عمومی, پوکی استخوان, مطالب مفید

قرص کلسیم (موارد استفاده و عوارض)

همه ما در مورد تاثیر کلسیم بر روی سلامتی بدن به خصوص استخوان‌ها و دندان‌ها شنیده‌ایم. قرص کلسیم یکی از مواردی است که پزشکان بر استفاده از آن بسیار تاکید می‌کنند.

برای افزایش استحکام و تراکم استخوان‌ها، کلسیم و ویتامین دی نقش اساسی دارند. کمبود هر کدام از این موارد منجر به کاهش تراکم استخوان شده و فرد به پوکی استخوان دچار می‌شود. این بیماری باعث می‌شود تا استخوان‌های بدن بسیار ضعیف و شکننده باشند، بنابراین کوچک‌ترین ضربه هم ممکن است باعث آسیب دیدگی شود؛ به طوری که فشارهای خفیف و زمین خوردن موجب شکستگی و آسیب دیدگی استخوان می‌شوند.

بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های استخوان در ابتدا بهتر است آزمایشات مربوط را با مشورت پزشک خود انجام دهید. سپس بر اساس نتایج معاینات، قرص کلسیم مناسب را مصرف می‌کنید.

یکی از راه‌های اطمینان از سلامتی استخوان‌ها انجام سنجش تراکم استخوان است. این آزمایش به عنوان یکی از بهترین روش های تعیین تراکم استخوان شناخته می‌شوند. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا برای انجام این تست در کنار همکاری با پزشکان مجرب و متخصص از پیشرفته‌ترین تجهیزات استفاده می‌کند.

در این مطلب به صورت کامل در مورد قرص کلسیم و مباحث مهم مربوط به آن صحبت می‌کنیم و هر آنچه که نیاز است بدانید را توضیح خواهیم داد.

در ادامه موارد زیر را بررسی می شود:

  • کلسیم چیست و چه تاثیری بر روی سلامتی بدن دارد؟
  • علائمی که به شما هشدار می‌دهد به قرص کلسیم نیاز دارید.
  • روش‌های تشخیص میزان کلسیم بدن
  • چه کسانی باید قرص کلسیم مصرف کنند.
  • بهترین نوع قرص کلسیم

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.

کلسیم چیست و چه تاثیری بر سلامتی بدن دارد؟

تاثیر قرص کلسیم بر روی سلامتی بدن

کلسیم یک ماده مغذی و ضروری است که در بسیاری از غذاها مانند محصولات لبنی یافت می شود. استخوان‌ها و دندان‌ها حاوی بیش از ۹۹ درصد کل کلسیم بدن انسان هستند. غلظت کلسیم در بدن با افزایش سن کاهش می‌یابد و بنابراین طبیعی است که تراکم استخوان‌ها کاهش پیدا کند. مصرف کلسیم اضافی به بازسازی و قوی ماندن استخوان ها کمک می‌کند. قلب، اعصاب و سیستم‌های لخته‌کننده خون نیز به کلسیم نیاز دارند.

کلسیم برای درمان و پیشگیری از بسیاری از بیماری‌ها هم استفاده می‌شود. این بیماری‌ها شامل گرفتگی عضله، پوکی استخوان، نرم شدن استخوان ها و سندروم قبل از قاعدگی(PMS) می‌شوند.

پس دانستیم بسیاری از عملکردهای مهم بدن ما به کلسیم وابسته هستند. بنابراین قرص کلسیم تاثیر بسیار زیادی بر روی سلامتی خواهد داشت.

علائمی که به شما هشدار می‌دهد به قرص کلسیم نیاز دارید!

علائم کمبود کلسیم؛ قرص کلسیم

هنگامی که کلسیم بدن کافی نباشد، بدن مقدار کلسیم مورد نیاز را از استخوان‌ها می‌گیرد. همین امر باعث به وجود آمدن بسیاری از بیماری‌ها مانند سستی و شکننده شدن استخوان می‌شود. البته از آن جایی که بانوان پس از یائسگی بیشتر در معرض این بیماری هستند، پزشکان توصیه می‌کنند که این افراد از مکمل‌ها و قرص کلسیم استفاده کنند.

توجه داشته باشید کمبود کلسیم و یا پوکی استخوان در مراحل ابتدایی علائم و نشانه‌های خاصی ندارند؛ اما هشدارهایی وجود دارد که به شما نشان می‌دهد بهتر است قرص کلسیم را مصرف کنید. در ادامه برخی از آن‌ها را نام می‌بریم.

  • مشکلات عضلانی (درد عضلانی، گرفتگی و اسپاسم)
  • بی حسی و گزگز دست‌ها، بازوها، پاها
  • تشنج
  • آریتمی (بی نظمی ضربان قلب)
  • خستگی مفرط
  • افسردگی
  • بی خوابی
  • کمبود تمرکز، فراموشی و گیجی
  • مشکلات در ناخن و پوست (پوست خشک، ناخن‌های خشک یا شکننده، آلوپسی (ریزش موی سکه‌ای)، اگزما یا التهاب پوست، پسوریازیس)
  • استئوپنی و پوکی استخوان
  • مشکل سندروم پیش از قاعدگی یا PMS
  • مشکلات دندانی (پوسیدگی دندان، دندان‌های شکننده، لثه‌های ملتهب و ریشه‌های ضعیف دندان)

برای اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری و اثرات ناشی از کمبود کلسیم، پیشنهاد می‌کنیم مطلب پوکی استخوان مطالعه کنید.

بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.

روش‌هایی برای تشخیص میزان کلسیم بدن

تشخیص میزان کلسیم؛ قرص کلسیم

در صورت مشاهده علائم کمبود کلسیم، معمولا پزشک سابقه پزشکی شما را چک می‌کند و از شما در مورد سابقه خانوادگی کمبود کلسیم و پوکی استخوان سوال می‌پرسد. اگر پزشک شما به کمبود کلسیم مشکوک باشد، دستور گرفتن نمونه خون برای بررسی سطح کلسیم را می‌دهد.

سطح پایین کلسیم پایدار در خون ممکن است بیماری کمبود کلسیم را تایید کند. بهتر است بدانید سطح کلسیم خون کودکان و نوجوانان به طور معمول بیشتر از بزرگسال است.

در صورت داشتن بیماری یا علائم زیر، پزشک آزمایش خون را توصیه می‌کند!

  • برخی بیماری‌های استخوانی
  • بیماری مزمن کلیوی
  • بیماری های مزمن کبد
  • اختلالات غدد پاراتیروئید
  • اختلالاتی که بر روی نحوه جذب مواد مغذی در روده تاثیر می‌گذارند.
  • سطح غیر طبیعی ویتامین D

نشانه‌های وجود کلسیم بیش از حد در خون (هیپرکلیسمی)

  • تکرر ادرار و تشنگی بیشتر
  • خستگی
  • تهوع و استفراغ
  • از دست دادن اشتها
  • یبوست و درد شکم

در صورت داشتن هر کدام از علائم و نشانه‌های گفته شده بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و در سریع‌ترین زمان ممکن آزمایشات مربوط را انجام دهید. سپس با توجه به توصیه‌های پزشک خود مصرف مکمل و قرص کلسیم را شروع کنید.

تاثیر کلسیم بر روی پوکی استخوان

تاثیر قرص کلسیم بر پوکی استخوان

نقش کلسیم و ویتامین D در متابولیسم استخوان‌ها سال‌هاست که شناخته شده است. کلسیم یکی از اجزای اصلی استخوان بوده و همراه کلاژن، وظیفه تسهیل، استحکام و مقاومت اسکلت را بر عهده دارد.

حداکثر توده استخوانی تا 30 سالگی به دست می آید و به عوامل ژنتیکی و محیطی از جمله دریافت کلسیم بستگی دارد. هنگامی که به اوج توده استخوانی رسید، لازم است حداقل کلسیم دریافتی را حفظ کرد تا از تحلیل استخوان جلوگیری شود. ویتامین D مسئول حفظ هموستاز کلسیم و فسفر است و باعث جذب مجدد آن در سطوح کلیه و روده می شود.

کمبود آن با تغییر معدنی شدن استخوان همراه است و باعث راشیتیسم در کودکان و استئومالاسی در بزرگسالان می شود. پوکی استخوان یک فرآیند مزمن شایع است. انتظار می رود با افزایش سن جمعیت، شیوع پوکی استخوان افزایش یابد.

فعالیت بدنی و تغذیه مناسب دو معیار مرتبط با کاهش خطر پوکی استخوان هستند که با کمک آن‌ها می‌توانید ریسک ابتلا به بیماری‌های مختلف را کاهش دهید. دریافت کافی کلسیم، همراه با سطوح کافی ویتامین D، گزینه های خوبی برای حفظ وضعیت استخوانی سالم هستند. برای دریافت میزان مناسبی از ویتامین D، می‌توانید از مکمل‌ها و قرص‌های مخصوص استفاده کنید. مقدار دُز مناسب را حتما با مشورت پزشک انتخاب کنید.

چه کسانی باید قرص کلسیم مصرف کنند؟

چه کسانی باید قرص کلسیم مصرف کنند

مصرف یا عدم مصرف قرص کلسیم باید با نظر پزشک صورت گیرد. وقتی جذب کلسیم کافی نیست، بدن کلسیم را از استخوان می‌گیرد، در نتیجه تراکم استخوان کاهش پیدا می‌کند و منجر به استئوپورز (پوکی استخوان) می‌شود. از آن جایی که زنان بیشتر در معرض خطر استئوپورز هستند، از همین رو بیشتر پزشکان مصرف قرص کلسیم را به خصوص بعد از رسیدن به مرحله یائسگی به زنان توصیه می کنند.

به همین دلیل زنان در سنین بالاتر نیاز بیشتری به مصرف مکمل های کلسیم دارند. اگر کلسیم را به مقدار کافی از طریق رژیم غذایی بدست نمی آورید، مکمل‌های کلسیم می تواند به رفع این مشکل کمک کند. در صورتیکه یکی از شرایط زیر را دارید، قرص کلسیم می ‌تواند برایتان مفیدتر باشد.

  • دنبال کردن رژیم گیاهخواری
  • داشتن یک رژیم با پروتئین یا سدیم بالا که ممکن است باعث دفع کلسیم بیشتر از بدن شود.
  • ابتلا به یک بیماری که توانایی بدن را برای جذب کلسیم کمتر می ‌کند مثل بیماری کرون یا بیماری روده التهابی
  • تحت درمان بودن با کورتیکواستروئیدها طی یک دوره طولانی مدت
  • داشتن استئوپوزر یا پوکی استخوان

مزایای مصرف قرص کلسیم

مزایای مصرف قرص کلسیم

1) کمک به تشکیل استخوان و دندان

همان طور که گفتیم با افزایش سن کلسیم در استخوان‌ها رسوب می‌کند و به تدریج تراکم استخوان کاهش پیدا می‌کند. از طرف دیگر با کمبود کلسیم دندان‌ها هم دچار پوسیدگی می‌شوند. یکی از راه‌های دریافت کلسیم، استفاده از رژیم غذایی مناسب است، در صورت دریافت کلسیم کافی علاوه بر افزایش استحکام استخوان، حرکت عضلات هم بهبود پیدا می‌ کنند.

2) بهبود جریان خون

ضعف عضلات بدن یکی از نشانه‌های کمبود کلسیم است. معمولا در این شرایط افراد گرفتگی عضلات را بیشتر تجربه می‌کنند. بهترین کار برای بهبود این وضعیت مصرف قرص کلسیم است. با کمک این قرص رگ‌های خونی منقبض می‌شوند و این کار موجب شل شدن آن‌ها می‌شود. از طرف دیگر قرص کلسیم به ترشح هورمون‌ها و آنزیم‌هایی که از عملکردهای بدن پشتیبانی می‌کنند، کمک می‌کند.

3) بهبود کیفیت خواب

پایین بودن سطح کلسیم باعث اختلال در خواب می‌شود. بسیاری از افراد که کلسیم بدنشان کم است، خواب کافی و مفید نخواهند داشت. البته این موضوع بسیار نادر است که در این شرایط با مصرف قرص کلسیم این مشکل رفع می‌شود. اما توجه داشته باشید مکمل‌ها را بدون اطلاعات کافی مصرف نکنید و حتما زیر نظر پزشک متخصص خود مصرف کنید.

عوارض احتمالی مصرف قرص کلسیم

برخی از افرادی که مکمل های کلسیم مصرف می کنند ممکن است دچار ، نفخ، یبوست یا ترکیبی از این علائم شوند. یکی از راه‌های کاهش علائم، پخش دوزهای کلسیم در طول روز است و یا مصرف کلسیم با وعده های غذایی است.

انواع قرص‌های کلسیم

انواع قرص کلسیم

قرص کلسیم همان مکمل‌ حاوی کلسیم است که به جذب بیشتر این ماه معدنی کمک می‌کنند. در این قسمت با دو نمونه از پر استفاده ‌ترین قرص های کلسیم صحبت می ‌کنیم.

1) کلسیم کربنات (Calcium Carbonat)

یکی از محبوب‌ترین نوع قرص کلسیم ، مکمل کلسیم کربنات است. جذب کلسیم کربنات در بدن نیازمند محیط اسیدی زیادی در معده است. بنابراین نباید آن را با معده خالی مصرف کنید. بهترین زمان برای مصرف قرص کلسیم کربنات بعد از وعده غذایی است. در برخی از مواقع ممکن است افراد با مصرف این مکمل دچار نفخ و یبوست ‌شوند.

2) قرص کلسیم سیترات

این نمونه از قرص کلسیم به خوبی در معده خالی جذب می‌شود. این مکمل حاوی 20 درصد کلسیم است، یکی از مشکلات این قرص کم بودن مقدار کلسیم آن است که افراد برای دریافت کلسیم کافی باید تعداد بیشتری از این قرص را مصرف کنند. آن دسته از افراد که اسید معده آن‌ها به خوبی ترشح نمی‌شود هم می‌توانند از این قرص استفاده کنند.

البته قرص های کلسیم و مکمل‌های دیگری هم هستند که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید. اما توجه داشته باشید برای مصرف این قرص‌ها حتما با پزشک خود مشورت کنید تا عوارض خاصی را تجربه نکنید.

سخن پایانی

کلسیم یک ماده معدنی بسیار مهم و ضروری برای بدن است که بر روی عملکرد عضلات بسیار تاثیر می‌گذارد. تحقیقات در مورد این که چگونه قرص کلسیم ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد متفاوت است. به عنوان مثال، کلسیم از سلامت استخوان ها حمایت می کند و به پیشگیری از پوکی استخوان در زنان بعد از یائسگی کمک می کند. اما مزایای آن در حمایت از سلامت قلب یا پیشگیری از سرطان روده بزرگ، در میان سایر شرایط، نامشخص است. مصرف قرص کلسیم نیز ممکن است خطراتی را به همراه داشته باشد، به خصوص به دلیل تداخل احتمالی با داروهایی که مصرف می کنید. اگر تصمیم به مصرف مکمل دارید، حتماً یک محصول با کیفیت بالا انتخاب کنید  و با پزشک خود مشورت کنید.

برای اطمینان از سلامتی استخوان‌ها و همچنین پیشگیری از ابتلا به بیماری پوکی استخوان می‌توانید سنجش تراکم استخوان را در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با کمک به‌روزترین خدمات انجام دهید. این مرکز با بهره‌گیری از پزشکان متخصص آماده ارائه بهترین خدمات به هموطنان عزیز است.

برای انجام سنجش تراکم استخوان و همچنین استفاده از سایر خدمات نظیر ماموگرافی، سی تی اسکن، سونوگرافی و … در کنار سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت خود را دریافت کنید.

انتشار: الهام صمصامیان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *