رادیولوژی دیجیتال, سونوگرافی, ماموگرافی, مطالب مفید

رادیولوژیست کیست؟

رادیولوژیست به یک پزشک متخصص می‌گویند که در تهیه تصاویر و همچنین تفسیر آن‌ها آموزش دیده است. در حقیقت این متخصص با تفسیر انواع تصاویر و فیلم‌ها می‌تواند مشکلات مربوط به ارگان‌های مهم بدن را متوجه شود.

رادیولوژی یا علم تصویربرداری روشی بسیار ایمن برای تشخیص و درمان بسیاری از بیماری‌‌ها شناخته می‌شود. با کمک این روش بسیاری از رادیولوژیست‌ها می‌توانند به آسانی مشکلات افراد را تشخیص دهند. در واقع هدف از رادیولوژی تشخیص مشکلات داخلی، جلوگیری از آسیب‌های جدی و درد است.

برای انجام صحیح و دقیق این معاینه، در کنار امکانات مناسب، تخصص و مهارت رادیولوژیست تاثیر بسیار زیادی دارد. خوشبختانه مرکز تصویربرداری پزشکی تابا به عنوان بهترین مرکز رادیولوژی شیراز با استفاده از تجهیزات مدرن و همچنین همکاری با کادر پزشکی مجرب، در کنار شما خواهد بود تا اطلاعاتی کامل‌ و دقیق‌ از سلامت بافت‌های بدن را در اختیارتان قرار دهد.

در این مطلب به صورت کامل در مورد رادیولوژیست صحبت می‌کنیم. با ما همراه باشید تا اطلاعات دقیقی را در اختیار شما قرار دهیم.

در ادامه موارد زیر را به صورت کامل بررسی می‌کنیم.

  • رادیولوژیست کیست؟
  • مهم‌ترین وظایف رادیولوژیست
  • تخصص‌های رادیولوژیست
  • انواع تصویربرداری در رادیولوژی
  • انواع رادیولوژیست

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.

رادیولوژیست کیست؟

رادیولوژیست کیست؟

رادیولوژیست ، پزشک متخصصی است که از تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس،MRI، CT ، سونوگرافی و آنژیوگرافی برای تشخیص و درمان بیماری یا آسیب انسانی استفاده می‌کند. پزشک متخصص علاوه بر معاینه بیماران، با انواع تصویربرداری پزشکی نیز آشنا است و درک کامل و درستی از آناتومی جسمی و ارگان‌های بدن دارند.

امروزه بسیاری از افراد نیازمند به مرکز تصویربرداری مطمئنی هستند که بتوانند با آرامش خاطر آزمایش‌های خود را به صورت دقیق انجام دهند تا مشکلات آن‌ها به موقع تشخیص داده شود و بتوانند درمان مناسب خود را شروع کنند.

در کنار همه این موارد وجود فردی که بتواند به سوالات بیمار پاسخ دهد و روش کار را به صورت کامل توضیح دهد بسیار ضروریست. رادیولوژیست با آشنایی با تجهیزات تصویربرداری و همچنین با ارائه کردن تکنیک‌های مناسب و پیشرفته برای تشخیص و درمان، در مدیریت بیماری نقش بسیار مهمی دارد.

رادیولوژی چیست؟

رادیولوژی چیست؟

به صورت کلی پزشکان نمی‌توانند با نگاه کردن به علائم بیمار به سرعت متوجه مشکلات و بیماری‌ها شوند. بسیاری از مسائل مربوط به بیماری‌ها در داخل بدن اتفاق می‌افتد و بسیار چالش برانگیز است. رادیولوژی نمونه‌ای تصویربرداری پزشکی است که توانسته این چالش را بسیار راحت‌ کند.

رادیولوژی با استفاده از روش‌های غیر تهاجمی اطلاعات زیادی درباره اجزا درون بدن در اختیار رادیولوژیست قرار می‌دهد. در این روش از اشعه ایکس برای ارزیابی و یا تشخیص وضعیت بیمار استفاده می‌شود.

با کمک این روش بسیاری از بیماری‌ها در مراحل اولیه تشخیص داده می ‌شوند و احتمال درمان افزایش پیدا می ‌کند. بهتر است توجه کنید در صورت سهل انگاری و جدی نگرفتن علائم و مشکلات خود، تشخیص بیماری سخت‌تر خواهد شد و افراد دچار عوارض جدی می‌شوند، به طوری که حیات آن‌ها به خطر می‌افتد. پس بهتر است برای اطمینان از سطح سلامتی خود معاینات مربوطه را انجام دهید.

برای اطلاعات بیشتر در مورد رادیولوژی و کاربردهای آن، پیشنهاد می‌کنیم مطلب “رادیولوژی چیست” را مطالعه کنید.

بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.

مهم‌ترین وظایف رادیولوژیست

مهم ترین وظایف رادیولوژیست

در واقع رادیولوژیست پزشکی است که به اسکن‌ها و تصاویر بیماران نگاه می‌کند؛ در عین حال به سایر پزشکان هم کمک می‌کند تا متوجه شوند مشکل بیمار در چه قسمتی از بدن است و چه کاری باید انجام شود. رادیولوژیست‌ها دانش پیشرفته آناتومی و آسیب شناسی را برای تفسیر یافته‌های معاینات تصویربرداری پزشکی و تدوین گزار‌ش‌های تشخیصی به کار می‌گیرند. مهم‌ترین وظایف رادیولوژیست عبارتند از:

  • تنظیم و نگهداری دستگاه‌های رادیولوژی
  • تزریق ماده حاجب به بیمار در صورت لزوم
  • عکس‌برداری دقیق از نواحی مختلف بدن
  • استفاده از تجهیزات کامپیوتری برای انجام تصویربرداری

رادیولوژیست‌ها به عنوان بخش مهمی از یک تیم بالینی برای کمک به سایر پزشکان و متخصصان و انتخاب روش‌های تصویربرداری مناسب برای بیماران هستند. آن‌ها با روش‌هایی مانند نمونه برداری تحت سونوگرافی یا سی تی اسکن یا تزریق ماده حاجب به قسمت مورد نظر ِپزشک درخواست کننده، کمک زیادی به روند درمان و تشخیص بیماری می‌کنند.

در راستای افزایش سطح سلامت عمومی جامعه، تیم متخصص و مجرب مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با استفاده از خدمات متنوع و تجهیزات مدرن در کنار شما عزیزان است تا بدون نگرانی و به صورت دقیق معاینات مربوط به خود را انجام دهید.

برای اطلاعات از خدمات متنوع و غیرحضوری این مرکز می‌‌توانید به بخش خدمات مراجعه کرده و از خدمات متنوع مرکز تصویربرداری پزشکی تابا بهره ببرید.

تخصص‌های رادیولوژیست

معمولاً رادیولوژیست‌ها تحت تخصص‌های فرعی در قالب آموزش فلوشیپ قرار می‌گیرند تا تخصص و مهارت خود را در زمینه‌های خاص افزایش دهند. این افراد تخصص کافی برای کار با دستگاه‌های تصویربرداری پزشکی مانند سیستم‌های دیجیتال،CT و MRI را دارند. یک رادیولوژیست در زمینه‌های زیر آموزش دیده‌ و تخصص دارد.

  • برقراری ارتباط میان اطلاعات دریافت شده از تصاویربرداری با سایر معاینات و آزمایش‌ها.
  • عملکرد و تفسیر مناسب معاینات رادیولوژیک و تصویربرداری با کیفیت.

انواع روش‌های تصویربرداری در رادیولوژی

رادیولوژی به مجموعه‌ای از تصویربرداری‌های گفته می‌شود که کمک می‌کند تشخیص و درمان بیماری‌ها بسیار سریع‌تر باشد. اشعه ایکس استفاده شده در این روش‌ها برای تهیه بهتر تصاویر از اشعه ایکس استفاده می‌شود.

انواع روش‌های تصویربرداری در رادیولوژی عبارتند از: CT, MRI, x_Ray, sonography, PET, Nuclear Medicine

در ادامه با انواع رادیولوژی‌ها آشنا می‌شویم

1) ماموگرافی

ماموگرافی؛ رادیولوژیست

یکی از روش‌هایی که بسیاری از بانوان برای بررسی پستان و بافت‌های اطراف آن استفاده می‌کنند، ماموگرافی است. در این روش از پرتوهای خفیف اشعه استفاده می‌شود، با کمک ماموگرافی رادیولوژیست بهتر می‌تواند ناهنجاری‌‌ها و مشکلات مربوط به آن را بررسی کنند.

برای تهیه تصاویر با کیفیت بالا نیاز به فشرده کردن بافت پستان است. البته در مرکز تصویربرداری تابا با کمک دستگاه پیشرفته این درد بسیار ناچیز است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله مربوط به ماموگرافی را مطالعه کنید.

2) سونوگرافی

سونوگرافی؛ رادیولوژیست

برای انجام نمونه برداری‌ها، یکی دیگر از روش غیر تهاجمی و دقیق سونوگرافی است. سونوگرافی از لحاظ هزینه بسیار مناسب‌تر از سایر روش‌های تصویربرداری است. در این روش امواج به داخل بدن افراد فرستاده می‌شوند و سپس از طریق انعکاس آن‌ها، تصاویر بر روی دستگاه مورد نظر ثبت خواهد شد. با کمک این امواج صوتی تصاویر خوب و واضحی از اندام‌ها و بافت‌های داخلی به دست می‌آید. این معاینه برای تشخیص علت درد، عفونت در اندام‌های داخلی و بررسی جنین در خانم‌های باردار بسیار کمک کننده است.

مطلب مرتبط: آشنایی با سونوگرافی و کاربردهای آن

3) سی تی اسکن

سی تی اسکن؛ رادیولوژیست

سی تی اسکن به عنوان یک روش بسیار دقیق و بدون درد برای تشخیص مشکلات بدن شناخته می‌شود. در برخی مواقع پزشک برای بررسی سطح سلامتی شما ممکن است سی تی اسکن را پیشنهاد کند. در این روش، تصاویر با تعداد بیشتر و به صورت مقطعی گرفته می‌شوند که با کمک آن‌ها می‌توان بافت‌های درون بدن را بررسی کرد.

نحوه انجام سی تی اسکن به این گونه است که با کمک دستگاه‌های مخصوص اشعه‌هایی به اندام‌های بدن تابیده می‌شوند. سپس در هنگام عبور این اشعه‌ از بافت‌ها، اطلاعات به دست آمده به صورت جریان الکتریکی به دستگاهی به نام دتکتور ارسال می‌شود.

دستگاه‌های سی تی اسکن به راحتی می‌توانند با جزئیات بیشتر از نواحی داخلی بدن تصاویر را تهیه کنند. این روش به رادیولوژیست کمک می‌کند تا استخوان‌ها، اندام‌ها و سایر بافت‌های نرم و عروق خونی را بررسی کند و هرگونه علائم مشکوک را متوجه شود. برای اطلاعات بیشتر می‌توانید مطلب “سی تی اسکن چیست” را مطالعه کنید.

4) رادیولوژی دیجیتال

رادیولوژی دیجیتال؛ رادیولوژیست

در رادیولوژی دیجیتال اشعه از طریق تیوب اشعه ایکس به گیرنده‌های تصویر برخورد می‌کند و باعث ذخیره انرژی می‌شود. سپس این انرژی ذخیره شده با نرم افزارهای پیشرفته و روش‌های مخصوص به تصویر تبدیل می‌شوند.

در مواقعی که پزشک بخواهد تصاویر دقیق‌تری از بافت یا ارگان‌های بدن دریافت کند، ممکن است این روش را به شما توصیه کند. رادیولوژی دیحیتال در مقایسه با رادیولوژی سنتی، ضریب خطای کمتری دارد و بسیار دقیق‌تر است. زیرا بر اساس نرم افزارهای پیشرفته با دُز اشعه کم برای تصویربرداری تنظیم شده است. بنابراین می‌تواند برای تشخیص انواع بیماری‌ها بسیار مفید باشد.

این روش به رادیولوژیست کمک می‌کند تا با کمترین عارضه، داخل بدن بیمار را بررسی کند و اطلاعات مورد نظر خود را به صورت دقیق به دست بیاورد. از طرف دیگر تصاویر در کمترین زمان ممکن و با دقت‌ زیاد گرفته می‌شوند.

از مزیت‌های مهم این روش این است که لینک تصاویر را می‌توان در دسترس بیماران قرار داد. در نتیجه بیمار می‌تواند لینک را همزمان برای چند پزشک مختلف ارسال کند و اطلاعات مفیدی را کسب کند. همچنین امکان ارسال تصاویر برای مسافت‌های طولانی فراهم می‌شود. ارائه تصویر دقیق از نواحی مورد نظر، اطلاعات مهمی را در اختیار رادیولوژیست قرار می‌دهد و تصمیم گیری وی را برای درمان آسان‌تر می‌کند.

مطلب مرتبط: رادیولوژی دیجیتال چیست و چگونه انجام می‌شود.

انواع رادیولوژیست را بشناسید!

انواع رادیولوژیست

رادیولوژیست ها می‌توانند تحت عنوان “رادیولوژی مداخله‌ای” و “رادیولوژی تشخیصی” گام‌های مهمی در بهبود، درمان و تشخیص بیماری‌ها بردارند. در ادامه با انواع رادیولوژیست‌ها بیشتر آشنا می‌‎شویم.

1) رادیولوژی مداخله‌ای

ادیولوژی مداخله‌ای (به انگلیسی: Interventional Radiology) همچنین به عنوان رادیولوژی مداخله‌ای عروقی شناخته می‌شود. یک فوق تخصص پزشکی است که روش‌های کم تهاجمی جراحی را به همراه تصویربرداری پزشکی برای تشخیص و درمان بیماری استفاده می شود.

مزایای رادیولوژی مداخله ای

بسیاری از امور را بدون نیاز به بستری شدن بیمار و یا با بستری کوتاه مدت انجام می دهد، عموما نیازی به بیهوشی عمومی ندارد؛ بر اساس نوع جراحی، درد، خطر ناشی از درمان و مدت زمان بهبودی کمتر است.

همچنین این امور نسبت به جراحی عموما ارزان‌تر هستند. در واقع با کمک دستگاه‌های سی تی اسکن، سونوگرافی، ام آر آی، فلوروسکوپی و نیز تکنیک‌های خاص تشخیص و درمان بیماری صورت می گیرد.

با اینترونشنال یا همان رادیولوژی مداخله ای بسیاری از بیماری‌ها مثل شریان‌های تنگ شده، تومورهای بدخیم تنها با یک شکاف کوچک روی پوست درمان می‌شوند. عوارض نسبتا کمتری هم به سایر روش‌های درمانی دارد.

از مزایای دیگر چنین روش درمانی کاهش خونریزی در حین عمل، کاهی میزان عفونت، کاهش زمان بستری، کاهش درد، بهبودی در مدت زمان بسیار کوتاه، کاهش ریسک عمل، کاهش موارد استفاده از بیهوشی و نیز هرینه های درمانی که کمترین مقدار را در بردارند.

2) رادیولوژی تشخیصی

همان طور که از اسم آن پیداست، به منظور تشخیص و درمان بیماری از این روش استفاده می‌شود. این روش کاملا غیر تهاجمی بوده که برای شناسایی و تشخیص مشکلات خاص از آن استفاده می‌ شود. در رادیولوژی تشخیصی تصاویر مورد نظر با کمک سی تی اسکن، رادیوگرافی، سونوگرافی و MRI گرفته می‌شود.

رادیولوژیست با تفسیر این تصاویر مشکلات بیمار و بیماری‌‌های آن‌ها را تشخیص می ‌دهد و روند درمان بسیار سریع‌تر می‌شود. معمولا برای بررسی انواع شکستگی‌ها در اعضای بدن از این روش استفاده می‌شود که کم خطر‌ و راحت است.

محل کار رادیولوژیست

معمولا رادیولوژیست در یک بیمارستان یا مراکز تصویربرداری که در آن‌ها انواع مختلفی از تجهیزات و دستگاه‌های پرتو درمانی وجود دارد، کار می‌کند. البته در برخی مواقع رادیولوژیست‌ها در مطب‌های شخصی مشغول به کار هستند.

این افراد باید مهارت لازم در برقراری ارتباط با بیمار را داشته باشند تا بتوانند اطلاعات مورد نیاز را در اختیار افراد قرار دهد. همچنین آن‌ها در محیط کار باید اطلاعات فنی و تخصصی بالایی داشته باشند و به خوبی بتوانند با ابزار و تجهیزات متفاوت کار کنند، تا مراجعه کنندگان احساس رضایت داشته باشند.

تفاوت رادیولوژیست ها و کارشناس رادیولوژی

رادیولوژیست ها با کارشناسان رادیولوژی کاملا متفاوت هستند. درست است که در هر دو مورد با تصویربرداری پزشکی سر و کار دارند. اما کارشناسان رادیولوژی افرادی هستند که با ابزار و تجهیزات تصویربرداری کار می‌کنند. در واقع اسکن و تصویربرداری با کمک کارشناسان رادیولوژی انجام می‌شود.

در عین حال تفسیر آزمایشات و نتایج به دست آمده از تصاویر بر عهده رادیولوژیست است. تشخیص بیماری و درمان آن را رادیولوژیست که متخصص پزشکی است انجام می‌دهد.

سخن پایانی

با وجود شرایط و بیماری‌های موجود یکی از کارهای مهمی که شما می‌توانید برای اطمینان از سلامتی‌تان انجام دهید، همین تصویربرداری‌های پزشکی است. داشتن یک برنامه خوب برای تشخیص و مدیریت مشکلات و بیماری‌ها بسیار ضروری است.

در حقیقت رادیولوژیست این شرایط را برای شما آسان‌تر می‌کند و با کمک وی درمان و روند بهبود بیماری بسیار افزایش پیدا می‌کند. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با بهره‌گیری از رادیولوژیست و کادر درمانی متخصص آماده ارائه بهترین خدمات به شما عزیزان است.

برای انجام معاینات رادیولوژی و همچنین استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت دریافت کنید.

انتشار: الهام صمصامیان

1 نظر در “رادیولوژیست کیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *