سی تی اسکن, مطالب مفید

سی تی اسکن

آدرس: شیراز، معدل غربی، تقاطع فلسطین، ساختمان تابا

خدمات سی‌تی‌اسکن

سی تی اسکن

سی‌ تی‌ اسکن (CT Scan) یک روش تصویربرداری پزشکی است که با استفاده از اشعه‌ایکس انجام می‌شود. در این مرکز، از دستگاه پیشرفته‌ی سی‌ تی‌ اسکن 128 اسلایس ساخت شرکت GE آمریکا استفاده می‌شود که میزان اشعه‌ی دریافتی بیمار را تا 70 درصد کاهش می‌دهد. این موضوع باعث می‌شود بیماران با خیال راحت‌تری این روش تشخیصی را انجام دهند.
تصاویر سی‌ تی‌ اسکن بسیار دقیق‌تر از تصاویر رادیوگرافی ساده هستند و جزئیات استخوان‌ها و بسیاری از بافت‌های دیگر بدن را به وضوح نشان می‌دهند. یکی از مزایای مهم این روش، امکان مشاهده‌ی داخل استخوان‌ها و تشخیص دقیق‌تر مشکلات استخوانی و سایر بافت‌ها است.
در این مرکز، انواع سی‌تی‌آنژیوگرافی (CT Angiography) از جمله سی‌تی‌آنژیو قلب نیز انجام می‌شود. این روش به پزشکان کمک می‌کند تا عروق خونی و جریان خون در اندام‌های مختلف، به ویژه قلب، را با دقت بالا بررسی کنند. این خدمات به صورت روزانه در مرکز تابا ارائه می‌شود.

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.

سی تی اسکن در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا

سی تی اسکن یکی از پیشرفته ترین روش‌های تصویربرداری پزشکی است.

این خدمات در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا به صورت کاملا تخصصی و با استفاده از بهترین و پیشرفته‌ترین دستگاه‌های روز دنیا از جمله دستگاه سی تی اسکن 128 اسلایس و GE آمریکا صورت می‌پذیرد. در اینجا قصد داریم به مهم‌ترین سوالات شما در مورد آن پاسخ دهیم:

  • سی تی اسکن چگونه انجام می شود؟
  • دلایل تجویز سی تی اسکن چیست؟
  • انواع سیتی اسکن (سی تی اسکن) و کاربردهای آن‌ها؟ (سی تی آنژیوگرافی، سی تی آنژیوگرافی قلب، سی تی اسکن ریه و…)
  • مشخصات و تفاوت انواع دستگاه‌های سی تی اسکن چیست؟
  • مزایا و عوارض سی تی اسکن چیست؟
  • و …

بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.

سی تی اسکن چگونه انجام می‌شود؟

سی تی اسکن
سی تی اسکن

امروزه سی تی اسکن بخش جدایی ناپذیر از مراحل تشخیص بیماری به حساب می‌آید. برای آن که در هنگام انجام آزمایشات خود احساس راحتی داشته باشید، لازم است در همین ابتدای کار با نحوه انجام سی تی اسکن آشنا شوید.

تصاویر موجود در سی تی اسکن ، سطح مقطع‌هایی از بدن را نشان می‌دهند که با کمک این روش می‌توان بافت‌های درون بدن را بررسی کرد. با استفاده از تجهیزات تخصصی سی تی اسکن که در مرکز تابا موجود است، به راحتی مشکلات مربوط به بیماری‌های قلبی/عروقی، عفونی، سرطان و اختلالات اسکلتی عضلانی تشخیص داده می‌شود.

منبع اشعه ایکس درون دیواره اسکنر قرار دارد که وقتی بیمار درون این حلقه وارد می شود؛ حلقه دور بیمار می چرخد و تصاویر را ثبت می کند.

تصاویر سی تی اسکن با جزئیات و دقت بیشتری نسبت به تصاویر رادیوگرافی ساده، شکل بسیاری از بافت‌ها و حتی استخوان‌ها را نشان می‌دهند. اسکنرهای جدید مرکز تابا حتی می‌توانند از داده‌های دریافتی، تصاویر سه بعدی ایجاد کنند و آن را در اختیار بیماران بگذارند.

با ما همراه باشید؛ در ادامه اطلاعاتی مفید در خصوص انواع سی تی اسکن و کاربردهای آن در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.

همچنین بخوانید: بهترین مرکز سی تی اسکن شیراز ، علت سرگیجه چیست

 سی تی اسکن چه مدت طول می‌کشد؟

سی تی اسکن | مدت زمان

سی تی اسکن | مدت زمان

مدت زمان انجام سی ‌تی اسکن به عوامل مختلفی بستگی دارد. به‌طور کلی، سی‌ تی اسکن یک روش سریع و غیرتهاجمی است. در ادامه به توضیح دقیق‌تر درباره مدت زمان سی‌تی اسکن می‌پردازیم:

سی ‌تی اسکن ساده:

در مواردی که نیازی به استفاده از ماده کنتراست نباشد؛ سی‌تی اسکن معمولاً بسیار سریع انجام می‌شود و کل فرآیند بین 5 تا 10 دقیقه طول می‌کشد. تصویربرداری اصلی در این حالت ممکن است فقط چند ثانیه زمان ببرد.

سی‌ تی اسکن با کنتراست:

اگر سی‌ تی اسکن با کنتراست انجام شود، زمان بیشتری لازم است. در این حالت، مدت زمان کل ممکن است 10 تا 30 دقیقه باشد؛ زیرا مراحل آماده‌سازی شامل تزریق ماده کنتراست یا مصرف خوراکی آن نیازمند زمان اضافی است.

ناحیه مورد بررسی:

مدت زمان سی ‌تی اسکن به ناحیه‌ای که باید تصویربرداری شود نیز بستگی دارد:

  • سی‌ تی اسکن مغز یا سر: حدود 5 تا 15 دقیقه
  • سی ‌تی اسکن قفسه سینه یا شکم: معمولاً 10 تا 20 دقیقه
  • سی‌ تی اسکن کل بدن: ممکن است 20 تا 30 دقیقه طول بکشد

مدت زمان آماده‌سازی:

در مواردی که بیمار نیاز به آماده‌سازی بیشتری داشته باشد؛ مانند پوشیدن لباس مناسب یا آماده شدن برای تزریق کنتراست، این مراحل ممکن است زمان کلی را افزایش دهد.

حفظ بی‌حرکتی:

بیمار در حین سی ‌تی اسکن باید بی‌حرکت بماند. اگر همکاری بیمار (مثلاً در کودکان یا بیماران مضطرب) نیاز به زمان بیشتری داشته باشد، ممکن است فرآیند کمی طولانی‌تر شود.

زمان پردازش نتایج:

هرچند خود سی ‌تی اسکن معمولاً سریع انجام می‌شود؛ پردازش و بررسی نتایج توسط رادیولوژیست ممکن است چند روز طول بکشد؛ این زمان به نوع سی‌ تی اسکن و میزان پیچیدگی آن بستگی دارد.

در مجموع، سی‌ تی اسکن یکی از سریع‌ترین روش‌های تصویربرداری پیشرفته است که بسته به شرایط و نیازهای بیمار، زمان آن متغیر است.

آشنایی با انواع سی تی اسکن و کاربرد آن‌ها

آشنایی با انواع سی تی اسکن و کاربردهای آن‌ها

هنگامی که پزشک بخواهد مشکلات شما را به صورت دقیق تشخیص دهد؛ به احتمال زیاد تصویربرداری کامپیوتری یا همان سی تی اسکن را به شما پیشنهاد می‌کند. با پیشرفت علم در دنیای پزشکی چندین فناوری برای تصویربرداری از اندام‌های بدن وجود دارد؛ که با توجه به نوع تصویربرداری و ناحیه مورد نظر از دستگاه‌های متفاوتی استفاده می‌شود.

در این قسمت در مورد انواع سی تی اسکن با استفاده از اشعه ایکس صحبت می‌کنیم و هر مورد را به صورت مختصر توضیح خواهیم داد.

1) سی تی آنژیوگرافی

سی تی اسکن آنژیوگرافی

سی تی آنژیوگرافی نمونه‌ای از آزمایش پزشکی است که با کمک تزریق یک ماده حاجب تصاویر رنگی و واضحی از رگ‌های خونی و بافت‌ها در اختیار پزشکان قرار می‌دهد. این ماده از طریق ورید تزریق می‌شود؛ در نهایت گردش خون، این ماده را به سراسر بدن پخش می‌کند.

این نوع از سی تی اسکن به پزشکان کمک می‌کند تا آسیب‌های مربوط به رگ مانند آنوریسم یا انسداد را سریع‌تر تشخیص دهند. توجه داشته باشید، افراد حتما باید برای انجام این سی تی اسکن با پزشک متخصص مشورت کنند.

(برای مشاهده ویدیو زیر، بر روی آن کلیک کنید)

2) سی تی آنژیوگرافی قلب

در این نوع از سی تی اسکن از ناحیه قفسه سینه عکس گرفته می‌شود. به همین علت تمرکز بر روی ریه افراد نیست و به جای آن قلب و رگ‌های اطراف آن بسیار اهمیت دارد. ممکن است پزشک برای تشخیص مشکلات آئورت، دریچه‌های قلب‌ها و رگ‌های خونی (عروق کرونر) به شما سی تی اسکن قلب را توصیه کند.

با کمک این سی تی پزشک متخصص علائم اولیه بیماری‌های قلبی را قبل از بروز مشکلات جدی تشخیص می‌دهد. بنابراین درمان بیماری بسیار سریع‌تر و راحت‌تر خواهد بود.

3) سی‌ تی آنژیوگرافی ریه

سی تی آنژیوگرافی ریه

سی تی آنژیوگرافی ریه روشی برای به دست آوردن یک تصویر از شریان ریوی است. تصاویر این نوع از سی تی آنژیوگرافی به صورت سه بعدی چاپ می‌شود و یکی از بهترین روش‌ها برای تشخیص آمبولی ریه است.

با سی تی اسکن قفسه سینه، تصاویر بسیار دقیقی از ریه‌های فرد در اختیار پزشک قرار خواهد گرفت. اگر بیمار از مشکل تنفسی یا درد قفسه سینه رنج می‌برد، بهترین راه برای شناختن مشکلات وی، سی تی اسکن ریه خواهد بود. بیماری‌هایی مانند سرطان ریه، ذات الریه، سل یا مایع اضافی در ریه‌ها با کمک این نوع سیتی اسکن (سی تی اسکن) مشخص می‌شود.

4) سی تی اسکن شکم

سی تی اسکن شکم

هنگامی که فرد دردهای غیر عادی را در قسمت‌های داخلی بدن خود مانند شکم احساس می‌کند، به احتمال زیاد پس از انجام معاینات توسط پزشک متخصص باید سی تی اسکن شکم را انجام دهد. نحوه انجام این سی تی اسکن هم مانند سایر سی تی اسکن‌هاست.

در طول سی تی اسکن شکم، یک تکنسین تصاویری ثبت شده از اندام های گوارشی مانند روده، روده بزرگ، کبد، طحال، آپاندیس و کلیه را در اختیار پزشک قرار می‌دهد.

دستگاه‌های سی تی اسکن

دستگاه‌های سی تی اسکن امروزه بسیار پرقدرت و پیشرفته‌اند؛ زیرا توانایی تهیه تصاویر برش‌هایی با فاصله کمتر از یک میلی‌متر از بدن انسان را دارند. با این دستگاه‌ها تقریبا از تمام قسمت‌های بدن انسان می‌توان تصویر برداری کرد و سطح مقطعی از بدن را در برش‌های مخصوص دید.

شاید شما هم در کنار نام دستگاه‌های سی تی اسکن، کلمه اسپیرال را شنیده باشید. در حقیقت این کلمه به معنی حلزونی و یا مارپیچ است؛ به همین علت دستگاه‌های سی تی اسکن نیز حرکت چرخشی و دورانی دارند.

1) سی تی اسکن‌های مولتی اسلایس و اسپیرال

 امروزه تمامی سی تی اسکن‌ها مولتی اسلایس و اسپیرال هستند. یکی از فاکتورهایی که در دستگاه‌های سی تی اسکن بسیار مهم است، تعداد اسلایس‌ها می‌باشد. در واقع هر چه تعداد اسلایس‌ها در یک دستگاه بیشتر باشد؛ آن دستگاه پیشرفته‌تر و سریع‌تر خواهد بود. از طرف دیگر به علت داشتن امکانات بیشتر و همچنین دوز اشعه کمتر، تصاویر باکیفیت‌تری را در اختیار افراد قرار می‌دهد.

در حال حاضر سی تی اسکن‌های مولتی اسلایس، تک اسلایس یا دو اسلایس، 4، 6، 16، 64 و 128 اسلایس می‌باشند. در ادامه با سی تی اسکن 128 اسلایس بیش‌تر آشنا می‌شویم.

2) سی تی اسکن 128 اسلایس

دستگاه سی تی اسکن 128 اسلایس

همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم، بخشی از دستگاه‌های سیتی اسکن (سی تی اسکن) با سرعت بالا در اطراف افراد می‌چرخد. با هر دور کامل 360 درجه، تصاویری باکیفیت از اندام‌های بدن دریافت شده و در نهایت به کامپیوتر هوشمند ارسال می‌شود.

دستگاه سی تی اسکن 128 اسلایس با هر بار چرخش، 128 تصویر را به سیستم ارسال می‌کند. به علت دقت بالای این دستگاه، تشخیص و درمان بسیاری از بیماری‌ها به بهترین شکل انجام می‌شود.

وجود این دستگاه یکی از نقاط قوت مرکز تابا محسوب می‌شود که در ارائه تصویر برداری دقیق، بسیار ارزشمند خواهد بود.

سی تی اسکن GE آمریکا

سی تی اسکن GE آمریکا به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین دستگاه‌ها در تصویربرداری پزشکی شناخته می‌شود. این دستگاه یک محفظه استوانه‌ای شکل دارد که با کمک اشعه ایکس تصاویری از زوایای مختلف بدن افراد را انجام می دهد. این روش از عکس برداری به عنوان مقطع نگاری رایانه‌ای نیز شناخته شده که جزئیات زیادی در آن باکیفیت مناسب نمایش داده شده‌اند.

مرکز تابا از این دستگاه پیشرفته استفاده می‌کند. با کمک این دستگاه اشعه دریافتی بیمار تا 70 درصد کاهش پیدا می‌کند.

ماده حاجب چیست؟

ماده حاجب در سی تی اسکن چیست

برای افزایش وضوح و کیفیت تصاویر در سی تی اسکن‌های پزشکی از ماده حاجب یا مواد کنتراست استفاده می‌شود. با استفاده از این ماده، رادیولوژیست به راحتی می‌تواند ناهنجاری‌های موجود در بدن بیمار را تشخیص دهد.

ماده حاجب به طور دائمی باعث تغییر رنگ اندام‌های داخلی نمی‌شوند؛ بلکه به صورت موقت نحوه تعامل اشعه ایکس را در برخورد با بدن تغییر می‌دهند. این ماده با تزریق به داخل رگ وارد بدن می‌شود. تصاویر ثبت شده با این ماده به رنگ سفید هستند تا ناحیه مورد نظر بهتر مشاهده شود.

البته تزریق این ماده برای تمامی سی تی اسکن‌ها واجب نیست. هنگامی که پزشک معالج تزریق این ماده را صلاح بداند شما می‌‌توانید در آزمایشات خود از آن استفاده کنید. تنها نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که در صورت وجود هر گونه حساسیت به ماده کنتراست حتما با پزشک خود مشورت کنید. معمولا افرادی که به ماده حاجب آلرژی داشته باشند قبل از انجام سی تی اسکن باید مقداری دارو مصرف کنند تا احتمال حساسیت آن‌ها کمی کاهش یابد.

چرا گاهی اوقات سی تی اسکن با کنتراست انجام می‌شود؟

سی تی اسکن | با تزریق

سی تی اسکن | با تزریق

سی‌ تی اسکن با کنتراست زمانی انجام می‌شود که نیاز به وضوح بیشتر در تصاویر برای تشخیص دقیق‌تر وجود داشته باشد. ماده کنتراست، که معمولاً از طریق تزریق، خوردن یا وارد کردن از راه مقعد به بدن داده می‌شود؛ به بهبود کیفیت تصاویر کمک می‌کند. در ادامه توضیح داده شده است که چرا گاهی اوقات سی ‌تی اسکن با کنتراست انجام می‌شود:

بهبود وضوح تصاویر:

ماده کنتراست به تفکیک بهتر بافت‌ها و اندام‌های بدن در تصاویر سی‌ تی اسکن کمک می‌کند. این کار باعث می‌شود ساختارهای مختلف، مانند عروق خونی، بافت‌های نرم یا اندام‌های خاص، به‌وضوح از یکدیگر متمایز شوند.

تشخیص بهتر توده‌ها یا تومورها:

در بسیاری از موارد، سی ‌تی اسکن با کنتراست برای شناسایی تومورها، کیست‌ها یا توده‌های غیرطبیعی انجام می‌شود. ماده کنتراست باعث می‌شود تومورها برجسته‌تر و قابل‌تشخیص‌تر شوند، زیرا خون‌رسانی بیشتری به آن‌ها وجود دارد.

بررسی عروق خونی:

سی‌ تی اسکن با کنتراست برای بررسی وضعیت عروق خونی، از جمله انسداد، آنوریسم، یا پارگی عروق، بسیار مؤثر است. این روش می‌تواند جریان خون در عروق را به‌خوبی نشان دهد و به پزشک در تشخیص بیماری‌های قلبی یا عروقی کمک کند.

تشخیص التهاب و عفونت:

سی ‌تی اسکن با کنتراست می‌تواند نواحی ملتهب یا عفونی را با دقت بیشتری نشان دهد. این امر به پزشک کمک می‌کند تا محل دقیق عفونت یا التهاب را شناسایی کرده و درمان مناسب را تجویز کند.

ارزیابی اندام‌های خاص:

برخی اندام‌ها مانند کبد، کلیه‌ها، مغز، و روده‌ها در سی‌ تی اسکن با کنتراست بهتر دیده می‌شوند. این روش برای بررسی عملکرد یا تشخیص مشکلات در این اندام‌ها بسیار مفید است.

تشخیص خونریزی داخلی:

ماده کنتراست می‌تواند به شناسایی خونریزی داخلی کمک کند، زیرا خون در تصاویر سی ‌تی اسکن با کنتراست ظاهر متفاوتی دارد. این ویژگی به‌ویژه در شرایط اورژانسی مانند تصادفات یا آسیب‌های شدید اهمیت دارد.

بررسی قبل و بعد از جراحی:

سی‌ تی اسکن با کنتراست برای ارزیابی وضعیت بیمار قبل از جراحی یا نظارت بر روند بهبودی پس از جراحی استفاده می‌شود. این کار اطلاعات دقیقی درباره موفقیت جراحی یا مشکلات احتمالی ارائه می‌دهد.

بهبود دقت در تشخیص بیماری‌های خاص:

برخی بیماری‌ها مانند سرطان، بیماری‌های قلبی، انسداد روده، یا سنگ‌های کلیه ممکن است در سی ‌تی اسکن ساده به‌خوبی دیده نشوند. استفاده از کنتراست دقت تشخیص را به‌طور قابل‌توجهی افزایش می‌دهد.

روش‌های مختلف استفاده از کنتراست:

ماده کنتراست می‌تواند به سه روش وارد بدن شود:

  • تزریق وریدی: برای بررسی عروق و بافت‌های نرم
  • خوردن: برای مشاهده دستگاه گوارش
  • استفاده از طریق مقعد: برای بررسی روده بزرگ

سی‌ تی اسکن با کنتراست معمولاً برای افزایش دقت و جزئیات تصاویر انجام می‌شود؛ در نتیجه به پزشکان امکان می‌دهد تشخیص بهتری ارائه دهند و برنامه درمانی موثرتری تنظیم کنند.

مزایای سی تی اسکن

مزایای سی تی اسکن
  • این روش بدون درد و خونریزی بوده و بسیار دقیق است.
  • برخلاف تصاویر رادیولوژی معمولی، تصاویر دقیق و گسترده‌ای از تمام بافت‌ها در اختیار پزشک قرار می‌دهد.
  • سی تی اسکن بافت‌های نرم و رگ‌ها را نشان می‌دهد و روشی ساده و سریع است.
  • به علت دقت بالا و سریع بودن آن، در شرایط اضطراری و آسیب‌های شدید داخلی، از این روش استفاده می‌شود.
  • تابش اشعه در سی تی اسکن هیچ گونه عوارض فوری ندارد.
  • دستگاه‌های سی تی اسکن به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بیمار در معرض حداقل میزان تابش قرار بگیرد.
  • برای افرادی که از تجهیزات پزشکی مانند سمعک و… در بدن خود استفاده می‌کنند؛ سی تی اسکن می‌تواند انتخاب بسیار خوبی برای انجام معاینات آن‌ها باشد.
  • پس از انجام آزمایش‌ها و تصویر برداری‌ها، هیچ اشعه‌ای در بدن بیمار باقی نمی‌ماند و یا از او ساطع نمی‌شود.
  • سی تی اسکن بر خلاف MRI، حساسیت کمتری به حرکت بیمار دارد. البته توجه داشته باشید حرکت زیاد در هنگام انجام معاینات باعث تار شدن تصاویر می‌شود.

عوارض سی تی اسکن

عوارض سی تی اسکن

1) قرار گرفتن در معرض تابش‌ها

در طول انجام معاینات خود در سی تی اسکن، شما برای مدت زمان کوتاهی در معرض تشعشعات و تابش‌ها قرار می‌گیرید. از آن جایی که سی تی اسکن اطلاعات دقیق‌تری را جمع‌آوری می‌کند؛ پس بنابراین نیاز است که میزان این تابش‌ها در مقایسه با اشعه ایکس ساده، بیشتر باشد.

توجه داشته باشید که قرار گرفتن مداوم در برابر اشعه‌ها در دوزهای بالاتر، ممکن است تا حدود کمی خطر آفرین باشد. پس از تصویربرداری به صورت مداوم خودداری کنید و فقط با توصیه پزشک، سی تی اسکن را انجام دهید.

2) واکنش به مواد کنتراست

همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم، در موارد خاص ممکن است پزشک شما توصیه کند از ماده کنتراست استفاده کنید. ماده حاجب می‌تواند باعث ایجاد واکنش‌های آلرژیک و مشکلات پزشکی در برخی از افراد شود.

البته بیشتر این واکنش‌ها خفیف هستند و فقط در بعضی از موارد نادر این حساسیت می‌تواند بسیار جدی و خطرناک باشد. در هر صورت توصیه می‌شود برای اطمینان بیشتر حتما با پزشک خود مشورت کنید.

سرگیجه، یبوست، حالت تهوع، گر گرفتگی، استفراغ، خارش و آبریزش بینی از عوارض جانبی ماده حاجب هستند. در صورت داشتن هر گونه حساسیت و علائم سریعا آن‌را با پزشک خود در میان بگذارید.

3) تاثیر آن بر روی خانم‌های باردار

اگر باردار هستید، حتما با اطلاع به پزشک خود این آزمایش و معاینات را انجام دهید. در برخی مواقع ممکن است پزشک برای جلوگیری از قرار گرفتن جنین در برابر اشعه‌ها، از معاینه‌های دیگری مانند سونوگرافی یا ام آر آی استفاده کند. البته در دوزهای پایین در تصویر برداری‌های سی تی اسکن، هیچ اثر منفی در انسان مشاهده نشده و روشی ایمن است.

با توجه به تمام موارد گفته شده، می‌توان نتیجه گرفت که مزایای سی تی اسکن نسبت به عوارض آن بیشتر است. به همن دلیل برای اطمینان از وضعیت سلامتی بدن خود و با نظر پزشک می‌توانید با خیالی راحت از این روش استفاده کنید.

آیا سی تی اسکن خطرناک است؟

خوشبختانه سی تی اسکن یکی از روش‌های ایمن برای تشخیص بیماری‌است. مزایای سی تی اسکن معمولا در برابر خطرات کم و احتمالی ناشی از تزریق ماده حاجب، مصرف داروهای آرام بخش و یا دریافت اشعه ایکس بیشتر به چشم می‌آید.

بیماران باسابقه حساسیت به دارو، تزریق ید، بیماری‌های دیابت، قلبی، آسم، مشکلات کلیوی و تیروئید حتما باید با متخصص رادیولوژی صحبت کنند؛ تا در طول درمان از آسیب‌ و عوارض سی تی اسکن دور بمانند.

البته افراد در طول آزمایش و معاینات به ندرت عوارض مربوط به سی تی اسکن را تجربه می‌کنند. آن دسته از افرادی که به ماده حاجب حساسیت دارند و نگران این موضوع هستند؛ باید بدانند که این آلرژی را فورا می‌توان درمان کرد و جای نگرانی نیست.

آیا انجام سی تی اسکن به جنین آسیب می‌رساند؟

سی تی اسکن | آسیب به جنین

سی تی اسکن | آسیب به جنین

انجام سی‌ تی اسکن در دوران بارداری یکی از موضوعات مهم و حساس در پزشکی است؛ زیرا اشعه‌های مورد استفاده در سی ‌تی اسکن می‌توانند تأثیراتی روی جنین داشته باشند. برای پاسخ دقیق به این سوال، باید چند نکته کلیدی را بررسی کنیم:

مقدار اشعه در سی‌ تی اسکن :

سی ‌تی اسکن شامل استفاده از اشعه ایکس است که می‌تواند در صورت استفاده مستقیم بر روی ناحیه شکم، به جنین برسد. میزان این اشعه در اکثر موارد پایین است، اما اثرات آن بسته به مرحله رشد جنین و نوع سی‌تی اسکن متفاوت است.

مرحله بارداری:

حساسیت جنین به اشعه در سه‌ماهه اول بارداری بیشتر است؛ زیرا در این مرحله اندام‌ها و سیستم‌های اصلی بدن جنین در حال شکل‌گیری هستند. در مراحل بعدی، تأثیرات بالقوه کمتر می‌شوند، اما همچنان باید احتیاط کرد.

نوع سی ‌تی اسکن :

اگر سی‌ تی اسکن بر روی نواحی خارج از شکم (مانند سر، قفسه سینه یا اندام‌ها) انجام شود؛ اشعه‌ها به ندرت به جنین می‌رسند. اما در مواردی که سی ‌تی اسکن ناحیه شکم یا لگن نیاز باشد، احتمال مواجهه جنین با اشعه بیشتر است.

خطرات سی تی اسکن در این دوران :

مطالعات نشان می‌دهد که دوز بالای اشعه در سی‌ تی اسکن می‌تواند در برخی موارد باعث مشکلاتی مانند اختلالات رشد در آینده شود. با این حال، در اکثر موارد، دوز اشعه سی ‌تی اسکن بسیار کمتر از آستانه‌ای است که می‌تواند آسیب جدی ایجاد کند.

اقدامات پیشگیرانه:

در صورتی که انجام سی‌ تی اسکن ضروری باشد؛ پزشکان سعی می‌کنند از تکنیک‌های محافظتی مانند استفاده از محافظ سربی برای کاهش میزان اشعه به جنین استفاده کنند. همچنین، در برخی موارد می‌توان از روش‌های تصویربرداری غیرمبتنی بر اشعه، مانند سونوگرافی یا ام‌آر‌آی، به‌عنوان جایگزین استفاده کرد.

ضرورت پزشکی:

تصمیم به انجام سی ‌تی اسکن باید تنها در شرایطی گرفته شود که مزایای آن برای سلامتی مادر یا جنین بیشتر از خطرات باشد. این تصمیم معمولاً با مشاوره پزشک و در نظر گرفتن وضعیت بالینی انجام می‌شود.

در نتیجه، اگرچه سی‌ تی اسکن می‌تواند در موارد خاص به جنین آسیب برساند؛ این خطرات با استفاده از تکنیک‌های پیشگیرانه و دقت در انتخاب روش تصویربرداری به حداقل می‌رسد. همیشه بهتر است قبل از انجام سی‌ تی اسکن در دوران بارداری، با پزشک مشورت کنید تا گزینه‌های ایمن‌تر بررسی شوند.

دلایل تجویز سی تی اسکن

دلایل تجویز سی تی اسکن

پزشک برای تشخیص سطح سلامتی شما، ممکن است سی تی اسکن را پیشنهاد ‌کند. در حقیقت این اسکن به پزشک کمک می‌کند تا استخوان‌ها، اندام‌ها، بافت‌های نرم، عروق خونی و هر گونه توده مشکوکی را به صورت دقیق بررسی کند.

تصاویر سی تی اسکن‌های امروزی بسیار باکیفیت‌تر و دقیق‌تر شده‌اند. به طوری که انجام معاینات با این روش چند دقیقه بیشتر طول نمی‌کشد؛ بنابراین طبیعی است که در مواقع اورژانسی بیشترین استفاده را داشته باشد. در ادامه چند دلیل برای تجویز سی تی اسکن را با بیان می‌کنیم.

1) تشخیص ناهنجاری‌هایی مانند تومور، آسیب، شگستگی و… در ماهیچه و استخوان‌ها

2) تشخیص و درمان بیماری‌هایی مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و توده‌های کبد

3) تشخیص خونریزی و آسیب‌های داخلی

4) اختلالات روده (بیماری کرون، انسداد)

5) لخته خون

6) تعیین محل دقیق، شکل، اندازه تومور، عفونت یا لخته خون

7) بیماری یا آسیب به مغز و طناب نخاعی

8) تشخیص ندول‌های ریوی و وضعیت آسیب و عملکرد

چرا باید سی تی اسکن را انجام دهیم؟

سی تی اسکن | دلیل انجام

سی تی اسکن | دلیل انجام

سی ‌تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری، یک روش پیشرفته تصویربرداری پزشکی است که دلایل متعددی برای استفاده از آن وجود دارد. این دلایل شامل تشخیص دقیق‌تر بیماری‌ها، ارزیابی آسیب‌های داخلی، و نظارت بر پیشرفت درمان‌ها می‌شود. در ادامه به توضیح دلایل اهمیت انجام سی‌ تی اسکن می‌پردازیم:

تشخیص سریع و دقیق:

سی ‌تی اسکن توانایی ارائه تصاویر واضح و سه‌بعدی از اندام‌های داخلی بدن را دارد. این ویژگی به پزشکان کمک می‌کند تا مشکلاتی مانند تومورها، خونریزی‌های داخلی، عفونت‌ها و انسدادهای عروقی را به‌طور دقیق تشخیص دهند.

ارزیابی آسیب‌های تروماتیک _ سی تی اسکن:

در مواردی که بیمار دچار تصادف یا ضربه شده باشد؛ سی‌ تی اسکن می‌تواند آسیب‌های داخلی مانند شکستگی استخوان‌ها، خونریزی‌های مغزی یا آسیب به اندام‌های حیاتی را شناسایی کند.

کمک به برنامه‌ریزی جراحی:

سی ‌تی اسکن اطلاعات دقیقی درباره ساختار بدن ارائه می‌دهد که جراحان از آن برای برنامه‌ریزی دقیق‌تر در عمل‌های جراحی استفاده می‌کنند.

نظارت بر پیشرفت درمان:

برای بیمارانی که تحت درمان سرطان، بیماری‌های قلبی یا سایر بیماری‌های مزمن هستند؛ سی ‌تی اسکن می‌تواند تأثیر درمان را ارزیابی کرده و تغییرات بیماری را نظارت کند.

تشخیص بیماری‌های قلبی و عروقی:

سی‌ تی اسکن می‌تواند مشکلاتی مانند انسداد عروق کرونری یا وجود لخته‌های خونی را مشخص کند؛ این روش برای پیشگیری از حملات قلبی و سکته ضروری است.

دقت بالا در مقایسه با روش‌های دیگر:

در مقایسه با رادیولوژی ساده، سی‌ تی اسکن جزئیات بیشتری از بافت‌ها و اندام‌ها را نشان می‌دهد؛ به‌ویژه در مواردی که نیاز به بررسی ساختارهای پیچیده مانند مغز یا ریه‌ها باشد.

ارزیابی بیماری‌های خاص:

سی‌ تی اسکن در تشخیص و ارزیابی بیماری‌های خاصی مانند سنگ کلیه، بیماری‌های ریوی و بیماری‌های شکمی بسیار مؤثر است.

انجام سی ‌تی اسکن نه‌تنها به تشخیص بهتر بیماری‌ها کمک می‌کند؛ بلکه می‌تواند زندگی افراد را با شناسایی زودهنگام مشکلات جدی نجات دهد. در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا شما هموطنان عزیز می‌توانید خدمات سی تی اسکن را با بروزترین تجهیزات انجام دهید.

چگونه برای سی تی اسکن آماده شویم؟

چگونه برای سی تی اسکن آماده شویم؟

1) از اجسام فلزی استفاده نکنید

اجسام فلزی مانند جواهرات، عینک و سنجاق سر ممکن است بر روی کیفیت تصاویر سی تی اثر بگذارند. در این صورت تصاویر به صورت دقیق نمایش داده نخواهند شد. بنابراین حتما این مورد را جدی بگیرید. توصیه می‌کنیم این اجسام را یا در خانه بگذارید و یا اینکه قبل از انجام معاینات و آزمایش‌های خود آن‌ها را از خودتان دور کنید. البته در برخی از مراکز لباس‌های ساده و یکبار مصرف به افراد داده می‌شود تا فقط از آن‌ها استفاده کنند.

2) مشکلات خود را با پزشک در میان بگذارید

ممکن است برای انجام آزمایشات سی تی اسکن از شما خواسته شود تا چندین ساعت قبل از اسکن چیزی نخورید و یا ننوشید. بهتر است 12 ساعت قبل از انجام سی تی اسکن از مصرف هر گونه مشروبات الکلی و دخانیات خودداری کنید. از آن جایی که در این نوع از آزمایش‌ها از ماده حاجب استفاده می‌شود، در صورت داشتن حساسیت و یا مصرف داروهای دیگر حتما با پزشک خود مشورت کنید.

همچنین توصیه می‌کنیم در صورت داشتن هرگونه شرایط پزشکی خاص یا بیماری مانند آسم، دیابت و… حتما آن را با پزشک خود در میان بگذارید. توجه داشته باشید مخفی کردن بیماری‌هایی که از نظر شما کم اهمیت هستند، ممکن است مانع از تشخیص درست بیماری شود. پس با مشورت پزشک متخصص، از به وجود آمدن خطرات با ریسک بالا پیش‌گیری کنید.

3) از انجام فعالیت‌های سنگین بپرهیزید

انجام فعالیت‌های ورزشی و به صورت کلی فعالیت‌های سنگین می‌توانند بر روی نتایج سی تی اسکن تاثیر بگذارند. بنابراین توصیه می‌شود حداقل دو روز پیش از انجام آزمایش‌ها و معاینات، این نمونه از فعالیت‌ها را انجام ندهید تا تشخیص مشکلات شما به درستی انجام شود.

چگونه کودک را برای انجام سی تی اسکن آماده کنیم؟

سی تی اسکن | آماده سازی کودک

سی تی اسکن | آماده سازی کودک

آماده‌سازی کودک برای انجام سی ‌تی اسکن بسیار مهم است تا تجربه‌ای راحت و بدون استرس برای او فراهم شود. کودکان معمولاً به دلیل ترس از دستگاه‌ها یا فرآیندهای پزشکی، نیاز به حمایت روانی و جسمی بیشتری دارند. در ادامه مراحل آماده‌سازی کودک برای سی‌ تی اسکن توضیح داده شده است:

توضیح ساده و قابل درک:

ابتدا باید برای کودک به زبان ساده توضیح دهید که سی‌ تی اسکن چیست و چرا انجام می‌شود. مثلاً می‌توانید بگویید: “سی‌تی اسکن یک دستگاه عکس‌برداری خاص است؛ این دستگاه به پزشک کمک می‌کند تا داخل بدن تو را ببیند و مطمئن شود که همه چیز خوب است.”

کاهش ترس و استرس:

اگر کودک از دستگاه سی ‌تی اسکن یا فضای بیمارستان ترس دارد؛ می‌توانید با او صحبت کنید و به او اطمینان دهید که این فرآیند درد ندارد و شبیه گرفتن یک عکس معمولی است؛ اما کمی بزرگ‌تر است.

نمایش تصویری یا بازی آموزشی:

می‌توانید با استفاده از تصاویر یا ویدئوهای آموزشی کودک را با دستگاه سی‌ تی اسکن آشنا کنید. برخی بیمارستان‌ها حتی از مدل‌های کوچک یا بازی‌های تعاملی برای آماده‌سازی کودکان استفاده می‌کنند.

آرامش قبل از انجام سی‌ تی اسکن:

قبل از مراجعه به مرکز سی‌ تی اسکن، مطمئن شوید که کودک آرام است. می‌توانید از بازی‌های آرام، موسیقی یا حتی داستان‌گویی استفاده کنید تا توجه او از اضطراب دور شود.

لباس و آماده‌سازی جسمی:

اطمینان حاصل کنید که کودک لباس راحتی پوشیده است؛ همچنین از او خواسته شود که هرگونه اشیای فلزی مانند زیورآلات را قبل از ورود به دستگاه سی‌ تی اسکن دربیاورد.

آماده‌سازی در صورت نیاز به تزریق:

اگر سی‌ تی اسکن با ماده حاجب انجام می‌شود، ممکن است کودک نیاز به تزریق داشته باشد. برای کاهش ترس او از تزریق، می‌توانید از روش‌های حواس‌پرتی مانند بازی یا صحبت‌های دلگرم‌کننده استفاده کنید.

تشویق به همکاری:

به کودک توضیح دهید که برای گرفتن عکس‌های خوب، او باید برای چند دقیقه بی‌حرکت بماند. می‌توانید این کار را با تمرین در خانه، مانند بازی “بی‌حرکت ماندن” انجام دهید.

حضور والدین:

حضور والدین در کنار کودک در زمان انجام سی ‌تی اسکن می‌تواند به کاهش اضطراب و افزایش همکاری او کمک کند. بسیاری از مراکز سی‌ تی اسکن اجازه می‌دهند والدین در اتاق باشند.

تشویق بعد از سی‌ تی اسکن:

بعد از اتمام سی‌ تی اسکن، کودک را برای همکاری‌اش تشویق کنید. می‌توانید از پاداش‌های کوچک مانند یک خوراکی یا بازی موردعلاقه‌اش استفاده کنید تا تجربه مثبتی برای او ایجاد شود.

اطلاع‌رسانی به پزشک درباره نیازهای خاص:

اگر کودک شرایط خاصی مانند اضطراب شدید یا نیاز به آرام‌بخش دارد؛ حتماً این موضوع را با پزشک یا تکنسین سی ‌تی اسکن در میان بگذارید.

با رعایت این نکات، می‌توانید کودک را به‌خوبی برای انجام سی‌ تی اسکن آماده کنید و فرآیند را برای او و خودتان آسان‌تر کنید. در این راستا مرکز تابا با فراهم کردن محیطی آرام و به دور از ترس و اضطراب در کنار شما و فرزندانتان خواهد بود.

بعد از سی تی اسکن چه اتفاقاتی می‌افتد؟

بعد از سی تی اسکن چه اتفاقاتی می‌افتد؟

پس از تمام شدن معاینات و انجام سی تی اسکن، بیمار می‌تواند فعالیت‌های عادی خود را انجام دهد.

تفسیر نتیجه‌ی سی تی اسکن :

سی تی اسکن | تفسیر نتایج

سی تی اسکن | تفسیر نتایج

تفسیر نتیجه سی‌ تی اسکن یک فرآیند تخصصی است که توسط پزشک متخصص رادیولوژی انجام می‌شود. سی‌ تی اسکن تصاویر دقیقی از اندام‌ها، استخوان‌ها و بافت‌های داخلی بدن ارائه می‌دهد؛ این تصاویر می‌توانند به تشخیص یا پیگیری وضعیت بیمار کمک کنند. در ادامه به نحوه تفسیر نتایج سی‌ تی اسکن پرداخته شده است:

بررسی تصاویر توسط رادیولوژیست:

پس از انجام سی‌ تی اسکن، تصاویر توسط متخصص رادیولوژی بررسی می‌شوند. این تصاویر شامل مقاطع عرضی و سه‌بعدی از ناحیه‌ای است که سی‌ تی اسکن برای آن انجام شده است. رادیولوژیست به دنبال هرگونه تغییر غیرطبیعی یا علائم مشکل در این تصاویر می‌گردد.

ارزیابی ساختارهای داخلی:

سی ‌تی اسکن می‌تواند اطلاعات دقیقی درباره ساختارهای داخلی بدن ارائه دهد. مثلاً:

  • در سی‌ تی اسکن مغز، به دنبال خونریزی، تومور یا علائم سکته می‌گردند.
  • در سی‌ تی اسکن شکم، اندام‌هایی مانند کبد، کلیه‌ها، و طحال بررسی می‌شوند.
  • در سی‌ تی اسکن قفسه سینه، وضعیت ریه‌ها، قلب و عروق بررسی می‌شود.

شناسایی مشکلات یا بیماری‌ها:

سی‌ تی اسکن می‌تواند مشکلات متعددی را نشان دهد، از جمله:

  • شکستگی‌ها یا آسیب‌های استخوانی
  • وجود توده‌ها، تومورها یا کیست‌ها
  • علائم عفونت یا التهاب در بافت‌ها
  • انسداد یا آسیب به عروق خونی

تفسیر گزارش نهایی:

پس از بررسی تصاویر، رادیولوژیست گزارشی دقیق و مکتوب از نتایج سی‌ تی اسکن تهیه می‌کند. این گزارش شامل توصیف یافته‌ها و پیشنهادات احتمالی برای اقدامات بعدی است. این گزارش به پزشک معالج بیمار ارسال می‌شود.

مشاوره با پزشک معالج:

پزشک معالج نتایج سی‌ تی اسکن را همراه با علائم بالینی بیمار تفسیر می‌کند. این مرحله بسیار مهم است؛ زیرا برخی یافته‌ها در سی‌ تی اسکن ممکن است نیاز به بررسی بیشتری داشته باشند یا با وضعیت کلی بیمار مرتبط باشند.

اقدامات پس از تفسیر:

بسته به نتایج سی‌ تی اسکن، پزشک ممکن است:

  • آزمایش‌های بیشتری مانند ام‌آر‌آی یا نمونه‌برداری تجویز کند.
  • درمان‌هایی مانند دارو، جراحی یا فیزیوتراپی را آغاز کند.
  • توصیه به پیگیری منظم و انجام سی‌تی اسکن‌های بعدی کند.

مشخصات مهم گزارش سی ‌تی اسکن:

  • اندازه، شکل و محل یافته‌های غیرطبیعی.
  • تغییرات در بافت‌های نرم یا استخوان‌ها.
  • وجود یا عدم وجود نشانه‌های بیماری‌های خاص.

تفسیر نتیجه سی‌ تی اسکن به تجربه و دانش تخصصی پزشک وابسته است. اگر بیمار سؤالات یا نگرانی‌هایی درباره نتیجه سی ‌تی اسکن خود دارد؛ بهتر است با پزشک معالج خود مشورت کند تا توضیحات بیشتری دریافت کند.

سی تی اسکن بیماران کرونایی

تشخیص میزان درگیری ریه به ویروس کرونا با سی تی اسکن

از آن جایی که ویروس کرونا در اکثر مواقع بر روی ریه تاثیر می‌گذارد و آن را درگیر می‌کند، بنابراین نیاز است که از ریه‌ها بیشتر مراقبت کنیم. در بسیاری از مراکز برای تشخیص بیماری کرونا از تست PCR استفاده می‌شود. در این تست با کمک یک سواب، از مایه مخاطی ته گلو با بینی نمونه برداری می‌کنند. بنابراین مشخص می‌شود که فرد به ویروس کرونا مبتلا شده است یا خیر؛ اما میزان درگیری ریه مشخص نمی‌شود. پزشکان متخصص برای داشتن اطلاعات دقیق از اینکه چه حجمی از ریه‌های افراد با این ویروس درگیر شده از سی تی اسکن استفاده می‌کنند.

درگیری شدید ریه به این ویروس سبب ملتهب شدن ریه و ایجاد مایع فراوان در این بافت می‌شود. تجمع مایع باعث می‌شود فرد به سختی نفس بکشد و آسیب‌های زیادی به بدن او وارد می‌کند. در ادامه با سی تی اسکن ریه سالم و کرونایی آشنا خواهید شد.

اسکن ریه سالم و کرونایی

سی تی اسکن ریه سالم و کرونایی

استفاده از سی تی اسکن برای اطمینان پیدا کردن از سالم بودن ریه یکی از روش‌های پر استفاده است. افراد مشکوک به کووید19 باید به سرعت از میزان درگیری ریه خود به این بیماری مطمئن شوند، تا در سریع‌ترین زمان ممکن بتوانند درمان خود را شروع کنند. در سی تی ریه این افراد لکه‌های سفید دیده می‌شود که بیانگر درگیری این بافت به ویروس کرونا است.

در علم پزشکی به این لکه‌های سفید Ground glass opacity می‌گویند. فردی که به این ویروس مبتلا نباشد، ریه‌هایش در سی تی اسکن کاملا سیاه است. این لکه‌ها باعث ایجاد مایع در ریه‌ افراد می‌شوند. توجه داشته باشید میزان درگیری ریه‌ها باید با تشخیص پزشک متخصص اعلام شود.

آیا در تمامی مراکز درمانی، سی تی اسکن ریه انجام می‌شود؟

در بسیاری از آزمایشگاه‌ها از کیت‌های تشخیصی یا همان تست پی سی آر (PCR) استفاده می‌شود. برای انجام سی تی اسکن ریه باید حتما به مراکز تصویر برداری بروید تا با استفاده از دستگاه‌های مناسب و به‌روز به صورت دقیق ریه شما را بررسی کنند. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا این خدمات را به شکل کاملا تخصصی ارائه می دهد.

تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی (MRI)

تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی (MRI)
تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی (MRI)

به طور کلی این دو مورد برای تصویر برداری از اعضای داخل بدن استفاده می‌شوند. اما تفاوت‌های جزئی آن‌ها باعث شده تا کاربردشان با یکدیگر متفاوت باشد.

  • اولین تفاوت سی تی اسکن و ام آر آی در پرتوهای استفاده شده در آن‌هاست. همان طور که در قسمت‌های قبل گفتیم در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می‌شود اما در ام آر آی امواج رادیویی تصاویر را ثبت می‌کنند.
  • اگر مدت زمان برای شما مهم است به احتمال زیاد سی تی اسکن مناسب‌ترین انتخاب برای شما خواهد بود. سی تی اسکن به علت اینکه سریع تر انجام می‌شود، باعث شده تا در مواقع اورژانسی نیز از این روش استفاده نمایند.
  • اسکن‌های انجام شده از طریق MRI بدون استفاده از تابش انجام می‌شوند. به همین علت تصاویر دقیق از اندام‌ها، بافت‌های نرم، استخوان‌ها و سایر ساختارهای داخلی بدن را ثبت می‌کنند. تصاویر ثبت شده توسط دستگاه‌های ام آر آی جزئیات بیشتری از بدن انسان را نشان می‎‌دهند. به همین علت اطلاعات دقیق‌تری در اختیار متخصصان قرار می‌گیرد.
  • اگر برای استفاده از دستگاه‌های ام آر آی یا سی تی اسکن دچار شک و تردید شده‌اید و می‌خواهید بهترین نتیجه را بگیرید؛ توصیه می‌کنیم انتخاب دستگاه مورد نظر را به پزشک خود بسپارید تا با توجه به وضعیت شما، بهترین دستگاه را برای این کار انتخاب کند.

سی تی اسکن برای چه بیماری‌هایی کاربرد دارد؟

سی تی اسکن | بیماری‌های قابل تشخیص

سی تی اسکن | بیماری‌های قابل تشخیص

سی تی اسکن یکی از دقیق‌ترین روش‌های تصویربرداری پزشکی است که در تشخیص بسیاری از بیماری‌ها، نقش کلیدی دارد. این روش، امکان مشاهده دقیق بافت‌های داخلی بدن، استخوان‌ها و اندام‌های حیاتی را فراهم می‌کند. پزشکان در شرایط مختلف از آن برای تشخیص و برنامه‌ریزی درمان استفاده می‌کنند.

تشخیص بیماری‌های مغزی و عصبی

سی تی اسکن مغز، اطلاعات بسیار دقیقی از وضعیت بافت مغز و عروق مغزی ارائه می‌دهد. این روش در شرایط اورژانسی، مانند سکته مغزی، اهمیت زیادی دارد.

تشخیص سکته مغزی

در افرادی که علائم سکته دارند، سی تی اسکن می‌تواند نوع سکته (خونریزی یا انسداد) را مشخص کند. مرکز تصویربرداری تابا با تجهیزات پیشرفته، در کمتر از چند دقیقه این تصویربرداری را انجام می‌دهد.

بررسی ضربه‌های مغزی

در صورت ضربه به سر، برای بررسی خونریزی یا شکستگی جمجمه، سی تی اسکن انتخاب اصلی است. این روش بدون نیاز به جراحی، اطلاعات دقیقی به پزشک می‌دهد.

شناسایی تومورهای مغزی

با استفاده از سی تی اسکن، می‌توان توده‌ها، کیست‌ها یا تومورهای مغزی را مشاهده کرد. تشخیص زودهنگام تومور، نقش مؤثری در موفقیت درمان دارد.

پیگیری وضعیت صرع و تشنج

برای بررسی علت تشنج در افراد، به ویژه زمانی که MRI در دسترس نیست، سی تی اسکن به‌کار می‌رود. در مرکز تصویربرداری تابا، متخصصان تابا به شکل دقیق نتایج شما را تفسیر می‌کنند.

کاربرد سی تی اسکن در بیماری‌های داخلی

سی تی اسکن | بیماری‌های داخلی

سی تی اسکن | بیماری‌های داخلی

این روش به پزشک کمک می‌کند تا اندام‌های شکمی، قفسه سینه و لگن را با دقت بالا ارزیابی کند.

تشخیص بیماری‌های گوارشی

سی تی اسکن شکم در تشخیص آپاندیسیت، انسداد روده و بیماری‌های کبد یا پانکراس بسیار مؤثر است. در مرکز تصویربرداری تابا، تصویربرداری شکمی با دستگاه‌های کم‌دوز و سرعت‌بالا انجام می‌شود.

بررسی بیماری‌های ریوی

برای ارزیابی توده‌ها، عفونت‌ها، آمبولی ریه، سی تی اسکن ریه روشی بسیار قابل‌اعتماد است. همچنین گزارش تصویربرداری در تابا با تأیید متخصص ریه نیز ارائه می‌شود.

تشخیص بیماری‌های کلیوی

سنگ کلیه، کیست و توده‌های مشکوک در کلیه با سی تی اسکن به‌راحتی تشخیص داده می‌شوند. در مرکز تصویربرداری تابا، امکان دریافت نسخه الکترونیکی پس از اسکن نیز فراهم است.

بررسی مشکلات لگنی و زنان

برای بررسی کیست تخمدان، فیبروم رحم یا دردهای لگنی ناشناخته، سی تی اسکن لگن کاربرد زیادی دارد. این روش مخصوصاً برای بیمارانی که امکان انجام MRI ندارند، مفید است.

چه افرادی نباید سی تی اسکن انجام دهند؟

سی تی اسکن | افرادی که نباید سی تی اسکن انجام دهند

سی تی اسکن | افرادی که نباید سی تی اسکن انجام دهند

اگرچه سی تی اسکن یکی از پرکاربردترین روش‌های تصویربرداری در پزشکی است؛ اما برای همه افراد بی‌خطر نیست. برخی گروه‌ها، به دلیل شرایط خاص بدنی یا پزشکی، نباید یا تنها در شرایط خاص این اسکن را انجام دهند. تشخیص این موضوع باید زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.

افراد در معرض خطر پرتوهای یونیزه

اشعه ایکس مورد استفاده در سی تی اسکن، می‌تواند در برخی افراد اثرات مضری داشته باشد. بنابراین غربالگری و تصمیم‌گیری دقیق پیش از انجام آن ضروری است.

زنان باردار

در دوران بارداری، مخصوصاً سه‌ماهه اول، تابش اشعه ممکن است روی جنین اثر بگذارد. در مرکز تصویربرداری تابا، برای خانم‌های باردار فقط در شرایط اضطراری از سی تی اسکن استفاده می‌شود.

کودکان خردسال

کودکان به دلیل رشد سریع سلولی، نسبت به پرتو حساس‌ترند. استفاده از سی تی اسکن برای کودکان باید با دوز پایین و دستگاه‌های مخصوص، مانند آنچه در مرکز تصویربرداری تابا وجود دارد؛ انجام شود.

افرادی که بارها سی تی اسکن انجام داده‌اند

انجام مکرر سی تی اسکن بدون نظارت پزشک می‌تواند میزان پرتو دریافتی بدن را از حد مجاز بیشتر کند. در تابا، پرونده رادیولوژی هر بیمار به‌صورت دیجیتال ذخیره می‌شود تا از انجام بی‌مورد اسکن‌های مکرر جلوگیری شود.

افراد دارای بیماری‌های خاص خونی یا ایمنی

برخی افراد با اختلالات خونی یا نقص سیستم ایمنی ممکن است در برابر آسیب‌های پرتو، واکنش‌های غیرعادی نشان دهند. برای این بیماران، پزشکان تابا معمولاً روش‌های جایگزینی مانند MRI  را پیشنهاد می‌کنند.

افراد حساس به ماده حاجب

در برخی موارد، برای تصویربرداری بهتر، از ماده حاجب تزریقی استفاده می‌شود. برخی افراد نسبت به این ماده واکنش نشان می‌دهند.

مبتلایان به نارسایی کلیوی

ماده حاجب ممکن است عملکرد کلیه را مختل کند. پیش از انجام سی تی اسکن با تزریق، در مرکز تابا سطح کراتینین خون بیمار بررسی می‌شود.

بیماران دارای سابقه آلرژی شدید

کسانی که قبلاً به داروها یا ماده حاجب واکنش آلرژیک نشان داده‌اند؛ باید از این نوع تصویربرداری اجتناب کنند یا با آمادگی قبلی وارد فرآیند شوند. در مرکز تصویربرداری تابا، پیش از تزریق ماده حاجب، بررسی‌های آلرژی‌سنجی انجام می‌شود.

افراد با دیابت پیشرفته و مصرف متفورمین

در صورت استفاده از متفورمین، باید بین مصرف دارو و تزریق ماده حاجب فاصله باشد. در مرکز تصویربرداری تابا، راهنمایی دارویی پیش از انجام اسکن به بیماران دیابتی داده می‌شود.

تفاوت سی تی اسکن سه‌بعدی و دو‌بعدی در چیست؟

سی تی اسکن | تفاوت سی تی اسکن دوبعدی و سه بعدی

سی تی اسکن | تفاوت سی تی اسکن دوبعدی و سه بعدی

سی تی اسکن‌ها در انواع مختلفی انجام می‌شوند که رایج‌ترین آن‌ها تصویربرداری دوبعدی (2D) و سه‌بعدی (3D) است. تفاوت این دو، تنها در شکل ظاهری تصاویر نیست؛ بلکه دقت، عمق، کاربرد و جزئیات تصویری آن‌ها با هم تفاوت‌های مهمی دارند. انتخاب بین این دو نوع، بسته به بیماری، نیاز پزشک و امکانات مرکز تصویربرداری مشخص می‌شود.

تصویربرداری دوبعدی چیست و چه کاربردی دارد؟

در سی تی اسکن دوبعدی، تصاویر به‌صورت برش‌هایی نازک از بدن تهیه می‌شوند. این تصاویر مانند صفحات افقی یا عمودی از درون بدن هستند که پزشک می‌تواند آن‌ها را پشت‌سر‌هم بررسی کند.

ساده و سریع برای موارد رایج

سی تی اسکن دوبعدی معمولاً برای بررسی موارد شایع مانند بررسی شکستگی‌ها، ضربه به سر، یا تشخیص آپاندیس کاربرد دارد. مرکز تصویربرداری تابا این نوع اسکن را با حداقل زمان انتظار و دقت بالا ارائه می‌دهد.

مناسب برای بررسی اولیه بیماری‌ها

اگر پزشک تنها به بررسی سریع نیاز داشته باشد، اسکن دو بعدی گزینه مناسبی است. چون تصاویر با سرعت بیشتری تهیه و تفسیر می‌شوند.

محدودیت در نمایش ساختارهای پیچیده

در این نوع اسکن، امکان بررسی دقیق حجم یا شکل توده‌ها محدود است. به همین دلیل برای جراحی یا بررسی‌های تخصصی، به‌تنهایی کافی نیست.

به‌صرفه‌تر برای بیمار

اسکن‌های دوبعدی معمولاً هزینه کمتری دارند. در مرکز تصویربرداری تابا، این خدمات با پوشش بیمه‌های پایه و تکمیلی نیز ارائه می‌شود.

تصویربرداری سه‌بعدی چگونه عمل می‌کند؟

سی تی اسکن | تصویربرداری سه بعدی

سی تی اسکن | تصویربرداری سه بعدی

سی تی اسکن سه‌بعدی، داده‌های خام تصویربرداری را با استفاده از نرم‌افزارهای تخصصی، به‌صورت تصویر حجمی و واقعی بازسازی می‌کند. این نوع اسکن امکان مشاهده ساختارها را از زوایای مختلف فراهم می‌سازد.

دید کامل و واقع‌گرایانه به ساختار داخلی بدن

در این روش، پزشک می‌تواند توده‌ها، شکستگی‌ها، مسیر عروق و حتی شکل استخوان‌ها را به‌صورت حجمی ببیند. این ویژگی در بیمارانی که نیاز به جراحی دارند، حیاتی است.

بسیار مناسب برای دندان‌پزشکی، جراحی و ارتوپدی

در برنامه‌ریزی برای ایمپلنت، جراحی فک و صورت، یا بررسی آسیب‌های مفصلی، سی تی اسکن سه‌بعدی دقت تشخیص را چندین برابر می‌کند. در مرکز تابا، این خدمات با دستگاه‌های نسل جدید با وضوح بالا انجام می‌شود.

نیاز به تجهیزات پیشرفته‌تر

برای بازسازی سه‌بعدی، نیاز به نرم‌افزارهای قدرتمند و اپراتورهای ماهر است. مرکز تصویربرداری تابا با تیم تخصصی و تجهیزات پیشرفته، این خدمات را با کیفیت بالا ارائه می‌دهد.

ذخیره‌سازی و مقایسه آسان‌تر در مراجعات بعدی

تصاویر سه‌بعدی قابلیت نگهداری و استفاده در مراجعات بعدی را دارند. در مرکز تصویربرداری تابا، آرشیو دیجیتال بیمار با امکان دسترسی آنلاین در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

سی تی اسکن برای تشخیص آپاندیسیت چقدر دقیق است؟

سی تی اسکن | نقش سی تی اسکن در تشخیص آپاندیست

سی تی اسکن | نقش سی تی اسکن در تشخیص آپاندیست

آپاندیسیت یکی از شایع‌ترین جراحی‌های اورژانسی در دنیاست. تشخیص به‌موقع آن می‌تواند از پارگی آپاندیس و عفونت‌های خطرناک جلوگیری کند. سی تی اسکن امروزه به‌عنوان دقیق‌ترین روش تصویربرداری برای تشخیص این بیماری شناخته می‌شود. در مرکز تصویربرداری تابا، با بهره‌گیری از دستگاه‌های نسل جدید و پزشکان مجرب، این نوع اسکن با حداکثر دقت انجام می‌شود.

دقت سی تی اسکن در تشخیص آپاندیسیت

بررسی‌ها نشان می‌دهد دقت سی تی اسکن برای تشخیص آپاندیسیت حاد بسیار بالاست. این روش می‌تواند حتی در مراحل اولیه التهاب نیز تغییرات را نشان دهد.

نرخ دقت بیش از ۹۵٪

مطالعات پزشکی معتبر گزارش کرده‌اند که CT Scan دقتی بین ۹۴ تا ۹۸ درصد در تشخیص آپاندیسیت دارد. این میزان دقت آن را به ابزار انتخابی در شرایط اورژانسی تبدیل کرده است.

تشخیص تغییرات ظریف در آپاندیس

سی تی اسکن می‌تواند قطر آپاندیس، ضخامت دیواره، وجود مایع اطراف آن، و حتی گازهای محبوس را نشان دهد. چنین جزئیاتی اغلب در سونوگرافی دیده نمی‌شوند.

تشخیص بیماری‌های مشابه

در برخی موارد، علائم آپاندیسیت با سایر بیماری‌ها مانند عفونت‌های لگنی یا درد تخمدانی اشتباه گرفته می‌شود؛ سی تی اسکن می‌تواند این موارد را نیز تشخیص دهد.

مقایسه با روش‌های دیگر

سی تی اسکن در مقایسه با سایر روش‌ها مانند معاینه بالینی یا سونوگرافی دقت بالاتری دارد؛ اما کاربرد هر روش بسته به شرایط بیمار متفاوت است.

مزیت سی تی اسکن نسبت به سونوگرافی

اگرچه سونوگرافی کم‌خطرتر است، اما در افراد چاق، یا در مراحل اولیه التهاب، دقت کمتری دارد. در این موارد، سی تی اسکن مرکز تصویربرداری تابا با دقت بالا، نقش تعیین‌کننده‌ای در تصمیم‌گیری پزشک ایفا می‌کند.

کاهش جراحی‌های غیرضروری

سی تی اسکن باعث کاهش موارد برداشت بی‌مورد آپاندیس می‌شود. یعنی پزشکان تنها در صورت قطعی شدن تشخیص، اقدام به جراحی می‌کنند.

آیا می‌توان با سی تی اسکن سرطان را تشخیص داد؟

سی تی اسکن | نقش سی تی اسکن در تشخیص سرطان

سی تی اسکن | نقش سی تی اسکن در تشخیص سرطان

تشخیص به‌موقع سرطان یکی از مؤثرترین راه‌ها برای افزایش شانس درمان موفق است. سی تی اسکن یکی از ابزارهای پیشرفته تصویربرداری است که در شناسایی و پیگیری تومورها نقش مهمی دارد. این روش در مراکزی مانند تابا، با استفاده از دستگاه‌های پیشرفته، به پزشکان کمک می‌کند تا حتی توده‌های کوچک را نیز بررسی کنند.

سی تی اسکن چگونه به تشخیص سرطان کمک می‌کند؟

سی تی اسکن تصاویر مقطعی دقیقی از اندام‌ها و بافت‌های بدن تهیه می‌کند. این تصاویر کمک می‌کنند تا توده‌های غیرعادی، تغییرات بافتی و رشد غیرمعمول سلول‌ها دیده شوند.

تشخیص محل و اندازه تومور

سی تی اسکن می‌تواند مکان دقیق توده، اندازه، مرزهای آن و احتمال نفوذ به بافت‌های اطراف را مشخص کند. این ویژگی برای برنامه‌ریزی درمان ضروری است.

شناسایی متاستاز یا گسترش سرطان

اگر سرطان به سایر اندام‌ها سرایت کرده باشد، سی تی اسکن می‌تواند این گسترش را نیز نشان دهد. در مرکز تابا، این مرحله با دقت زیاد برای بیماران انجام می‌شود.

بررسی اثربخشی درمان سرطان

پس از انجام شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی، پزشک برای بررسی پاسخ بدن به درمان، از سی تی اسکن استفاده می‌کند. تصاویر قبل و بعد از درمان، وضعیت تومور را به‌خوبی نشان می‌دهند.

در چه مواردی سی تی اسکن برای بررسی سرطان توصیه می‌شود؟

پزشک ممکن است در شرایط خاص از سی تی اسکن برای تشخیص یا پیگیری سرطان استفاده کند. موارد زیر از شایع‌ترین کاربردهای آن هستند:

بررسی توده در ریه، کبد، کلیه یا مغز

اگر بیمار علائمی مانند سرفه‌های مزمن، کاهش وزن بی‌دلیل یا سردردهای شدید داشته باشد؛ پزشک ممکن است از سی تی اسکن استفاده کند تا احتمال وجود تومور را بررسی کند.

پیگیری در بیماران با سابقه خانوادگی سرطان

برای افرادی که در خانواده‌شان سابقه ابتلا به سرطان وجود دارد؛ سی تی اسکن نقش مهمی در پایش وضعیت بدن دارد. مرکز تابا برای این بیماران خدمات تصویربرداری دوره‌ای و ایمن ارائه می‌دهد.

بررسی دلایل غیرقابل توضیح درد یا علائم مزمن

دردهای پایدار یا علائم غیرعادی که منبع آن‌ها مشخص نیست، ممکن است نشان‌دهنده توده‌هایی پنهان باشند. در این موارد، سی تی اسکن می‌تواند نقش کلیدی در یافتن علت بیماری داشته باشد.

آیا همیشه سی تی اسکن برای تشخیص سرطان کافی است؟

خیر. در برخی موارد، پزشک برای تأیید قطعی، بیوپسی (نمونه‌برداری) یا آزمایش‌های تکمیلی مانند MRI  یا PET اسکن را نیز توصیه می‌کند. در مرکز تابا، ارتباط منظم با پزشکان معالج و تیم درمانی بیماران برقرار می‌شود تا روند تشخیص و درمان دقیق‌تر و سریع‌تر انجام شود.

سوالات متداول در مورد سی تی اسکن

سی تی اسکن یا توموگرافی یک نوع دستگاه تصویربرداری کامپیوتری است که برای تصویربرداری از ساختار داخلی بدن استفاده می‌شود.

درست است که در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می‌شود. اما طبق اطلاعات به دست آمده این اشعه هیچگونه خطری برای سلامتی افراد ایجاد نمی‌کند.

در حقیقت از ماده حاجب برای بهتر دیده شدن ناحیه مورد نظر استفاده شود. به صورت کلی این ماده خطری ندارد و تنها برخی از افراد ممکن است به ماده حاجب حساسیت داشته باشند؛ که در این صورت پزشک به راحتی این آلرژی را درمان می‌کند. بنابراین انجام سی تی اسکن با ماده حاجب برای افراد خطری ندارد.

سی تی اسکن با دوز پایین یک روش معاینه است که در آن تابش اشعه ایکس به صورت قابل توجهی کاهش می‌یابد.

بله. خانم ها در زمان بارداری باید از انجام سی تی اسکن خودداری نمایند مگر در زمان‌های اضطراری به تشخیص پزشک معالج.

سخن پایانی:

سی تی اسکن یکی از ابزارهای تصویر برداری پیشرفته و مقرون به صرفه است که برای طیف وسیعی از مشکلات پزشکی استفاده می‌شود. با کمک این روش نوین در مدت زمان کم، نتایج دقیق از وضعیت اندام‌های بدن خود به دست می‌آورید. در نهایت روند درمان و بهبودی شما سریع‌تر خواهد شد.

انتخاب مراکز پزشکی مناسب برای انجام سی تی اسکن تاثیر بسیار زیادی بر روی نتیجه آزمایشات شما دارد. برای انجام معاینات و سی تی اسکن‌ با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی نوبت دریافت کنید.

منابع

ct-scan

health

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *