خدمات رادیولوژی دیجیتال
رادیولوژی دیجیتال در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا
در طی این سالها نوع خاصی از رادیوگرافی رایج شده که همه افراد آن را با نام رادیولوژی دیجیتال میشناسند. تفاوت روش سنتی با رادیولوژی دیجیتال در دیجیتال بودن آنهاست. در حقیقت سیستمهای اولیه رادیولوژی به مدت زیادی به صورت آنالوگ و غیر دیجیتال بودند.
سیستم آنالوگ در واقع همان روشی است که کاست رادیولوژی که حاوی فیلم رادیولوژی است در زیر عضو بیمار قرار میگیرد. سپس اشعه از عضو مورد نظر عبور میکند و به کاست و فیلم درون کاست برخورد میکند. در نهایت این فیلم در قسمتی به نام تاریکخانه به روش دستی و با دستگاه ظاهر میشود.
در مرکز تابا، تصویر برداری با استفاده از دستگاه های مدرن صورت میگیرد که در کیفیت نهایی تصویر و در نتیجه تشخیص تاثیر بسزایی دارد. استفاده از دستگاههایی با قابلیت حرکت در تمامی جهات این امکان را به بیمارانی که دارای محدودیت حرکتی هستند میدهد که بدون درد و بسیار راحت بر روی تخت جابهجا شوند.
اهمیت استفاده از دستگاه های دیجیتال به خصوص در تصویر برداریهای مهره های کمر و عکسهای رنگی بیشتر نمایان میشود.
در این مطلب به صورت کامل در مورد رادیولوژی دیجیتال و مباحث مهم مربوط به آن صحبت میکنیم، پس با ما همراه باشید. در ادامه موارد زیر را بررسی میکنیم.
- رادیولوژی دیجیتال چیست؟
- انواع روشهای رادیولوژی دیجیتال
- کاربردهای رادیولوژی دیجیتال
- دلایل انجام رادیولوژی دیجیتال
- تفاوت رادیولوژی ساده و دیجیتال
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریعترین و دقیقترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.
رادیولوژی دیجیتال چیست؟
هنگامی که کلمه دیجیتال در کنار یک عبارت به کار برده میشود، عباراتی مثل سیستم صفر و یک کامپیوتر و غیره در ذهن تداعی میشود. در رادیولوژی دیجیتال ، اشعه از طریق تیوب اشعه ایکس به گیرندههای تصویر برخورد میکند و باعث ذخیره انرژی در گیرندههای تصویر میشود. سپس این انرژی ذخیره شده با نرم افزارهای پیشرفته و روشهای مخصوص به تصویر تبدیل می شوند.
توجه داشته باشید که اشعه ایکس استفاده شده در این رادیولوژی خطری ندارد و به راحتی به بافتهای مورد نظر نفوذ میکند. با کمک این نرم افزارهای بهروز و پیشرفته، تصاویر در مدت زمان کمتری در اختیار افراد قرار میگیرند و کیفیت و دقت تصاویر بسیار افزایش مییابند.
در قسمتهای بعد در مورد انواع رادیولوژی دیجیتال و کاربردهای آن و همچنین دلایل انجام این معاینه به صورت کامل صحبت میکنیم.
رادیولوژی دیجیتال چگونه انجام میشود؟
روش انجام رادیولوژی دیجیتال با توجه به اینکه از چه اندامی قرار است تصویربرداری انجام شود، متفاوت است. بنابراین ممکن است کارشناس رادیولوژی از شما بخواهد بر روی تخت دراز بکشید و یا اینکه برای انجام تصویربرداری بایستید. در مرحله بعد با تابش اشعه ایکس بر روی بدن افراد و عبور آنها از بافتهای بدن، اطلاعات مورد نظر دریافت میشوند. سپس این اطلاعات به صورت جریان الکتریکی به دستگاه مخصوص می رسند و تصاویر با کیفیت زیاد بر روی کامپیوتر ثبت خواهند شد.
بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.
انواع روشهای رادیولوژی دیجیتال
رادیولوژی دیجیتال انواع متفاوتی دارد که در این قسمت در مورد متداولترین نوع آنها صحبت میکنیم.
1) CR (Computer Radiology)
دستگاههای رادیولوژی CR، جایگزین مناسبی برای رادیوگرافیهای قدیمی فیلم اشعه ایکس هستند. این روش در مقایسه با سایر روشهای رادیولوژی دیجیتال هزینه مناسبتری داشته اما به زمان بیشتری برای گرفتن تصویر نیاز دارد.
در این روش، کاسِت که حاوی گیرنده های تصویر است، زیر عضو قرار میگیرد. بعد از تابش اشعه به کاست، با دستگاههایی تحت عنوان Reader، اطلاعات ذخیره شده درون گیرندهها را به تصویر تبدیل میکنند. در آخر تصاویر مورد نظر با کیفیت مناسب بر روی مانیتور ظاهر میشود.
2) DDR (Direct Digital Radiology)
این نوع از رادیولوژی دیجیتال به عنوان مهمترین و سریعترین روش دریافت و پردازش تصاویر شناخته میشود. این روش از صفحات حساس به اشعه ایکس برای گرفتن اطلاعات استفاده میکند و این اطلاعات بلافاصله به کامپیوتر منتقل میشود.
خوشبختانه در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا نیز از همین نوع از رادیولوژی دیجیتال استفاده میشود. در رادیولوژی DDR دیگر نیازی به کاست نیست و بعد از تابش اشعه به بیمار، تصویر خیلی سریع با وضوح بسیار بالا بر روی مانیتور ظاهر می شود.
کیفیت تصاویر در این روش بسیار بالاتر از روش CR است و اصلا قابل مقایسه با روشهای غیر دیجیتال نیست.
کاربرد رادیولوژی دیجیتال
رادیولوژی دیجیتال در مقایسه با رادیولوژی سنتی، ضریب خطای بسیار کمتری دارد و دقیقتر است. زیرا بر اساس نرم افزارهای پیشرفته با دُز اشعه کم برای تصویربرداری تنظیم شده است. بنابراین میتواند برای تشخیص انواع بیماریها بسیار مفید باشد.
در مواقعی که پزشک بخواهد تصاویر دقیقتری از بافت یا ارگانهای بدن دریافت کند، ممکن است رادیولوژی دیجیتال را به شما توصیه کند.
مهمترین کاربرد رادیولوژی دیجیتال در موارد زیر خلاصه میشود.
- برای به دست آوردن تصاویر رنگی با کنتراست از شکم، کلیه، معده، مری و …
- برای بررسی انواع شکستگیها یکی از بهترین روشها شناخته میشود.
- عکس برداری از ریه برای بررسی و تعیین وضعیت سلامت
- بررسی ستون فقرات
- بررسی های سریع و ساده از کلیه، روده و…
سرعت و کیفیت بالای تهیه تصویر باعث تمایز رادیولوژی دیجیتال شده است و همین امر باعث شده تا بسیاری از افراد از این روش بیشتر استفاده کنند. اهمیت استفاده از دستگاههای دیجیتال به خصوص در تصویر برداریهای مهرههای کمر و عکسهای رنگی بیشتر نمایان می شود.
مزایای انجام رادیولوژی دیجیتال
- به دلیل وضوح بسیار بالای تصاویر، در رادیولوژی ستون فقرات خصوصا مهره های کمری اهمیت ویژهای دارند.
- اشعه دریافتی بیمار در این روش بسیار کاهش پیدا کرده است.
- به علت اینکه این تصاویر به صورت دیجیتال تهیه میشوند، به راحتی قابل ذخیره و ارسال هستند.
- پزشک رادیولوژیست به سرعت و با وضوح بسیار بالا می تواند به تصاویر دسترسی پیدا کند.
- لینک تصاویر را میتوان در دسترس بیماران قرار داد. در نتیجه بیمار میتواند لینک را همزمان برای چند پزشک مختلف ارسال کند و اطلاعات مفیدی را کسب کند. همچنین امکان ارسال تصاویر برای مسافتهای طولانی هم فراهم میشود.
- به پزشک این امکان را میدهد که با کمترین عارضه، داخل بدن بیمار را بررسی کند و اطلاعات مورد نظر خود را به صورت دقیق به دست بیاورد.
- با دریافت چند تصویر رادیولوژی دیجیتال، پزشک می تواند در همان مراحل اولیه بیماری و مشکلات را تشخیص دهد. همین امر کمک میکند که درمان سریعتر آغاز شود و روند آن را بهبود ببخشد.
- در کمترین زمان ممکن با دقت زیادی تصاویر رادیولوژی گرفته میشوند. ارائه تصویر دقیق از نواحی مورد نظر، اطلاعات مهمی را در اختیار پزشکان قرار می دهد و تصمیم گیری را برای درمان آسانتر میکند.
دلایل انجام رادیولوژی دیجیتال
- روند پیشرفت بیماریهای خاص مانند سرطان، پوسیدگی دندان، مشکلات گوارشی، عفونت و مشکلات مربوط به ریه مورد بررسی قرار میگیرد.
- در صورتی که در قسمتهایی از بدن احساس درد و ناراحتی داشته باشید.
- برای بررسی روند بهبودی و تاثیر درمانها بر روی بیماری
- وجود تغییرات در شکل ستون فقرات
اقدامات قبل از انجام رادیولوژی دیجیتال
انجام اغلب رادیولوژیها نیاز به آمادگی خاصی ندارد. اما برای انجام یک سری از رادیولوژیهای خاص مانند عکسهای رنگی ممکن است اقداماتی را قبل از آن انجام دهید.
به صورت کلی برای کسب اطلاعات لازم در مورد چگونگی آماده شدن برای انجام رادیولوژی دیجیتال ، میتوانید با پزشک خود مشورت کنید.
در برخی مواقع به شما توصیه میشود تلفن همراه، جواهرات و اجسام فلزی را از خود دور کنید و لباس مخصوص بپوشید. به صورت کلی برای داشتن اطلاعات بیشتر در مورد آمادگی برای انجام انواع مختلف این رادیولوژی، پیشنهاد میکنیم لیست خدمات رادیولوژی و آمادگی مرکز پزشکی تابا را مطالعه کنید.
آیا انجام رادیولوژی دیجیتال خطرناک است؟
در حال حاضر استفاده از دستگاههای پیشرفته رادیولوژی دیجیتال در عرصه پزشکی عوارض بسیار کمتری نسبت به دستگاههای قدیمی دارد. در این روش فرد مدت زمان کمتری در مقابل اشعه ایکس است و تصاویر مورد نظر خود بسیار سریع دریافت میکند. به صورت کلی افراد پس از این آزمایش عارضه خاصی را تجربه نمیکنند و میتوانند فعالیت روزانه خود را انجام دهند.
توجه داشته باشید که خانم های باردار باید تا حد امکان از انجام رادیولوژی بپرهیزند و انجام ندهند. مگر در مواقع بسیار اورژانسی میتوانند با هماهنگی با پزشک معالج و زنان معاینات مربوط به رادیولوژی را انجام دهند.
تفاوت رادیولوژی دیجیتال و ساده
رادیولوژی انواع متفاوتی دارد که بسیاری از افراد با نوع ساده و قدیمی آن آشنایی دارند. اما در حال حاضر نوع جدید آن که با نام رادیولوژی دیجیتال شناخته میشود، بسیار مورد استفاده قرار گرفته است. پس در این قسمت این دو نوع رادیولوژی را با هم مقایسه میکنیم و بیشتر با تفاوتها و شباهتهای آنها آشنا شویم.
1) رادیولوژی ساده
همان طور که در قسمت اول گفتیم در رادیولوژی ساده و قدیمی از کاست استفاده میشود. اشعه ایکس از بافت بدن عبور کرده و به کاست برخورد میکند در نتیجه تصویر مورد نظر بر روی مانیتور ظاهر میشود. این روش برای بررسی شکستگیهای استخوان مناسب است.
2) رادیولوژی دیجیتال
در رادیولوژی دیجیتال اشعه از تیوب عبور میکند و به گیرندههای تصویر برخورد میکند و باعث ذخیره انرژی در گیرندهها میشود. انرژی ذخیره شده با کمک ابزارهای مدرن به تصویر تبدیل میشود. در حقیقت این روش باعث میشود تصاویر در مدت زمان کمتری آماده شوند و کیفیت آنها را افزایش میدهد.
سوالات متداول
1) آیا داشتن جواهرات در زمان رادیولوژی ممنوع است؟
به صورت کلی برای انجام هر گونه آزمایش و تست که در آن از اشعه ایکس استفاد میشود، بهتر است جواهرات و اجسام فلزی را از خود دور کنید. زیرا این اجسام بر روی کیفیت تصاویر تاثیر میگذارند.
2) آیا شیر دادن به نوزاد بعد از تزریق ماده کنتراست خطرناک است؟
خیر. اما توصیه می شود در صورت امکان تا 24 ساعت پس از تزریق شیر ندهند. همچنین پس از تزریق با مصرف مایعات زیاد، دارو از بدن دفع می شود.
3) آیا در دوران بارداری میتوان رادیولوژی انجام داد؟
خیر. تا حد امکان از انجام رادیولوژی در دوران بارداری خودداری شود؛ مگر در مواقع بسیار اورژانسی که با هماهنگی با پزشک معالج و زنان باید انجام گیرد.
سخن پایانی
تا به اینجا دانستیم یکی از راههایی که در تشخیص زود هنگام بیماریها، همچنین بررسی مشکلات بافتها و ارگانهای مهم بدن به ما کمک میکند؛ رادیولوژی دیجیتال است که به صورت کامل در این مطلب در مورد آن صحبت کردیم.
برای انجام دقیق رادیولوژی دیجیتال ، انتخاب مرکز تصویربرداری بسیار مهم است. اگر شما هم به دنبال مرکزی هستید که برای انجام تصویربرداری از امکانات پیشرفته و بهروز استفاده کنند، بهترین انتخاب برای شما مرکز تصویربرداری پزشکی تابا خواهد بود.
هنگامی روند بهبود و درمان بسیار خوب پیش خواهد رفت که بیماری به صورت دقیق و در زمان مناسب تشخیص داده شود. پس لازم است در هنگام انجام رادیولوژی دیجیتال خطا و اشتباهی ایجاد نشود. این مرکز با استفاده از تجهیزات مدرن و همچنین همکاری با پزشکان و کارکنان متخصص و با تجربه، این اطمینان خاطر را به شما میدهد تا با خیالی آسوده معاینات خود را انجام دهید.
برای انجام رادیولوژی دیجیتال و همچنین استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریعترین و دقیقترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت خود را دریافت کنید.
انتشار: الهام صمصامیان