما به طور غیرطبیعی افتاده است یا استخوان ترقوه شما نامتقارن به نظر می‌رسد.

کبودی:

تکه‌های استخوانی جا به جا شده ممکن است به بافت‌های نرم شما آسیب برساند و باعث حساسیت و گاهی اوقات کبودی شود. ممکن است نواحی تیره یا تغییر رنگ پوست را در امتداد استخوان ترقوه خود مشاهده کنید.

سایر علائم شکستگی ترقوه:

  • دردی که هنگام حرکت دادن شانه افزایش می‌یابد.
  • پدید آمدن تورم، حساسیت یا کبودی در ناحیه ترقوه
  • برآمدگی روی شانه یا نزدیک آن
  • سفتی یا عدم توانایی حرکت شانه
  • نوزادان اغلب تا روزها پس از شکستن استخوان ترقوه در هنگام تولد، بازوی خود را تکان نمی‌دهند؛ همچنین اگر کسی دست را حرکت دهد، کودک گریه می‌کند.

اگر به دنبال تشخیص سریع و دقیق شکستگی ترقوه با توجه به علائم ذکر شده هستید؛ ما مرکز تصویربرداری پزشکی تابا را برای انجام این خدمات به شما معرفی می‌کنیم.

علل شایع شکستگی ترقوه چیست؟

شکستگی ترقوه | علل شایع

شکستگی ترقوه | علل شایع

شکستگی استخوان ترقوه معمولاً نتیجه یک آسیب تروماتیک است. علل شایع عبارتند از:

سقوط از ارتفاع:

افتادن روی شانه یا بازو یک روش رایج برای شکستن استخوان ترقوه است.

تصادفات رانندگی:

تصادف رانندگی نیز ممکن است باعث بروز چنین مشکلی شود.

زایمان سخت:

نوزادانی که شانه‎هایشان در کانال زایمان گیر می‌کند ممکن است دچار شکستگی ترقوه شوند.

عوامل خطر و عوارض شکستگی ترقوه

شکستگی ترقوه | عوامل خطر

شکستگی ترقوه | عوامل خطر

عوامل خطر

نوجوانان و کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر شکستگی استخوان ترقوه هستند. این خطر پس از 20 سالگی کاهش می‌یابد. سپس در افراد مسن دوباره افزایش می‌یابد زیرا آن‌ها با افزایش سن دچار پوکی استخوان می‌شوند. این مورد با داروهای درمان پوکی استخوان تا حدودی باعث عدم پیشروی پوکی استخوان می‌شود. شما می‌توانید با انجام تست منظم سنجش تراکم استخوان در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا از بروز و یا پیشرفت پوکی استخوان جلوگیری کنید.

عوارض شکستگی ترقوه

شکستگی ترقوه | عوارض

شکستگی ترقوه | عوارض

اکثر استخوان‌های ترقوه شکسته بدون مشکل بهبود می‌یابند. اما به طور کلی عوارض شکستگی ترقوه ممکن است شامل موارد زیر باشد:

آسیب عصبی یا رگ خونی:

انتهای ناهموار استخوان ترقوه شکسته در مواردی نادر ممکن است به اعصاب و عروق خونی مجاور آسیب برساند. اگر دچار بی حسی و سردی بازو یا دست شدید، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

بهبودی ضعیف یا کند:

استخوان ترقوه بشدت شکسته ممکن است به آرامی التیام یابد. اتصال ضعیف استخوان‌ها در طول بهبودی می‌تواند باعث کوتاه شدن استخوان شود.

ایجاد توده ای در استخوان:

به عنوان بخشی از فرآیند بهبودی، جایی که استخوان‌ها به هم جوش می‌خورد، یک توده استخوانی تشکیل می‌شود. توده به راحتی قابل مشاهده است زیرا نزدیک به پوست است. اکثر توده‌ها با گذشت زمان ناپدید می‌شوند.

انواع شکستگی ترقوه

شکستگی ترقوه | انواع شکستگی

شکستگی ترقوه | انواع شکستگی

شکستگی ترقوه یکی از آسیب‌های شایع استخوانی است که بسته به شدت ضربه و محل دقیق شکستگی، به انواع مختلفی تقسیم می‌شود. شناخت این انواع به پزشکان کمک می‌کند تا بهترین روش درمانی را انتخاب کنند. در ادامه به برخی از رایج‌ترین انواع شکستگی ترقوه اشاره می‌شود:

شکستگی میانی ترقوه

این نوع شکستگی، شایع‌ترین نوع شکستگی ترقوه است و در وسط استخوان ترقوه اتفاق می‌افتد. از آنجایی که این ناحیه از استخوان ترقوه نازک‌تر و ضعیف‌تر است؛ بیشتر در معرض شکستگی قرار دارد. این نوع شکستگی معمولاً در اثر ضربه مستقیم به شانه یا سقوط روی بازو ایجاد می‌شود.

شکستگی انتهایی دورتر (جانبی)

این نوع شکستگی در نزدیکی مفصل آکرومیوکلاویکولر (مفصل بین ترقوه و استخوان کتف) رخ می‌دهد. این شکستگی‌ها ممکن است با آسیب به رباط‌های اطراف مفصل همراه باشد و در برخی موارد نیاز به جراحی دارد.

شکستگی انتهایی نزدیک (مدیال)

این نوع شکستگی در نزدیکی جناغ سینه (استرنوم) اتفاق می‌افتد و نسبت به سایر انواع شکستگی ، کمتر شایع است. این شکستگی‌ها ممکن است به دلیل شدت ضربه، با آسیب به ساختارهای اطراف مانند رگ‌های خونی یا اعصاب همراه باشد.

شکستگی خرد شده

در این نوع شکستگی، استخوان ترقوه به چند قطعه کوچک‌تر تقسیم می‌شود. این حالت معمولاً در اثر ضربه‌های بسیار شدید مانند تصادفات رانندگی یا سقوط از ارتفاع بالا رخ می‌دهد؛ در نتیجه ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم داشته باشد.

شکستگی باز یا بسته

شکستگی ترقوه می‌تواند به دو صورت باز یا بسته باشد. در شکستگی باز، استخوان شکسته از پوست خارج می‌شود و خطر عفونت وجود دارد. در شکستگی بسته، پوست سالم باقی می‌ماند و استخوان شکسته در داخل بدن قرار دارد.

شکستگی در کودکان

در کودکان، شکستگی ترقوه اغلب به صورت شکستگی سبز‌چوبی (Greenstick) اتفاق می‌افتد. در این نوع شکستگی، استخوان به‌طور کامل نمی‌شکند؛ بلکه خم می‌شود و ترک برمی‌دارد. این حالت به دلیل انعطاف‌پذیری بیشتر استخوان‌ها در کودکان است.

راهنمای جامع تشخیص شکستگی ترقوه

شکستگی ترقوه | تشخیص شکستگی

شکستگی ترقوه | تشخیص شکستگی

اگر فکر می‌کنید دچار شکستگی استخوان شده‌اید؛ فورا به پزشک مراجعه کنید. مراحلی که ممکن است پزشک در جهت تشخیص شکستگی ترقوه طی کند؛ ممکن است به این صورت باشد.

از شما بخواهد اتفاقی که افتاده را توصیف کنید. ناحیه مشکوک به شکستگی را به صورت فیزیکی بررسی می‌کند. در پایان برای تایید شکستگی، تصویربرداری‌هایی مثل رادیولوژی یا سی تی اسکن تجویز می‌کند.

در این تصویربرداری‌ها اشعه ایکس نشان می‌دهد که شکستگی شما کجاست، نوع آن چیست و آیا استخوان‌های دیگری شکسته است یا خیر. اگر آسیب پیچیده‌تری دارید یا بیش از یک آسیب دارید؛ ممکن است پزشک شما یک سی تی اسکن را برای مشاهده جزئیات بیشتر درخواست کند.

تشخیص دقیق شکستگی ترقوه از طریق تصویربرداری (مانند رادیولوژی یا سی‌تی‌اسکن) انجام می‌شود. در مرکز تخصصی تابا، با استفاده از تجهیزات پیشرفته و تیم مجرب، انواع شکستگی‌ها به ‌دقت تشخیص داده می‌شود؛ همچنین بهترین روش درمانی برای هر بیمار ارائه می‌شود. اگر شما یا یکی از عزیزان‌تان دچار شکستگی ترقوه شده‌اید؛ ما در مرکز تصویربرداری پزشکی همراه شما هستیم.

شکستگی استخوان ترقوه چگونه درمان می شود؟

شکستگی ترقوه | درمان شکستگی

شکستگی ترقوه | درمان شکستگی

اکثر شکستگی‌های ترقوه با درمان محافظه کارانه به خوبی بهبود می‌یابند. فقط درصد کمی نیاز به جراحی دارند .

روش‌های درمانی استاندارد برای شکستگی استخوان ترقوه شامل موارد زیر است:

بی حرکتی:

در حالی که اکثر شکستگی‌های استخوان ترقوه می‌توانند خود به خود بهبود یابند؛ مهم است که از حرکت محل شکستگی در حین بهبودی جلوگیری شود. پزشک شما برای کمک به ثابت نگه داشتن استخوان، یک اسلینگ برای بی حرکت کردن شانه تجویز می‌کند. اسلینگ را برای چند هفته می‌پوشید.

تسکین درد:

ممکن است در طی یک یا دو هفته اول بهبودی به داروهای مسکن با نسخه نیاز داشته باشید . همچنین قرار دادن یخ روی شکستگی هر بار حدود 20 دقیقه می‌تواند کمک کننده باشد.

برسی روند بهبودی:

پزشک شما تا زمانی که روند بهبودی شما کامل شود؛ به شکل دوره‌ای رادیولوژی یا سی تی اسکن تجویز می‌کند. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا تا زمانی که بهبودی کامل را کسب کنید در این مسیر در کنار شما خواهد بود.

فیزیوتراپی:

هنگامی که استخوان شروع به بهبودی می‌کند؛ پزشک تمرینات ملایمی را برای تمرین تجویز می‌کند. این کار به جلوگیری از سفت شدن بیش از حد بافت‌های نرم در هنگام بی حرکتی کمک می‌کند. هنگامی که استخوان بهبود یافت، می‌توانید روی بازسازی قدرت عضلانی خود کار کنید.

عمل جراحی:

اگر شکستگی ترقوه به شدت جابجا شده باشد؛ به گونه‌ای که قطعات استخوانی از جای خود دور شده باشند؛ یا اگر به سایر بافت‌ها مانند تاندون، رباط، رگ خونی یا عصب آسیب زده باشند، ممکن است به جراحی نیاز داشته باشید.

سوالات متداول

چگونه می‌توان فهمید که دچار شکستگی ترقوه شده‌ایم؟

هنگامی که استخوان‌ها می‌شکنند، به دلیل خونریزی از رگ‌های خونی داخل و اطراف استخوان، تورم ایجاد می‌شود. همچنین درد ناشی از شکستگی استخوان به دلیل آسیب به پایانه های عصبی کاملا حس می‌شود. معمولاً با شکستگی ترقوه درد و تورم شدید است و ممکن است تغییر شکل قابل مشاهده باشد. تنها راه برای بررسی دقیق وجود شکستگی، گرفتن عکس با اشعه ایکس از ناحیه است. با استفاده از روش‌هایی مانند رادیولوژی تابا، پزشکان می‌توانند محل و شدت شکستگی را به‌طور کامل بررسی کنند. در برخی موارد، برای ارزیابی دقیق‌تر، ممکن است از سی‌تی‌اسکن نیز استفاده شود.

در مرکز تخصصی تابا، این خدمات تصویربرداری با دقت و کیفیت بالا انجام می‌شود. تجهیزات پیشرفته و تیم مجرب این مرکز، اطمینان می‌دهند که تشخیص شکستگی ترقوه به‌درستی صورت گیرد؛ در نتیجه بهترین برنامه درمانی برای شما ارائه شود.

اگر استخوان ترقوه شکسته شده باشد چه باید کرد؟

گام اول:

اگر فکر می‌کنید که ترقوه شکسته است، بهتر است فورا به دنبال درمان پزشکی باشید.

گام دوم:

بهترین راه برای درمان آسیب تا زمانی که بتوانید به پزشک یا مرکز اورژانسی برسید؛ بی حرکت کردن بازو و شانه با نگه داشتن بازو نزدیک بدن است.

گام سوم:

شما باید هر بار 20 تا 30 دقیقه یخ را روی ناحیه آسیب دیده قرار دهید و مطمئن شوید که پوست منجمد نمی‌شود.

تذکر: اگر آسیب نزدیک جناغ است و تنگی نفس یا مشکل در بلع دارید؛ باید فورا به اورژانس مراجعه کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائم شکستگی ذکر شده در قسمت علائم شکستگی را مشاهده کردید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. منتظر بودن برای درمان می‌تواند منجر به بهبودی ضعیف شود.

شکستگی ترقوه چقدر شایع است؟

شکستگی استخوان ترقوه یک آسیب نسبتاً شایع است که 5 تا 10 درصد از کل شکستگی‌های استخوان را شامل می‌شود.

شکستگی ترقوه در کودکان و نوزادان نیز شایع‌ترین شکستگی در این دوران است.

شکستگی ترقوه چقدر طول می‌کشد تا بهبود یابد؟

مدت زمان بهبودی شکستگی به عوامل زیادی مانند سن، محل شکستگی و تعداد قطعات شکسته بستگی دارد.

بهبود شکستگی ترقوه در کودکان:

شکستگی ترقوه در کودکان (کمتر از 8 سال) ممکن است در چهار یا پنج هفته بهبود یابد.

بهبود شکستگی ترقوه در نوجوانان:

شکستگی ترقوه در نوجوانان ممکن است شش تا هشت هفته طول بکشد.

بهبود شکستگی در بزرگسالان:

شکستگی در بزرگسالان یا نوجوانانی که رشد آن‌ها متوقف شده است، 10 تا 12 هفته طول می‌کشد تا بهبود یابد و یا حتی ممکن است بیشتر طول بکشد. اکثر شکستگی‌های ترقوه در یک بزرگسال تا چهار ماهگی به طور کامل بهبود می‌یابند.

آیا شکستگی استخوان ترقوه عوارض طولانی مدتی ایجاد می کند؟

اکثر شکستگی‌های ترقوه به طور کامل و بدون هیچ عارضه ای بهبود می‌یابند.

عدم بهبود شکستگی ترقوه:

اگر شکستگی شما به خودی خود بهبود پیدا نکند، ممکن است باعث درد مداوم شود تا زمانی که جراح آن را برطرف کند.

جوش خوردن استخوان‌ها در موقعیت نامناسب:

اگر قطعات استخوانی در موقعیت نامناسب بهبود پیدا کنند؛ ممکن است بدشکلی استخوانی پایدار داشته باشید که می‌توانید آن را ببینید.

شکستگی در ناحیه مفصل شانه:

اگر شکستگی شما در نزدیکی مفصل شانه رخ داده باشد؛ در برخی موارد، قطعات استخوانی می‌توانند باعث آسیب به غضروف شوند و بعداً منجر به درد مفاصل شوند.

مدت زمان جوش خوردن استخوان چقدر است؟

مدت زمان جوش خوردن استخوان ترقوه معمولاً بین ۶ تا ۸ هفته است؛ اما این بازه می‌تواند در افراد مبتلا به پوکی استخوان طولانی‌تر باشد. در چنین مواردی، استفاده از داروهای درمان پوکی استخوان و پیروی از دستورات پزشکی می‌تواند روند بهبودی را تسریع کند. علاوه بر این، روش‌های درمانی مانند استفاده از آتل، فیزیوتراپی و در موارد شدید، جراحی می‌توانند به بهبود کامل کمک کنند.

سخن پایانی

در پایان شکستگی ترقوه یکی از آسیب‌های شایع استخوانی است که می‌تواند در اثر ضربه‌های مستقیم، سقوط یا حوادث ورزشی رخ دهد. این نوع شکستگی در افراد مبتلا به پوکی استخوان بیشتر دیده می‌شود، چرا که استخوان‌ها در این شرایط ضعیف‌تر و شکننده‌تر هستند. برای پیشگیری از چنین آسیب‌هایی، مدیریت و درمان پوکی استخوان از طریق مصرف داروهای درمان پوکی استخوان بسیار اهمیت دارد.

در مرکز تخصصی تابا، ما با بهره‌گیری از تجهیزات پیشرفته تصویربرداری و تیم پزشکی مجرب، امکان تشخیص دقیق شکستگی ترقوه را فراهم کرده‌ایم. این مرکز با ارائه خدمات جامع، از تشخیص اولیه تا درمان و توانبخشی، همراهی مطمئن برای بیماران است.

به یاد داشته باشید که پیشگیری از پوکی استخوان با مصرف داروهای درمان پوکی استخوان، تغذیه مناسب می‌تواند احتمال بروز چنین آسیب‌هایی را کاهش دهد. مرکز تابا در این مسیر نیز همراه شماست تا با ارائه مشاوره‌های تخصصی، سلامت استخوان‌های شما را تضمین کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *