احتمال مرگ در سرطان سینه یکی از اصلیترین معضلهای افراد جامعه به خصوص بانوان است. در حقیقت سرطان سینه سومین سرطان شایع از نظر آماری در بین زنان پس از سرطان پوست و سرطان ریه است. هر چند مردان نیز به سرطان سینه مبتلا میشوند اما ابتلا به این بیماری در زنان بسیار بیشتر است. همین موضوع باعث شده تا افراد در مورد میزان و احتمال مرگ در سرطان سینه جستجو کنند و همه در تلاش هستند تا اطلاعات بیشتری درباره این بیماری کسب نمایند.
ماموگرافی و سونوگرافی از روشهای کمک کننده در تشخیص زود هنگام این بیماری هستند. انتخاب مرکزی مطمئن که در کنار استفاده از دستگاههای بهروز، کادر درمانی متخصصی هم داشته باشد؛ برای تشخیص سرطان سینه بسیار کمک کننده خواهد بود. برای اطمینان شما از انجام معاینات خود، مرکز تصویربرداری پزشکی تابا بهترین انتخاب خواهد بود.
در این مطلب به صورت کامل در مورد احتمال مرگ در سرطان سینه صحبت میکنیم و هر آنچه که نیاز است بدانید را به صورت کامل توضیح میدهیم. در ادامه موارد زیر را بررسی میکنیم.
- سرطان چیست؟
- گریدهای سرطان سینه و رابطه آن با طول عمر مبتلایان به سرطان سینه
- انواع سرطان سینه و عوامل خطر آن
- نشانهها و علائم سرطان سینه
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریعترین و دقیقترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.
سرطان چیست؟
ابتدا بهتر است بدانیم که اصلاً سرطان چیست؟ به چه چیزی سرطان گفته میشود؟ و در سرطان چه اتفاقی در بدن میافتد؟ بدن ما از واحدهای یکپارچه و ریزی به نام سلول ساخته شده است. همه چیز به سلول و نوع عملکرد آن مربوط میشود و هر تغییری در سطح سلولها منجر به ایجاد مشکلی جدی در بدن خواهد شد.
اگر بخواهیم به زبان ساده سرطان را توضیح دهیم باید گفت که سرطان، در واقع تولید مثل بدون کنترل و دائمی و پیدرپی سلولهایی است که خود مشکل پیدا کردهاند. این مشکل در نهایت منجر به ایجاد تعداد زیادی سلول دیگر نیز میشوند که هیچگونه کارایی و سودی برای بدن ندارند.
بهعبارتیدیگر ما با نسلی جدید و پر تعداد از سلولهایی مواجه میشویم که سالم نیستند و عملکرد درستی ندارند. بلکه فقط مواد غذایی بدن را مصرف کرده و به دیگر اندامها فشار و آسیب وارد میکنند. در حالت عادی و در سطح سلول دو تنظیمگر وجود دارند که میزان تولید مثل سلول را کنترل میکنند. یکی از این تنظیمگرها نقش پدال ترمز و دیگری نقش پدال گاز را دارد. برای اطلاعات بیشتر در مورد این بیماری پیشنهاد میکنیم مطلب سرطان سینه و علائم سرطان سینه را مطالعه کنید.
منظور از نقش پدال و ترمز چیست؟
اگر هر کدام از این دو تنظیمگر دچار مشکل شوند، سلول مورد نظر تبدیل به یک سلول سرطانی خواهد شد. فرض کنید که تنظیمگر ترمز دچار مشکل شود، در این صورت سلول دائماً تکثیرشده و مانعی نیست تا جلوی این تکثیر دائمی را بگیرد.
همین اتفاق در صورت بروز مشکل در تنظیمگر گاز نیز وجود دارد. با فشار دادن پدال گاز، سرعت تکثیر سلول زیاد و غیر قابل کنترل میشود و تعداد زیادی سلول ناکارآمد ایجاد خواهند شد. علت ناکارآمدی سلولهای به وجود آمده این است که چرخه تکثیر و تولید مثل آنقدر سریع است که فرصت کسب توانایی برای کار را به سلول جدید نمیدهد. به توده حاصل از چنین سلولهایی تومور و به خود سلولها نیز سلول سرطانی گفته میشود.
بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.
گریدهای سرطان سینه و رابطه آن با طول عمر مبتلایان به سرطان سینه
احتمال مرگ در سرطان سینه رابطه مستقیمی با گرید(درجه) این سرطان دارد. سرطان سینه ۴ گرید(درجه) اصلی دارد که هر گرید بیانگر اندازه تومور، تعداد آنها و میزان پیشرفت بیماری است. نکته کلیدی در درمان و کنترل سرطان سینه، تشخیص زودهنگام آن است تا بلافاصله روند درمان آغاز شود.
در ذهن بسیاری از افراد واژه سرطان مساوی با مرگ تلقی میشود و به محض این که مطلع میشوند که به سرطان مبتلا شدهاند؛ تصور میکنند که دیگر جای امیدی نیست و باید خود را برای مرگ آماده کنند. این در حالی است که با پیشرفت علم در سالهای گذشته و به خصوص چند دهه اخیر، روشهای کارآمدی برای درمان سرطان کشف شده و همین موضوع میزان مرگومیر را به شدت کاهش داده است.
طول عمر مبتلایان به سرطان سینه همچنین به این موضوع بستگی دارد که در هنگام شروع روند درمان، سرطان سینه در چه گرید یا درجهای بوده است.
گرید یک سرطان سینه
گرید یک، مرحله اول سرطان سینه است. در این گرید تودههای سرطانی به تازگی تشکیل شدهاند و هنوز کوچک هستند و به بافتهای دیگر سرایت پیدا نکردهاند. در این مرحله اندازه توده سرطانی در بیشترین حالت خود ۲.۵ سانتیمتر و در اغلب اوقات تعداد توده سرطانی فقط یک عدد است.
اگر بتوان بیماری را در این مرحله تشخیص داد، شانس درمان بهشدت بالا میرود و احتمال عود دوباره بیماری نیز بسیار کاهش پیدا میکند. مشکلی که وجود دارد این است که در این مرحله احتمال تشخیص بیماری توسط خود فرد یا حتی در تصویربرداری نیز پایین است.
در صورت تشخیص سرطان سینه در مرحله اول احتمال مرگ به شدت کاهش مییابد. طول عمر مبتلایان به سرطان سینه در این گرید در ۹۸ درصد موارد میتواند طبیعی باشد.
گرید دو سرطان سینه
هر چند گرید دو، مرحلهای پیشرفتهتر از بیماری است اما از دو لحاظ میتوان دید مثبتی به آن داشت. اول از لحاظ تشخیص بیماری است، چرا که در این مرحله توده سرطانی حدود ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر قطر دارد. همین موضوع باعث میشود که فرد، بلافاصله وجود تودهای را در داخل سینههای خود حس نماید.
نکته مثبت دوم، درمان آسان بیماری در این گرید است. با تشخیص قطعی وجود توده سرطانی، پزشک جراح با عمل جراحی لامپکتومی که یک جراحی موضعی است، اقدام به برداشتن توده سرطانی بدون تخلیه سینه یا برداشت کامل بافت، خواهد کرد. احتمال مرگ در سرطان سینه در این گرید پایین بوده و در ۹۰ تا ۹۶ درصد موارد، طول عمر مبتلایان به سرطان سینه میتواند مانند یک فرد عادی باشد.
گرید سه سرطان سینه
در گرید سه قطر توده سرطانی بیشتر از ۵ سانتیمتر میشود و اغلب موارد بهجای یک توده، چندین توده سرطانی در سینه وجود خواهد داشت. روش درمانی در این مرحله عمل جراحی ماستکومی سینه (تخلیه کامل سینه) به همراه زیر بغل است. چراکه فقط در این حالت میتوان اطمینان حاصل کرد که دیگر اثری از سلولهای سرطانی در بدن وجود ندارد. برای اطلاعات بیشتر در مورد این عمل میتوانید مطلب ماستکتومی را مطالعه کنید.
گرید سه سرطان سینه از دو گرید قبلی پیشرفتهتر و خطرناکتر است و احتمال مرگ در این گرید بیشتر از دو مورد قبلی است. گرید سه نشان میدهد که بیماری در حال ورود به فاز خطرناکی است. با این حال به کمک عمل جراحی حدود ۸۶ درصد بیماران خواهند توانست به زندگی خود ادامه دهند.
گرید چهار سرطان سینه ( مرحله متاستاز)
این گرید خطرناکترین حالت سرطان سینه و هر نوع سرطان دیگری محسوب میشود. در گرید چهار، سرطان سینه وارد فاز متاستاز شده و عملاً دیگر از کنترل خارج میشود. متاستاز بدین معنی است که سلولهای سرطانی از تومور اصلی در سینه جدا شده و از طریق مایع لنف یا خون به دیگر اندامهای بدن میروند. سپس در آن جا نیز یک تومور سرطانی جدید را ایجاد میکنند.
به این ترتیب در گرید چهار، علاوه بر سینه معمولاً اندامهایی مانند کبد، کلیه، مغز و استخوان نیز به تومورهای سرطانی آلوده خواهند شد. همچنین گاهی این تومورها به درمان نیز جواب نمیدهند. بنابراین احتمال مرگ در سرطان سینه در گرید چهار بسیار بالاست و متأسفانه فقط حدود ۱۸ درصد بیماران در این گرید در ۵ سال اول بعد از تشخیص زنده خواهند ماند.
انواع سرطان سینه و عوامل خطر آن
سرطان سینه خود به سه نوع اصلی تقسیم میشود که روشهای درمانی برحسب اینکه فرد به کدام نوع مبتلا شده است، میتواند متفاوت باشد.
1) سرطان التهابی سینه
این نوع از سرطان سینه، بیشتر مربوط به پوست سینههاست. در واقع در این نوع، پوست سینهها سرطانی شده و قرمز و ملتهب میشوند. پوست دائماً خارش دارد که کمکم با درد نیز همراه خواهد شد. همچنین گرههای لنفاوی زیر بغل نیز ورم کرده و بزرگ و دردناک میشوند.
2) سرطان مجرایی سینه
این مورد حدود هشتاد درصد سرطانهای سینه را به خود اختصاص میدهد. در این حالت سلولهای سرطانی بیشتر در مجراهای موجود در سینهها رشد میکنند که همین موضوع باعث خروج ترشحات مختلف از نوک سینهها خواهد شد.
3) سرطان لوبولی سینه
در این حالت شیر و دیگر ترشحات سینهها در لوبولها حبس شده و همین موضوع باعث میشود که سینه سفت و متورم شود. همچنین در این شرایط میتوان شاهد تغییراتی در ظاهر سینهها بود. لازم به ذکر است که تنها درصد کمی از افراد به این نوع سرطان مبتلا میشوند.
در صورتی که فرد یک یا چند مورد از علائم زیر را داشته باشد؛ هم احتمال مبتلا شدن و هم احتمال مرگ در سرطان سینه برای او بیشتر خواهد شد.
- زنان نابارور
- افراد با یائسگی دیررس
- افراد با بلوغ جنسی زودرس
- عدم تحرک و عدم انجام ورزش
- رژیم غذایی نامناسب و مصرف زیاد چربی
- قرار گرفتن سینهها در معرض تابش اشعههای مضر
- افرادی که اولین زایمان آنها بعد از ۳۵ سالگی است.
- افرادی که خود یا شخص دیگری در خانوادهشان سابقه سرطان سینه دارد.
آیا سرطان سینه کشنده است؟
سرطان سینه جزو آن دسته از بیماریهایی است که باید جدی گرفته شود. هرگونه تعلل در شروع روند درمان، خطر آن را افزایش خواهد داد. هر چند که سرطان سینه جزء بیماریهای خطرناک محسوب میشود؛ اما خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی در چند ساله گذشته روشهای درمانی بسیار بهبود پیدا کردهاند. به همین علت درصد بیمارانی که سلامتی خود را به دست میآورند بیشتر شده است.
سرطان سینه معمولاً در دو نوع خوشخیم و بدخیم وجود دارد که نوع خوشخیم آن در زنان بالای ۱۸ سال؛ و نوع بدخیم آن در زنان بالای ۳۵ سال احتمال بروز بیشتری دارد. با این حال آمارها نشان میدهند که حدود دو سوم زنان مبتلا به سرطان سینه از نظر سنی بالاتر از 55 سال هستند. این موضوع نشان میدهد که این بیماری با سن رابطهای مستقیم داشته و هر چه سن افراد بالاتر رود، احتمال سرطان سینه نیز بیشتر میشود.
در نهایت در پاسخ به این سؤال که احتمال مرگ در سرطان سینه چقدر است و آیا سرطان سینه کشنده است یا خیر؛ باید گفت که میزان کشندگی بستگی به این موضوع دارد که سرطان در چه مرحلهای تشخیص داده شود. در واقع هرچه سرطان سینه زودتر تشخیص داده شود، احتمال مرگ کمتر شده و حتی به زیر ۴ درصد میرسد.
نشانهها و علائم سرطان سینه
با شروع سرطان سینه و ایجاد توده اولیه، کمکم تغییراتی در سینهها ایجاد میشود. آگاهی از در مورد علائم و نشانههای این بیماری میتواند به افراد در تشخیص زودهنگام سرطان کمک کند. چرا که یکی از معیارهای تشخیص سرطان سینه، معاینه سینهها توسط خود فرد است.
تشخیص به موقع و انجام معاینات همیشگی توسط خود فرد، احتمال مرگ در سرطان سینه را در صورت وجود، تا حدود زیادی کاهش میدهد. با مشاهده هر کدام از تغییراتی که در ادامه ذکر خواهد شد، باید بلافاصله برای تشخیص قطعی به پزشک مراجعه کنید.
1) تغییرات پوستی در سینهها
پوست سینهها در اطراف نوک سینه و همچنین قسمتهای دیگر، حالتی پوسته پوسته پیدا میکند. همچنین تغییر رنگ پوست نیز میتواند یکی از نشانهها باشد.
2) قرمزی و التهاب
فرد برای مدتی طولانی و به طور غیرعادی و بدون هیچ علت خاصی، قرمزی و التهاب را در قسمتی از سینه خود مشاهده میکند.
3) ترشحات غیرعادی
مشاهده خروج هر گونه ترشحی به غیر از شیر از سینهها که رنگی شبیه به عفونت یا خون دارند؛ میتواند از نشانههای وجود توده سرطانی در سینهها باشد.
4) وجود توده و برجستگی
در بعضی موارد افراد وجود یک برجستگی یا توده را بر روی سینه خود مشاهده میکنند. در این حالت قسمتی از سینه به شکل کاملاً واضح برجسته خواهد شد.
5) کشیدگی نوک سینه به داخل
فرد متوجه میشود که نوک سینهها به داخل کشیده شدهاند و این روند برای مدتی طولانی و غیرعادی ادامه دارد.
6) فرورفتگی سینه
در قسمتی از سینه بدون هیچ علت خاصی، سینه به داخل فرو رفته است و حالتی شبیه به گودی به خود میگیرد.
7) تغییر اندازه سینهها
فرد هنگامی که روبهروی آینه میایستد به وضوح و به شکل بیسابقهای تغییری جدی را در سایز یکی و یا هر دو سینه مشاهده میکند.
باید توجه داشت که وجود یکی از علائم بالا دلیل قطعی بر سرطان سینه نیست. چرا که سالیانه تعداد زیادی از زنان با یکی از نشانههای بالا به پزشکان مراجعه میکنند اما پس از بررسیهای لازم مشخص میشود که تودهی سرطانی در کار نیست. اما با توجه به حساسیت موضوع و اهمیت بالای پیگیری روند درمان در ابتدای ابتلا به این بیماری، باید حتماً بلافاصله پس از مشاهده این تغییرات به پزشک مراجعه کنید.
بهترین روشها برای تشخیص به موقع سرطان سینه
روشهای زیادی از ام آر آی گرفته تا انجام بیوپسی (نمونهبرداری) برای تشخیص سرطان سینه وجود دارد. اما بهجرئت میتوان گفت که بهترین و مؤثرترین روش برای تشخیص سرطان سینه و کاهش احتمال مرگ در آن، انجام ماموگرافی است.
1) ماموگرافی
در ماموگرافی، امواج صوتی به سمت سینهها فرستاده شده و بازتاب آنها توسط حسگرهای پیشرفته دریافت میشود. سپس این بازتاب دریافتی تجزیه و تحلیل میشود و شکل و نمای داخلی سینه را به خوبی نشان میدهد. به این ترتیب وجود هرگونه توده غیرعادی بلافاصله تشخیص داده خواهد شد و اقدامات بعدی شروع میشوند.
لازم به ذکر است که امواج صوتی، خود هیچ گونه ضرری برای بدن و سینهها ندارند. بنابراین انجام دو بار ماموگرافی در سال، به شما این اطمینان خاطر را میدهد که سالم هستید. حتی در صورتی که نشانههایی از توده سرطانی نیز وجود داشته باشد، با توجه به اینکه شما هر ۶ ماه یکبار به ماموگرافی مراجعه کردهاید؛ میتوانید مطمئن شوید که در همان مراحل ابتدایی به وجود توده سرطانی پی بردهاید.
همین موضوع روند درمان را بسیار راحتتر و کمهزینهتر خواهد کرد. از طرفی به دلیل تشخیص زودهنگام روشهای درمانی نیز قویتر و مؤثرتر خواهند بود و تا ۹۹ درصد، احتمال مرگ در سرطان سینه را کاهش میدهند.
2) سی تی اسکن
با کمک تصاویر موجود در سی تی اسکن، میتوان بافتهای پستان را بررسی کرد. از طریق دستگاههای سیتی اسکن، اشعههایی به اندامهای بدن تابیده میشود. با عبور این اشعهها از بافتهای بدن اطلاعات به دست آمده به صورت جریان الکتریکی به دستگاهی به نام دتکتور ارسال میشوند. در نهایت دتکتور این اطلاعات را به یک کامپیوتر پر قدرت میفرستد و نتیجه کار به صورت تصویر ثبت میشود.
نحوه انجام درجهبندی در احتمال مرگ در سرطان سینه
درجهبندی در احتمال مرگ در سرطان سینه بر اساس نمونهای از بافت تومور که طی بیوپسی برداشته میشود، انجام میشود. پاتولوژیست نمونه را زیر میکروسکوپ بررسی میکند و درجهبندی را بر اساس ظاهر سلولهای سرطانی تعیین میکند.
اهمیت درجهبندی در احتمال مرگ در سرطان سینه
درجهبندی احتمال مرگ در سرطان سینه به پزشکان کمک میکند تا بهترین روش درمانی را برای هر فرد تعیین کنند. به عنوان مثال، زنان مبتلا به سرطان سینه با گرید بالا ممکن است به شیمیدرمانی یا سایر درمانهای تهاجمی نیاز داشته باشند؛ در حالی که زنان مبتلا به سرطان سینه با گرید پایین ممکن است فقط به جراحی و درمان با هورمون یا پرتودرمانی نیاز داشته باشند.
البته درجهبندی سرطان سینه فقط یکی از عوامل متعددی است که پزشکان برای تعیین بهترین روش درمانی برای هر فرد در نظر میگیرند. سایر عوامل عبارتند از:
مرحله سرطان:
مرحله سرطان نشان میدهد که سرطان تا چه حد در بدن گسترش یافته است.
وضعیت گیرنده هورمونی:
این وضعیت نشان دهنده این است که آیا سلولهای سرطانی گیرندههای استروژن یا پروژسترون دارند یا خیر.
وضعیت HER2:
این نشان میدهد که آیا سلولهای سرطانی پروتئین زیادی به نام HER2 تولید میکنند یا خیر.
مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با ارائه خدمات پیشرفته و تخصصی در زمینه تشخیص سرطان سینه، نقش مهمی در حفظ سلامت بانوان و کاهش میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری ایفا میکند. همچنین به شما برای برای تعیین بهترین روش درمانی کمک میکند.
طول عمر مبتلایان به سرطان سینه خوش خیم و بدخیم
احتمال مرگ در سرطان سینه به عوامل متعددی بستگی داره، از جمله:
مرحله سرطان:
در چه مرحلهای از پیشرفت بیماری، سرطان تشخیص داده شده است؟
وضعیت گیرنده هورمونی:
آیا تومور گیرندههای استروژن و پروژسترون دارد؟
وضعیت گیرنده هورمونی:
این وضعیت نشان دهنده این است که آیا سلولهای سرطانی گیرندههای استروژن یا پروژسترون دارند یا خیر.
وضعیت HER2:
آیا تومور پروتئین زیادی به نام HER2 تولید میکند؟
سن:
سن بیمار در زمان تشخیص چقدر است؟
سلامت کلی:
آیا بیمار بیماری زمینهای دیگری هم دارد؟
گزینههای درمانی:
بیمار چه نوع درمانی را دریافت میکند؟
به یاد داشته باشید که امید همیشه وجود دارد. پیشرفتهای زیادی در درمان سرطان سینه در سالهای اخیر صورت گرفته است و احتمال مرگ در سرطان سینه کاهش یافته است؛ همچنین زنان مبتلا به این بیماری امروزه بیشتر از هر زمان دیگری عمر طولانی و سالمی دارند.
شانس درمان سرطان سينه چقدر است؟
بر اساس دادههای آماری، درصد بقای پنج ساله برای سرطان سینه به تفکیک مراحل مختلف به شرح زیر است:
• مرحله 0 و 1:
درصد بقای پنج ساله در این مراحل تقریباً 99% است. این به این معناست که 99% از بیماران در این مراحل حداقل پنج سال پس از تشخیص زنده میمانند.
• مرحله 2:
درصد بقای پنج ساله در این مرحله حدود 93% است.
• مرحله 3:
در این مرحله، درصد بقای پنج ساله حدود 72% است.
• مرحله 4:
در مرحله 4 که سرطان به سایر نقاط بدن گسترش یافته، درصد بقای پنج ساله به حدود 22% کاهش مییابد.
این آمار نشان میدهد که تشخیص زودهنگام و درمان به موقع میتواند به طور قابل توجهی شانس بقا و درمان موفقیتآمیز را افزایش دهد. بنابراین، مراجعه منظم برای غربالگری و تصویربرداریهای لازم از اهمیت بالایی برخوردار است.
با مراجعه زودهنگام به مرکز تصویربرداری پزشکی تابا، میتوان سرطان سینه را به طور موثری تشخیص داد و درمان کرد. این مرکز با بهرهگیری از تجهیزات پیشرفته و تکنولوژیهای مدرن، نقش حیاتی در تشخیص زودهنگام و کاهش احتمال مرگ در سرطان سینه ایفا میکند.
آيا سرطان سينه درمان دارد؟
هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد؛ زیرا درمان سرطان سینه به عوامل متعددی از بستگی دارد. با این حال، خبر خوب این است که امروزه با تشخیص و درمان زودهنگام، اکثر موارد سرطان سینه قابل درمان است. در ادامه به روشهای درمان سرطان سینه و کاهش احتمال مرگ در سرطان سینه میپردازیم:
1. جراحی:
یکی از اصلیترین روشهای درمان سرطان سینه است که شامل برداشتن تومور یا کل سینه (ماستکتومی) میشود. بسته به مرحله و نوع سرطان، جراحی میتواند به صورتهای مختلف انجام شود:
- لومپکتومی: برداشتن تومور و مقداری از بافتهای اطراف آن.
- ماستکتومی: برداشتن کل سینه، که میتواند به صورت ساده یا رادیکال (با برداشتن غدد لنفاوی و عضلات دیواره سینه) انجام شود.
2. رادیوتراپی:
در رادیوتراپی برای از بین بردن سلولهای سرطانی از اشعههای پرقدرت استفاده میشود. این روش معمولاً پس از جراحی برای کاهش خطر بازگشت سرطان استفاده میشود.
3. شیمیدرمانی:
در شیمی درمانی از داروهای قوی برای کشتن سلولهای سرطانی یا متوقف کردن رشد و تقسیم آنها استفاده میشود. شیمیدرمانی میتواند قبل از جراحی (نئوادجوانت) برای کوچک کردن تومور یا بعد از جراحی (ادجوانت) برای از بین بردن سلولهای باقیمانده استفاده شود.
4. هورموندرمانی:
برای سرطانهای سینه که به هورمونها حساس هستند؛ (مانند سرطانهای استروژن مثبت) از داروهایی استفاده میشود که اثر هورمونها را مسدود یا تولید آنها را کاهش میدهند.
5. درمانهای هدفمند:
استفاده از داروهایی که به طور خاص سلولهای سرطانی را مورد هدف قرار میدهند؛ همچنین کمترین آسیب را به سلولهای سالم میرسانند و باعث کاهش احتمال مرگ در سرطان سینه میشوند. این داروها به مولکولهای خاصی بیرون یا درون سلولهای سرطانی متصل میشوند.
6. ایمونوتراپی:
ایمونوتراپی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان و کاهش احتمال مرگ در سرطان سینه میشود. این روش معمولاً در سرطانهای پیشرفته یا مقاوم به درمانهای دیگر استفاده میشود.
آیا سرطان سینه باعث مرگ میشود؟ احتمال مرگ در سرطان سینه چقدر است؟
در حالی که سرطان سینه میتواند یک بیماری جدی باشد، امروزه با تشخیص و درمان زودهنگام، اکثر موارد آن قابل درمان است. در واقع، میزان بقای 5 ساله برای زنان مبتلا به سرطان سینه در ایالات متحده حدود 89 درصد است. به این معنی که 89 درصد از زنانی که به سرطان سینه مبتلا میشوند، حداقل 5 سال پس از تشخیص زنده میمانند.
البته، همانطور که در قسمت بالا اشاره کردیم؛ احتمال مرگ در سرطان سینه به عوامل متعددی از جمله مرحله، نوع، وضعیت گیرنده هورمونی، وضعیت HER2، سن، سلامت کلی و گزینههای درمانی بیمار بستگی دارد.
آیا شیمی درمانی باعث مرگ میشود؟
شیمی درمانی بخش مهمی از درمان بسیاری از انواع سرطان است و میتواند برای نجات جان افراد مفید باشد. با این حال، مانند هر درمان پزشکی، خطرات و عوارض جانبی نیز دارد.
یکی از نگرانیهای شایع در مورد شیمی درمانی این است که آیا میتواند کشنده باشد یا خیر؟ در حالی که ممکن است در برخی موارد منجر به مرگ شود، این یک اتفاق نادر است. در واقع، اکثر افراد تحت شیمی درمانی درمان موفقی را تجربه میکنند و سالهای زیادی زندگی میکنند.
خطر مرگ ناشی از شیمی درمانی و احتمال مرگ در سرطان سینه به عوامل متعددی بستگی دارد، از جمله:
نوع و مرحله سرطان:
برخی از انواع سرطان نسبت به درمان با شیمی درمانی حساستر از سایرین هستند. سرطان در مراحل پیشرفته نیز بیشتر احتمال دارد که به شیمی درمانی مقاوم باشد و خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد.
سلامت کلی:
افراد مبتلا به سایر بیماریها ممکن است در حین شیمی درمانی بیشتر در معرض خطر عوارض جانبی باشند.
سن:
افراد مسن ممکن است بیشتر در معرض عوارض جانبی شیمی درمانی باشند.
داروهای شیمی درمانی مورد استفاده:
داروهای مختلف شیمی درمانی عوارض جانبی متفاوتی دارند و برخی از آنها بیشتر از سایرین سمی هستند.
دوز دارو:
دوز بالاتر داروهای شیمی درمانی میتواند خطر عوارض جانبی جدی را افزایش دهد.
مدت زمان درمان:
درمان طولانیتر با شیمی درمانی خطر عوارض جانبی جدی را افزایش میدهد.
مهمترین نکته این است که در مورد خطرات و مزایای شیمی درمانی با پزشک خود صحبت کنید. آنها میتوانند با در نظر گرفتن تمام عوامل خاص شما، به شما در تصمیم گیری آگاهانه در مورد اینکه آیا شیمی درمانی برای شما مناسب است یا خیر کمک کنند.
مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با بهرهگیری از تیمی متخصص و مجرب، به عنوان یکی از پیشروترین مراکز تشخیص و تصویربرداری سرطان سینه در ایران شناخته میشود. تخصص و تعهد این کادر حرفهای، همراه با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته، امکان تشخیص زودهنگام و دقیقتر سرطان سینه را برای شما هموطنان عزیز فراهم میآورد.
خدمات مرکز تصویربرداری پزشکی تابا در تشخیص سرطان سینه
1) ماموگرافی دیجیتال:
ماموگرافی یکی از روشهای اصلی تشخیص سرطان سینه است. این مرکز با استفاده از دستگاههای ماموگرافی دیجیتال، تصاویری با کیفیت بالا و دقیق از بافت سینه تهیه میکند؛ که به پزشکان کمک میکند تا تغییرات غیرعادی را شناسایی کنند.
2) سونوگرافی سینه:
سونوگرافی به عنوان یک روش مکمل در تشخیص سرطان سینه استفاده میشود. این روش با استفاده از امواج صوتی، تصاویر دقیقی از بافت سینه تهیه میکند؛ که میتواند به تشخیص تودهها و ناهنجاریها کمک کند.
3) امآرآی سینه:
امآرآی (MRI) یک روش تصویربرداری پیشرفته است؛ که برای تشخیص دقیقتر سرطان سینه به کار میرود. این مرکز با داشتن دستگاههای پیشرفته امآرآی، امکان تشخیص زودهنگام و دقیقتر سرطان سینه را فراهم میکند.
4) در مواردی که نیاز به نمونهبرداری از بافت سینه باشد؛ این مرکز از تکنولوژیهای تصویربرداری برای هدایت دقیق بیوپسی استفاده میکند. این کار دقت و ایمنی نمونهبرداری را افزایش میدهد.
عوامل بروز سرطان سینه
عوامل متعددی میتوانند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهند، از جمله:
جنسیت:
زنان به طور قابل توجهی بیشتر از مردان به سرطان سینه مبتلا میشوند. همچنین احتمال مرگ در سرطان سینه در مردان کمتر است.
سن:
خطر ابتلا به سرطان سینه با افزایش سن افزایش مییابد. اکثر موارد سرطان سینه در زنان بالای 50 سال رخ میدهد.
سابقه خانوادگی:
اگر مادر، خواهر یا دختر شما به سرطان سینه مبتلا شده باشد، خطر ابتلای شما به این بیماری بیشتر است.
جهشهای ژنی:
جهش در ژنهای BRCA1 و BRCA2 خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را به طور قابل توجهی افزایش میدهد.
سابقه شخصی ابتلا به سرطان سینه:
زنانی که قبلاً به سرطان سینه مبتلا شدهاند؛ در معرض خطر ابتلای مجدد به این بیماری در سینه دیگر یا در سایر قسمتهای بدن خود هستند.
چاقی:
زنانی که چاق یا چاق مفرط هستند، به ویژه پس از یائسگی، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند.
مصرف الکل:
مصرف زیاد الکل احتمال مرگ در سرطان سینه را افزایش میدهد.
بارداری و شیردهی:
زنانی که اولین بار در سنین بالا باردار میشوند، زنانی که هرگز باردار نشده اند و زنانی که برای مدت طولانی شیردهی نمیکنند؛ در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه هستند.
هورمون درمانی جایگزینی:
استفاده از هورمون درمانی جایگزینی (HRT) برای تسکین علائم یائسگی میتواند خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان سینه را کمی افزایش دهد.
قرار گرفتن در معرض پرتو:
قرار گرفتن در معرض تابش یونیزه کننده، مانند تابش اشعه ایکس یا تابش درمانی برای سایر انواع سرطان، میتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
عوامل مربوط به سبک زندگی:
برخی از عوامل مربوط به سبک زندگی، مانند عدم فعالیت بدنی و رژیم غذایی ناسالم، ممکن است؛ خطر ابتلا به سرطان سینه را کمی افزایش دهد.
راههای پیشگیری از سرطان پستان
در حالی که هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از سرطان سینه وجود ندارد؛ چند کار وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به آن انجام دهید:
• حفظ وزن سالم:
چاقی یا اضافه وزن، به خصوص پس از یائسگی، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
• فعالیت بدنی منظم:
حداقل 30 دقیقه در روز فعالیت بدنی با شدت متوسط را هدف قرار دهید.
• مصرف رژیم غذایی سالم:
رژیم غذایی سرشار از میوهها، سبزیجات و غلات کامل و چربی کم را انتخاب کنید. رژیم غذایی سالم به شدت احتمال مرگ در سرطان سینه را کاهش میدهد.
• مصرف الکل را محدود کنید:
مصرف زیاد الکل خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
• شیردهی:
اگر میتوانید، به مدت 1 تا 2 سال به نوزاد خود شیر بدهید.
• هورمون درمانی جایگزینی (HRT) را با احتیاط مصرف کنید:
اگر در نظر دارید از HRT برای تسکین علائم یائسگی استفاده کنید؛ در مورد خطرات و مزایای آن با پزشک خود صحبت کنید.
• از قرار گرفتن در معرض تابش جلوگیری کنید:
تا حد امکان از قرار گرفتن در معرض تابش اشعه ایکس و سایر منابع تابش یونیزه کننده خودداری کنید.
• معاینات منظم سینه را انجام دهید:
معاینات منظم سینه توسط پزشک یا خودآزمایی منظم سینه میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان سینه کمک کند.
• آزمایش ژنتیک را در نظر بگیرید:
اگر سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه یا تخمدان دارید؛ میتوانید برای جهشهای ژنی BRCA1 و BRCA2 آزمایش شوید.
• مصرف داروهای ضد بارداری را با احتیاط مصرف کنید:
استفاده طولانی مدت از قرصهای ضد بارداری خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان سینه را کمی افزایش میدهد.
• از سیگار کشیدن خودداری کنید:
سیگار کشیدن خطر ابتلا به بسیاری از انواع سرطان، از جمله سرطان سینه را افزایش میدهد.
مهم است که به یاد داشته باشید که اینها فقط راهکارهایی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. هیچ تضمینی برای جلوگیری از این بیماری وجود ندارد. با این حال، با انجام این تغییرات در سبک زندگی میتوانید خطر ابتلا و احتمال مرگ در سرطان سینه را به طور قابل توجهی کاهش دهید.
از چه سنی امکان ابتلا به سرطان سینه وجود دارد؟
سرطان سینه در هر سنی میتواند رخ دهد و احتمال مرگ در سرطان سینه همیشه وجود دارد؛ اما بیشتر موارد در زنان بالای 50 سال تشخیص داده میشود. در واقع، حدود 80 درصد موارد سرطان سینه در زنان بالای 50 سال رخ میدهد.
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که زنان جوانتر نیز میتوانند به سرطان سینه مبتلا شوند. در واقع، حدود 15 درصد از موارد سرطان سینه در زنان زیر 45 سال رخ میدهد.
برخی از زنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه در سنین جوانی هستند، از جمله:
- زنانی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه یا تخمدان دارند.
- زنانی که جهشهای ژنی BRCA1 و BRCA2 دارند.
- زنانی که در دوران کودکی یا نوجوانی در معرض پرتودرمانی قرار گرفته اند.
- زنانی که اولین بار در سنین بالا باردار میشوند؛ زنانی که هرگز باردار نشده اند و زنانی که برای مدت طولانی شیردهی نمیکنند.
- زنانی که از هورمون درمانی جایگزینی (HRT) برای تسکین علائم یائسگی استفاده میکنند.
- زنانی که چاق یا چاق مفرط هستند، به ویژه پس از یائسگی.
- زنانی که زیاد الکل مینوشند.
مهم است که همه زنان، صرف نظر از سن، از علائم سرطان سینه آگاه باشند؛ همچنین در صورت مشاهده هر گونه علامت غیرعادی به پزشک مراجعه کنند. تشخیص زودهنگام کلید موفقیت در درمان سرطان سینه است.
سخن پایانی
سرطان سینه یک بیماری چند علتی است و عواملی همچون سبک زندگی، ژنتیک، نوع تغذیه، سن ازدواج، محیط و میزان قرار گرفتن در معرض تشعشعات مختلف میتواند بر ایجاد آن تأثیرگذار باشد. احتمال مرگ در سرطان سینه به این موضوع بستگی دارد که چه زمانی و در چه مرحلهای سرطان تشخیص داده شود.
تیم تخصصی پزشکی تابا سالهاست که در زمینه ماموگرافی و سونوگرافی از سینه فعالیت دارد و در این زمینه توانسته است با تجربه بزرگ خود در کنار افراد متخصص، دانش بهروز و تجهیزات و دستگاههای پیشرفته، خدمات باکیفیتی را به هموطنان عزیز ارائه دهد.
ما در کنار شما هستیم تا اطمینان حاصل کنید که روند عکسبرداری و تشخیص مشکل احتمالی شما به بهترین شکل ممکن و زیر نظر متخصصان این رشته صورت میگیرد. تمام تلاش مجموعه ما همواره این بوده است که با تشخیصهای زودهنگام احتمال مرگ در سرطان سینه را کاهش داده و زندگی را به هموطنان خود هدیه دهیم.
برای انجام ماموگرافی، سی تی اسکن و همچنین استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریعترین و دقیقترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت خود را دریافت کنید.