یکی از شایعترین مشکلاتی که بسیاری از افراد جامعه با آن مواجه هستند، استخوان درد است. علت این درد کاهش تراکم استخوان یا آسیب به بافت استخوان است که میتواند منجر به بیماریهایی مانند پوکی استخوان شود.
گاهی اوقات علت استخوان درد واضح است و میتواند در اثر شکستن باشد. اما علت این درد هر چه باشد باید آن را جدی بگیرید و اقدام به درمان کنید. یکی از راههایی که با آن میتوانید از سلامت استخوانها مطمئن شوید، انجام آزمایشات مربوط به سنجش تراکم استخوان است.
مرکز پزشکی تابا برای انجام این تست در کنار همکاری با پزشکان مجرب و متخصص، از پیشرفتهترین تجهیزات استفاده میکند. اگر برای شما هم این سوال پیش آمده است که علت استخوان درد چیست و چه زمانی باید تراکم استخوان را اندازهگیری کنید؛ پیشنهاد می کنیم تا آخر این مطلب همراه ما باشید تا به صورت کامل در مورد این موضوعات صحبت کنیم. در ادامه موارد زیر را بررسی میکنیم.
- استخوان درد چگونه است؟
- مهمترین عوامل ایجاد کننده درد در استخوان
- علائم و نشانههای استخوان درد
- راههای تشخیص استخوان درد
- راههای پیشگیری از استخوان درد
- چه موقع برای استخوان درد به پزشک مراجعه کنیم؟
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریعترین و دقیقترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.
استخوان درد چگونه است؟
این درد با دردهای عضلانی و مفاصل متفاوت است زیرا در حال حرکت یا عدم حرکت ایجاد میشود. معمولا استخوان درد عمیقتر و شدیدتر از درد عضلانی است. درد معمولا اولین نشانه بیماریهایی است که بر روی عملکرد طبیعی استخوان اثر میگذارند.
درد عضلانی معمولا در کل بدن احساس میشود و با گذر زمان کمتر میشود. اما درد در استخوانها متمرکزتر و طولانیتر است.
در برخی مواقع تشخیص تفاوت بین این دو مورد دشوار است و بهتر است تشخیص آن را بر عهده پزشک متخصص قرار دهید. در ادامه در مورد مهمترین عوامل ایجاد کننده درد در استخوان صحبت میکنیم.
مهمترین عوامل ایجاد کننده درد در استخوان
1) آسیب دیدن استخوان
اگر در هنگام راه رفتن پایتان پیچ بخورد و زمین بخورید، به یکباره متوجه میشوید که نمیتوانید پای خود را تکان دهید.
به صورت کلی زمین خوردن، تصادفات ناشی از رانندگی و پیچ خوردگی یا کشیدگی در حین ورزش از رایجترین علتهای استخوان درد هستند. این دردها ممکن است باعث متورم شدن و کبودی استخوانها شوند و هنگامی که استخوان دچار شکستگی می شود، این درد به شدیدترین میزان خود می رسد.
اصولا تشخیص آسیبهای وارد شده به استخوان و مفصل کار راحتی نیست و نیاز به انجام تصویربرداریهایی است که با کمک آن پزشک بتواند تشخیص درستی از مشکلات را داشته باشد.
بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.
2) عفونت
اگر عفونت از استخوانها منشأ گرفته باشد یا به آن سرایت کند میتواند باعث بیماری به نام استئومیلیت شود. این عفونت میتواند سلول های استخوان را از بین ببرد و باعث استخوان درد شود. افراد دیابتی و افرادی که از دخانیات استفاده میکنند بیشتر از سایر افراد در معرض عفونتهای استخوان هستند. دردهای استخوان که ناشی از عفونت هستند معمولا در کنار تب و بدن درد ظاهر میشوند. در صورت مشاهده هر گونه از این علائم بهتر است سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
3) کمبود ویتامینها و مواد معدنی
برای حفظ سلامتی و استحکام استخوانها و عضلات بدن، ویتامین و مواد معدنی نقش اصلی را دارند. بسیاری از افراد مصرف ویتامین را جدی نمیگیرند و در نتیجه با مشکلات مفاصل مواجه میشوند. به همین علت یکی از مواردی که میتواند باعث استخوان درد در برخی از افراد شود کمبود این ویتامینها و مواد معدنی است.
ویتامینهایی از جمله C، A و ویتامین D از جمله ویتامینهایی هستند که کمبود آنها بر روی سلامت استخوان بسیار تاثیر میگذارد. افراد میتوانند با کمک پزشک متخصص یک برنامه غذایی روتین در کنار مکملهای مناسب داشته باشند تا به آسانی کمبود ویتامین در بدن خود را جبران کند.
4) پوکی استخوان
برای درک بهتر پوکی استخون و تاثیر آن بر روی استخوان درد بهتر است در ابتدا با تراکم استخوان آشنا شویم. در ابتدای تشکیل جنین، به تدریج کلسیم در استخوانها رسوب میکند و در زمان رسیدن به سن بلوغ و جوانی، استخوانها متراکم میشوند.
با افزایش سن کلسیم در استخوان ها کاهش مییابد و به مرور بافت استخوان ضعیف میشود. بنابراین استحکام استخوانها کاهش پیدا میکند و در مقابل خاصیت شکنندگی آن افزایش مییابد. در این شرایط احتمال اینکه فرد به پوکی استخوان مبتلا شود افزایش مییابد.
برای استحکام استخوانها بدن نیاز به طیف مختلفی از مواد معدنی ویتامینها دارد مثل کلسیم و ویتامینd. کمبود این مواد منجر به پوکی استخوان میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد سلامتی اسخوان خود پیشنهاد میکنیم مطالب پوکی استخوان و تراکم استخوان را مطالعه کنید.
5) اختلال در خونرسانی به استخوانها
علت اصلی اختلال در خون رسانی به طور کامل مشخص نیست. اما عواملی مانند شکستگی لگن و یا در رفتگی مفصل ران میتواند منجر به آسیب به رگهای خونی تغذیه کننده شود. تشخیص این مسئله با نظر پزشک و انجام روشهای تصویربرداری مثل سی تی آنژیو (جهت بررسی رگهای خونی)، رادیوگرافی (جهت مشاهده تغییرات استخوانی) میتواند انجام شود.
برای انجام معاینات برای تشخیص علت استخوان درد، میتوانید از خدمات متنوع مرکز تصویربرداری پزشکی تابا استفاده کنید. این مرکز با همکاری با کادر پزشکان مجرب و همچنین استفاده از تجهیزات و دستگاههای پیشرفته، آماده ارائه خدمات تصویربرداری و انجام آزمایشات و سنجشهای مربوط به استخوان برای مراجعین محترم میباشد.
6) سرطان ها و متاستاز
سرطان استخوان و متاستاز نیز میتواند باعث استخوان درد شوند، در حقیقت این بیماری هنگامی رخ میدهد که یک تومور یا توده بافت غیر طبیعی در استخوان تشکیل شود. سرطانهایی مثل سرطان پستان, ریه، تیروئید ،کلیه و پروستات از مواردی هستند که بیشترین متاستاز را به استخوانها دارند.
علت و نشانههای استخوان درد
استخوان درد علتها و نشانههای مختلفی دارد که تشخیص و درمان آنها تنها با کمک پزشک متخصص امکان پذیر است. برخی از علتهای درد در استخوان را در جدول زیر به صورت مختصر توضیح دادهایم.
علت | نشانههای استخوان درد |
ضربه | تغییر شکل ظاهری استخوان، شکستگی واضح و تورم |
پوکی استخوان و کاهش مواد معدنی بدن | خستگی بیش از حد، اختلالات خواب، درد ماهیچهها، کاهش ارتفاع قد و بدن درد |
عفونت | تورم، قرمزی، کاهش دامنه حرکتی در قسمت درد، کاهش اشتها و تهوع |
Leukemia یا سرطان خون
| رنگ پریدگی، کاهش وزن بدون علت، کوتاه شدن تنفس و عرق شبانه |
راههای تشخیص استخوان درد
در ابتدا افراد باید در مورد سوابق خانوادگی و ژنتیک خود اطلاعاتی را در اختیار پزشک قرار دهد. سپس پزشک با توجه به شرایط و نوع درد استخوان، انجام برخی از آزمایشات و تصویربرداریها را به شما توصیه میکند که حتما باید انجام دهید. تشخیص به موقع علت استخوان درد تاثیر زیادی بر پیشرفت درمان و بهبود آن دارد. در ادامه با چند نوع از روشهای تصویربرداری مهم صحبت میکنیم و هر کدام از آنها را به صورت مختصر توضیح میدهیم پس با ما همراه باشید.
1) آزمایش های کلینیکی جهت بررسی مواد معدنی بدن
آزمایش مربوط به بررسی ویتامینها و مواد معدنی یکی از انواع آزمایش خون است که برای تشخیص کمبود آنها در بدن انجام میشود. همان طور که در قسمتهای قبل به آنها اشاره کردیم وجود ویتامین و مواد معدنی برای سلامت بدن به خصوص سلامت استخوانها بسیار ضروری هستند.
به طوری که کمبود آنها مشکلات زیادی از جمله پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوان را به وجود خواهند آورد.
2) رادیولوژی از محل درد
رادیولوژی یا تصویربرداری پزشکی یکی از شاخههای پزشکی است که از روشهای غیر تهاجمی استفاده میکند و با کمک آنها اطلاعات زیادی درباره اجزا درون بدن به ما میدهد. در این روش از اشعه ایکس برای ارزیابی و یا تشخیص وضعیت بیمار استفاده میشود. بسیاری از افراد بعد از انجام رادیولوژی هیچ گونه عوارض خاصی را تجربه نمیکنند.
برای انجام صحیح و دقیق معاینات رادیولوژی، در کنار امکانات مناسب، تخصص و مهارت کادر پزشکی تاثیر بسیار زیادی دارد. خوشبختانه مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با استفاده از تجهیزات مدرن و همچنین همکاری با پزشکان متخصص و مجرب؛ در کنار شما خواهد بود تا اطلاعات کامل و دقیقتری از سلامت استخوانها را در اختیارتان قرار دهد.
مطلب مرتبط: آشنایی با رادیولوژی و نحوه انجام آن
3) سنجش تراکم استخوان
سنجش تراکم استخوان یکی از بهترین روشها برای تعیین تراکم استخوان است. با استفاده از این روش میتوان میزان سختی و درجه محکم بودن استخوانهای بدن را تعیین کرد. افرادی که در معرض خطر ابتلا به استئوپروز و یا پوکی استخوان قرار دارند و همچنین کسانی که استخوان درد شدیدی را تجربه میکنند، بیشتر از این آزمایش استفاده میکنند.
در بعضی موارد هم که استخوانها با ضربههای کوچک می شکنند و آسیب می بینند؛ افراد باید معاینات مربوط به تراکم استخوان را انجام دهید تا از بروز آسیبهای جدیتر جلوگیری کنند. روشی که در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا از آن استفاده می شود دگزا (DEXA) نام دارد که نمونهای از اسکنر مرکزی است.
از این روش برای تعیین تراکم استخوانهای لگن، ستون مهرهها و ران استفاده میشود. سنجش تراکم استخوان در مرکز تابا، بدون نوبت دهی قبلی و همه روزه انجام میشود. برای اطلاعات بیشتر در مورد این آزمایش مهم توصیه میکنیم حتما مطلب سنجش تراکم استخوان را مطالعه کنید.
4) سی تی اسکن
سی تی اسکن یکی از پیشرفته ترین روشهای تصویربرداری پزشکی است. تصاویر موجود در سی تی اسکن، سطح مقطعهایی از بدن را نشان میدهند که با کمک این روش میتوان بافتهای درون بدن را بررسی کرد. با استفاده از تجهیزات تخصصی سی تی اسکن که در مرکز تابا موجود است، به راحتی مشکلات مربوط بیماریهای قلبی/عروقی، عفونی، سرطان و اختلالات اسکلتی عضلانی تشخیص داده میشود.
با کمک دستگاههای سیتی اسکن، اشعههایی به اندامهای بدن تابیده میشود. سپس در هنگام عبور این اشعه از بافتها اطلاعات به دست آمده به صورت جریان الکتریکی به دستگاهی به نام دتکتور ارسال میشود. در نهایت دتکتور این اطلاعات را به یک کامپیوتر پر قدرت میفرستد و نتیجه کار به صورت تصویر ثبت میشود. منبع اشعه ایکس درون دیواره اسکنر قرار دارد که وقتی بیمار درون این حلقه وارد می شود؛ حلقه دور بیمار می چرخد و تصاویر را ثبت می کند.
مطلب مرتبط: سی تی اسکن چیست و چگونه انجام میشود؟
5) MRI
تصویربرداری تشدید مغناطیسی (ام آر آی) یک تست تصویربرداری ایمن، بدون درد و قدرتمند است. فناوری ام آر آی بسیار پیچیده است، اما اساساً از یک میدان مغناطیسی قوی و امواج رادیویی برای تولید تصاویر بدیع از بسیاری از ساختارهای داخلی بدن استفاده میکند. ام آر ای بسیار ایمن است زیرا از اشعه برای جمع آوری تصاویر استفاده نمی کند. اسکن ها معمولاً در عرض 20 تا 30 دقیقه کامل می شوند.
یکی از مزیتهایی که باعث شده این روش برای تشخیص علت استخوان درد از سایر روشها مجزا باشد این است که در MRI بافتهای نرم بدن مانند غضروف و تاندونها بشیار واضح و دقیق دیده میشوند.
درمان استخوان درد
جهت درمان استخوان درد ، ابتدا باید علت را مشخص کرد و با توجه به علت، درمان را پیگیری کرد. پزشک برای توصیه به درمان، باید علت اصلی رادر ابتدا شناسایی کند، درمان علت زمینه ای میتواند درد شما را کاهش یا از بین ببرد.
راههای پیشگیری از استخوان درد
1) مصرف کلسیم و ویتامین D
یکی از اصلیترین منابع برای پیشگیری از استخوان درد و پوکی استخوان، کلسیم است. این ماده در محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر به میزان زیادی یافت میشود. ویتامین D ماده مغذی دیگری است که نقش مهمی برای سلامت استخوانها دارد. وجود این ویتامین برای جذب کلسیم بسیار مهم است.
منابع غذایی مانند غلات ضبحانه غنی شده، ماهی سالمون و لبنیات سرشار از ویتامین D هستند؛ که با کمک آنها تراکم استخوان افزایش پیدا میکند. توصیه میکنیم در مصرف این ویتامین زیاده روی نکنید و حتما با پزشک مشورت کنید.
2) داشتن رژیم غذایی سالم
رژیم غذایی سالم به رژیمی گفته میشود که شامل سبزیجات، میوههای تازه و غذاهای متنوع باشد. در این صورت است که جذب کلسیم در بدن افزایش پیدا میکند و تراکم استخوانها زیادتر میشود. بنابراین پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و مناسب یک گام ضروری و مهم برای حفاظت از استخوانها و جلوگیری از استخوان درد است.
برای استخوان درد چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر استخوان درد را به صورت شدید و مداوم تجربه میکنید، لازم است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید و در صورت نیاز آزمایشات مربوطه را انجام دهید.
اگر علائم زیر را دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید!
- درد شدید استخوان که ادامه دار باشد و از بین نرود.
- وجود تورم و کبودی بر روی استخوان
سخن پایانی
درد در استخوان به عنوان یک هشدار برای بیماریها شناخته میشود پس لازم است که آنها را جدی بگیرید. اگر استخوان درد با علائمی مانند کاهش وزن، کاهش اشتها و خستگی عمومی کل بدن باشد بسیار خطرناک است و حتما باید به آن رسیدگی کنید.
چکاب و انجام تست سنجش تراکم استخوان تاثیر زیادی بر روی کاهش استخوان درد تاثیر زیادی دارد. به همین دلیل در راستای افزایش سلامتی هموطنان عزیز مرکز تصویربرداری پزشکی تابا شرایطی را فراهم کرده است تا شما به راحتی با دریافت نوبت آنلاین؛ اقدامات لازم را برای سنجش تراکم استخوان را انجام دهید، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریعترین و دقیقترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت دریافت کنید.
انتشار: الهام صمصامیان