یکی از شایعترین نوع سرطان، سرطان سینه است که بسیاری از بانوان به آن مبتلا هستند. معمولا این بیماری در ابتدا علائم یا نشانههای خاصی ندارد. اما به مرور زمان سرطان پستان میتواند پیشرفت کند، بنابراین عواقب جبران ناپذیری برای سلامتی خواهد داشت.
یکی از راههایی که برای جلوگیری از پیشرفت سرطان پستان بسیار کمک کننده خواهد بود، جراحی ماستکتومی است. برای افرادی که در مرحله اولیه این بیماری هستند، این روش میتواند تاثیر بسیار خوبی داشته باشد.
بسیاری از افرادی که به سرطان سینه مبتلا هستند، جراحی ماستکتومی را با موفقیت انجام دادهاند. برای بررسی میزان پیشرفت این بیماری و همچنین تشخیص لازم برای انجام جراحیهای لازم، بهترین کار این است که آزمایشات مربوط به ماموگرافی، سونوگرافی و رادیولوژی را انجام دهید.
پس لازم است توجه کافی به انجام معاینات داشته باشید و این موضوع را جدی بگیرید. اگر شما هم به دنبال بهترین مرکز برای انجام معاینات خود هستید، پیشنهاد ما مرکز تصویربرداری پزشکی تابا خواهد بود. این مرکز در راستای اطمینان خاطر هموطنان عزیز، برای انجام معاینات و آزمایشات از دستگاههای بهروز و پیشرفته استفاده میکند.
در این مطلب به صورت کامل در مورد ماستکتومی و مباحث مهم مربوط به آن صحبت میکنیم و هر آنچه که نیاز است بدانید را توضیح میدهیم. در ادامه موارد زیر را بررسی میکنیم.
- ماستکتومی چیست؟
- ماستکتومی چگونه انجام میشود؟
- برای چه مواردی باید ماستکتومی را انجام داد؟
- انواع روشهای ماستکتومی
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریعترین و دقیقترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.
ماستکتومی چیست؟
جراحی بافت سینه برای درمان یا پیشگیری از سرطان سینه به دو روش لامپکتومی و ماستکتومی انجام می شود. در روش لامپکتومی معمولاً کمترین بافت مورد نیاز از پستان برداشته میشود. از طرف دیگر برای خارج کردن تومور و حاشیه ای از بافت سالم اطراف آن را حذف می کند، بنابراین جراح میتواند بخش کوچکی از بافت پستان را بردارد.
در مقابل ماستکتومی روشی است که برای پیشگیری یا درمان بیماری سرطان استفاده میشود. چه تومور خوش خیم باشد چه بدخیم، در این جراحی هدف اصلی حفظ بافت پستان است. برای اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری و راههای درمان آن پیشنهاد می کنیم مطلب سرطان سینه و علائم سرطان سینه را مطالعه کنید.
این روش نوعی عمل جراحی است که در آن هر دو سینه به صورت کامل برداشته می شوند تا از پیشرفت سرطان جلوگیری شود. البته میزان برداشت بافت سینه در روش ماستکتومی به گستردگی تومور و میزان درگیری بافتهای اطرف سینه بستگی دارد.
در برخی مواقع غدد لنفاوی زیر بغل و تعدادی از عضلات پستان هم بررسی میشوند و در صورت نیاز آنها هم برداشته می شوند. ماستکتومی انواع مختلفی دارد که در قسمتهای بعد به صورت کامل در مورد آنها صحبت می کنیم، پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
در چه مواردی ممکن است افراد به ماستکتومی نیاز داشته باشند؟
- چنانچه تومور بزرگ باشد، استفاده از پرتو درمانی موثر نبوده باشد یا اصلا امکان پرتو درمانی وجود نداشته باشد.
- اینکه تومور در بیش از یک ناحیه در سینه باشد. اندازه سینه برای تصمیم به این رابطه میتواند نقش داشته باشد.
- در افرادی که توده سرطانی بزرگتر از بافت پستان باشد.
البته همان طور که گفتیم برای تشخیص میزان پیشرفت بیماری یا حتی اندازه تومورها آزمایشات و معاینات سونوگرافی، ماموگرافی و همچنین رادیولوژی بسیار کمک کننده هستند. در این سه روش بافت پستان و نواحی اطراف آن به صورت دقیق بررسی میشوند و تصاویر با کیفیت بالاتری در اختیار افراد قرار میگیرند. با توجه به اطلاعات ثبت شده در تصویر، پزشک متخصص تشخیص میدهد که نیاز به جراحی ماستکتومی دارید یا خیر. انجام این جراحی در مراحل ابتدایی بیماری تاثیر زیادی بر روی بهبود افراد خواهد داشت. پس لازم است چکابهای لازم را انجام دهید تا از سلامتی خود مطمئن شوید.
بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.
انواع روشهای ماستکتومی
1) ماستکتومی ساده
در این روش تمام بافت پستان برداشته می شود. اما غدد لنفاوی، عضلات زیر سینه برداشته نمیشوند. در جراحی ماستکتومی ساده ممکن است از غدد لنفاوی در حین عمل نمونه برداری شود.
2) ماستکتومی رادیکال
در روش ماستکتومی، بزرگترین نوع جراحی، ماستکتومی رادیکال است. در این روش تمام بافت پستان، نوک سینه، هاله اطراف آن، پوست سینه و غدد لنفاوی زیر بغل برداشته میشود. در نوع رادیکال عضلات زیر سینه برداشته میشوند. در چندین سال پیش، روش ماستکتومی رادیکال به عنوان یک روش استاندارد شناخته میشد. اما امروزه با پیشرفت علم در حوزههای پزشکی و روی کار آمدن روشهای کمکی جدید، کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
3) ماستکتومی ناقص
در این روش جراح بخشی از پستان را که درگیر سرطان قرار گرفته به اضافه بافت های اطراف آن را برمیدارد. در روش ماستکتومی ناقص بیشتر از لامپکتومی بافت برداشته میشود. ماستکتومی ناقص با نام ماستکتومی جزئی هم شناخته می شود.
4) ماستکتومی با حفظ پوست
در ماستکتومی با حفظ پوست سینه، نوک پستان، بافت اطراف آن و غدد لنفاوی برداشته میشود اما پوست سینه حفظ میشود. بسیاری از خانم هایی که قصد بازسازی پستان دارند این روش را انتخاب می کنند.
5) ماستکتومی با محافظت پوست، نوک پستان و بافت اطراف آن
این روش مانند ماستکتومی محافظ پوست است. با این تفاوت که نوک پستان و بافت قهوهای رنگ اطراف آن نیز حفظ می شود. معمولا در این روش زیر سینه در ناحیه ای به نام چین پستان برش ایجاد می شود. تشخیص این که کدام روش از ماستکتومی را افراد باید انجام دهند تنها با کمک انجام معاینات و تشخیص دقیق پزشک امکان پذیر است.
فواید انجام ماستکتومی
1) جلوگیری از پیشرفت سرطان
شاید بسیاری از افراد با شنیدن اسم جراحی، استرس بگیرند و از انجام آن خودداری کنند. اما بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که در صورت عدم درمان و بررسی تودههای سرطانی، این تودهها بزرگتر میشوند و به بافتهای مجاور و یا سایر قسمتهای بدن می روند. بنابراین با انجام جراحی ماستکتومی و برداشتن بافت سرطانی، سرطان پستان پیشرفت نمیکند و اندازه توده هم بزرگتر نخواهد شد.
برای اطمینان از سلامتی بافت پستان پس از انجام عمل ماستکتومی، مناسبترین کار انجام معاینات تصویربرداری است. استفاده از تجهیزات تخصصی و همچنین همکاری با کادر پزشکی متخصص و مجرب در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا؛ باعث شده تا به راحتی و با دقت بالا مشکلات مربوط به بیماریهای بافتهای مهم مانند پستان تشخیص داده شود.
2) بهبود روند بیماری
تشخیص بیماری و انجام جراحی ماستکتومی در همان مراحل اولیه، تاثیر زیادی بر روی سلامتی بافت پستان خواهد داشت. ممکن است بعضی از افراد پس از این عمل، نیاز داشته باشند که پرتو درمانی و شیمی درمانی را انجام دهند. با کمک این روشها هم از پیشرفت بیماری جلوگیری می کنید و هم نسبت به سلامتی پستان و بافتهای مجاور آن مطمئنتر خواهید بود.
عوارض احتمالی بعد از ماستکتومی
بعد از هر عمل احتمال بروز مشکلات و عوارض وجود دارد. بنابراین جراحی ماستکتومی هم از این قاعده مستثنی نیست. اما اکثر مشکلات جزئی است و برخی از آنها می توانند جدی باشند. این عوارض عبارتند از لخته شدن خون.
برای جلوگیری از این امر، پرستاران بعد از عمل در اسرع وقت بیمار را وادار به راه رفتن و انجام تمرینات پا می کنند. احساس درد، تورم و گرما در پا، تنگی نفس و درد در قفسه سینه یا بالای کمر، خون ریزی یا عفونت زخم، اگر در محل زخم، قرمزی تورم و یا ترشح وجود دارد باید پزشک را مطلع کنید.
درد در اندام های حرکتی در قسمت عمل شده خصوصا در قسمت شانه بازو و یا دست متورم ممکن است بعد از عمل کمی ورم در بازو یا دست خود داشته باشید. ولی باید خیلی زود پس از جراحی برطرف شود اگر تورم برطرف نشده باشد یا اگر درد یا حساسیت در بازو دارید؛ باید در اسرع وقت به پزشک خود اطلاع دهید چون پس از برداشتن غدد لنفاوی در معرض خطر تورم طولانی مدت در دست و بازوی خود هستید. این تورم ناشی از مایع لنفاوی است که نمی تواند ذخیره شود و هر زمان بعد از جراحی ممکن است رخ دهد.
لنف ادم قابل درمان است، اما درمان اولیه می تواند به کنترل آن کمک کند. معمولا بعد از جراحی به پزشک در مورد راه های پیشگیری از لطف حق با شما صحبت می کند.
آمادگی قبل از ماستکتومی
به صورت کلی قاعده خاصی برای آماده شدن وجود ندارد. پزشک متخصص با توجه به شرایط هر فرد توصیههای ضروری را به وی میگوید. توجه داشته باشید که هر گونه مشکلات و بیماری زمینهای خاص و یا نتایج معاینات خود را حتما با پزشک خود در میان بگذارید تا مشکلات شما به صورت دقیق تشخیص داده شوند.
راههای پیشگیری از سرطان سینه
تا به اینجا در مورد جراحی ماستکتومی به صورت کامل صحبت کردهایم. شاید شما هم با خواندن این مطلب دچار نگرانی شده باشید. اما خوشبختانه راه حلهایی وجود دارد که با کمک آنها بتوان ریسک ابتلا به سرطان پستان را کاهش داد. در این قسمت چندین راهکار ساده را برای تغییر سبک زندگی شما توضیح می دهیم که باعث میشود بدنی سالمتر داشته باشید.
1) استرس خود را کمتر کنید!
استرس یکی از عاملهای پرخطر برای سلامتی محسوب می شود. این مورد تاثیر مستقیم بر روی سیستم ایمنی دارد و باعث ضعیف شدن آن میشود. در نتیجه بدن در برابر بیماریها مقاومت کافی را نخواهد داشت.
یکی از این بیماریها سرطان است. در حقیقت با کاهش مقاومت بدن و تضعیف سیستم ایمنی باعث ایجاد تغییرات در ترشح هورمونها می شود. ایجاد اختلال در سیستم دفاعی بدن سبب رشد غیرعادی سلولهای سرطانی میشود. در نتیجه میتوان استرس را عاملی تاثیرگذار برای سرطان پستان دانست. برای کاهش استرس خود می توانید ورزشهایی مانند شنا، یوگا و یا پیادهروی را انجام دهید.
2) وزن خود را متعادل نگه دارید.
تلاش کنید تا وزن خود را در محدوده نرمال نگه دارید. همچنین اگر نیاز به کاهش وزن دارید حتما از پزشک خود راهنمایی بگیرید تا از یک برنامه درست و اصولی پیروی کنید. اضافه وزن در بانوان احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. خطر پیشرفت این بیماری و یا مرگ و میر ناشی از آن در افرادی که چاق هستند در مقایسه با افراد لاغر، بیشتر است. بنابراین توصیه می کنیم در طول روز کالری مصرفی خود را کاهش دهید و در مقابل ورزش کنید.
3) خواب کافی داشته باشید و پرتحرکتر شوید.
افزایش فعالیت بدنی در کنار خواب کافی به صورت روزانه تاثیر فوق العادهای در افزایش سطح سیستم ایمنی و مقاومت بدن دارد. ورزش منظم باعث کاهش چربی بدن میشود و در نتیجه افراد دچار اضافه وزن نمیشوند. همان طور که در قسمت قبل گفتیم چاقی زمینهساز ابتلا به بسیاری از بیماریهاست.
توجه داشته باشید برای اصلاح سبک زندگی خود باید در نوع تغذیه تغییرات ایجاد کنید و در کنار آن با افزایش فعالیت بدنی میتوانید از ابتلا به بیماریهای خطرناک جلوگیری کنید. برای داشتن تغذیه سالم بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
4) چکاپهای خود را جدی بگیرید.
یکی از مهمترین کاری که همه افراد باید آن را در اولویت قرار دهند انجام چکاپهای سالانه است. با کمک این روش میتوان نسبت به سلامتی خودتان مطمئنتر شوید. یکی از کارهایی که بسیاری از بانوان باید آن را جدی بگیرند انجام غربالگری است. با کمک ماموگرافی و سونوگرافی بافت پستان مورد بررسی قرار میگیرد و ناهنجاری و مشکلات آن در همان مراحل اولیه تشخیص داده میشود.
تشخیص به موقع سرطان سینه و شروع درمان موثر، در این پیشرفت و نتایج موفقیت آمیز آن نقش مهمی داشتهاند و میتوان با کمک آن مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش داد.
سخن پایانی
تا به اینجا دانستیم که یکی از راههای درمان سرطان پستان انجام جراحی ماستکتومی است. در این روش تمامی سلولهای سرطانی برداشته میشوند تا بافت پستان سالمتر بماند و بیماری به سایر نقاط بدن منتشر نشود.
هنگامی روند بهبود و درمان بسیار خوب پیش خواهد رفت که بتوان با کمک تصویربرداریهای پزشکی بافت پستان را به صورت دقیق بررسی کرد. بنابراین لازم است در هنگام انجام ماموگرافی خطا و اشتباهی ایجاد نشود. این مرکز با استفاده از تجهیزات مدرن و همچنین همکاری با پزشکان و کارکنان متخصص و با تجربه، این اطمینان خاطر را به شما میدهد تا با خیالی آسوده معاینات خود را انجام دهید.
برای انجام معاینات مانند ماموگرافی، سونوگرافی و رادیولوژی و همچنین استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریعترین و دقیقترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت خود را دریافت کنید.
انتشار: الهام صمصامیان