ماموگرافی, سرطان سینه, مطالب مفید

سرطان سینه

یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در میان بانوان، سرطان سینه است. معمولا سلول‌های سرطانی پستان توده‌ای را تشکیل می‌دهند که با کمک اشعه ایکس قابل مشاهده هستند. این بیماری در ابتدا علائم و نشانه‌های خاصی ندارد اما با گذر زمان و با پیشرفت این علائم، بیماری عواقب جبران ناپذیری برای افراد خواهد داشت.

یکی از راه‌های تشخیص این بیماری و اطمینان از سلامتی این است که شما آزمایش‌های مربوط به چکاپ را انجام دهید. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با استفاده از تجهیزات مدرن و همچنین همکاری با کادر پزشکی متخصص، این امکان را فراهم کرده تا به صورت دقیق آزمایش‌های مورد نیاز شما را انجام شود.

در این مطلب به صورت کامل در مورد سرطان سینه صحبت می‌کنیم و هر آنچه که نیاز است بدانید را به صورت کامل توضیح می‌دهیم. در ادامه موارد زیر را بررسی می‌کنیم.

  • سرطان سینه چیست؟
  • علت ایجاد سرطان سینه
  • علائم سرطان سینه
  • عوامل پیشگیری از سرطان سینه

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.

سرطان سینه چیست؟

سرطان سینه چیست

سرطان سینه نمونه‌ای از سرطان است که در آن عملکرد تقسیم سلول‌های پستان دچار اختلال می‌شوند. به همین علت ممکن است این سلول‌ها بدون کنترل و بیش از حد تکثیر شوند. سرطان پستان انواع مختلفی دارد و در قسمت‌های مختلفی از پستان ایجاد می‌شود.

بخش‌های کلی پستان

لوبول‌ها: غده‌هایی هستند که در آن‌ها شیر ساخته می‌شود.

مجراها: لوله‌هایی که شیر را از لوبول به نوک پستان می‌رسانند.

بافت همبند: بافت فیبری و بافت چربی است که بخش‌های دیگر پستان را در برمی‌گیرد و آن‌ها در کنار هم نگه می‌دارد.

سرطان سینه می‌تواند از طریق رگ‌های خونی و رگ‌های لنفاوی به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد؛ که در این صورت اصطلاحا می‌گویند متاستاز رخ داده است.

علت ایجاد سرطان سینه

علت ایجاد سرطان سینه

یکی از دلایل ایجاد سرطان سینه جهش یا تغییر در DNA سلول‌های پستان است که در این صورت عملکردهایی مانند کنترل رشد و تقسیم سلولی مختل می‌شوند. گاهی اوقات سیستم ایمنی سلوله‌های جهش یافته را مورد حمله قرار می‌دهد؛ اما دسته‌ای از این سلول‌ها که مورد حمله سیستم ایمنی قرار نمی‌گیرند، رشد می‌کنند و به تومور سینه تبدیل می‌شوند.

از طرف دیگر اگر در اقوام درجه یک، فردی مبتلا به این بیماری باشد سایر افراد وابسته هم در معرض ابتلا به سرطان پستان قرار می گیرند.

البته علت اصلی ایجاد سرطان پستان به صورت دقیق مشخص نیست؛ اما برخی از عوامل در بروز این بیماری دخیل هستند که در ادامه در این مورد صحبت می‌کنیم.

بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.

عوامل موثر در ابتلا به سرطان سینه

عوامل موثر در ابتلا به سرطان سینه

1) سن و جنسیت

اقایان هم در معرض سرطان سینه قرار دارند، اما ریسک ابتلا به این بیماری در خانم‌ها بسیار بیشتر است. در بانوان پس از 40 سالگی خطر ابتلا به سرطان پستان افزایش می‌یابد.

2) ژنتیک

حدود 5 الی 10 درصد موارد در سرطان پستان به ژنتیک مرتبط است. افرادی که تغییرات در هر دو ژن BRCA1 و BRCA2 آن‌ها ایجاد شده باشد، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. برای پیشگیری از این بیماری پیشنهاد می‌کنیم با توصیه پزشک خود ماموگرافی را انجام دهید تا از سلامتی خود آگاه شوید. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا برای انجام دقیق تصویربرداری ماموگرافی از به‌روزترین تجهیزات استفاده می‌کند. برای اطلاعات بیش‌تر پیشنهاد می‌کنیم مطلب ماموگرافی را مطالعه کنید.

 ماموگرافی چیست؟ | دقیق‌ترین و سریع‌ترین مرکز تصویربرداری

3) نوشیدن الکل

طبق مطالعات علمی، افرادی که به صورت روزانه الکل مصرف می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. ریسک احتمال به این بیماری با مصرف الکل افزایش می‌یابد. از طرف دیگر ثابت شده که مصرف الکل خطر ابتلا به سرطان های دیگر را هم افزایش می‌دهد. به همین علت انجمن مربوط به سرطان آمریکا (ACS)، توصیه می‌کند از مصرف نوشیدنی‌های الکلی بپرهیزید.

4) اضافه وزن

یکی از مهم‌ترین عواملی که در بروز سرطان پستان نقش دارد، وزن است. خانم‌هایی که به مشکل اضافه وزن و چاقی دچار هستند، بیشتر در معرض سرطان سینه قرار می‌گیرند. بنابراین توصیه می‌کنیم همواره وزن خود را در حد نرمال نگه دارید؛ و با استفاده از رژیم غذایی مناسب ریسک ابتلا به این بیماری را کاهش دهید.

علائم سرطان سینه

  • درد عمومی در هر قسمت پستان
  • افزایش اندازه و یا تغییر در شکل پستان‌ها
  • احساس وجود توده و یا گره در داخل پستان
  • ضخیم شدن پستان و قرمزی یا گود شدن پوست پستان
  • خارش یا التهاب سینه
  • تغییر رنگ سینه

البته توجه داشته باشید که وجود این علائم حتما نشان دهنده سرطان سینه نیست. برای مثال تغییرات هورمونی، اگزما و یا حتی عفونت در پستان می‌توانند باعث ایجاد این علائم شوند. بنابراین در صورت مشاهده هر گونه علائم باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و مشکلات خود را با وی در میان بگذارید. در این صورت است که می‌توانید نسبت به سلامتی خود مطمئن‌تر شوید.

انواع سرطان سینه غیر تهاجمی

انواع سرطان سینه غیر تهاجمی

سرطان‌های غیر تهاجمی سینه، به سرطان‌هایی گفته می‌شوند که در لوبول‌های پستان ایجاد می‌شوند. این نمونه از سرطان در بافت طبیعی پستان رشد نمی‌کند؛ به سرطان‌های غیر تهاجمی، کارسینوم درجا هم گفته می‌شود. معمولا این نوع از سرطان‌ها علائم خاصی ندارند، اما در صورت ایجاد هر گونه مشکل در سینه مانند تغییر رنگ، ضخیم شدن پوست و… حتما به پزشک مراجعه کنید. در ادامه با انواع سرطان سینه غیر تهاجمی آشنا می‌شویم.

1) کارسینوم داکتال درجا

یکی از شایع‌ترین نوع از سرطان سینه غیر تهاجمی، کارسینوم داکتال (DCIS) است. این نوع از سرطان غیر تهاجمی در مجاری لوبول‌ها ایجاد می‌شود اما به نواحی مجاور متاستاز نمی‌کند. به همین علت می‌توان آن را درمان کرد. معمولا این بیماری خطر مرگ ندارد؛ اما افرادی که به کارسینوم داکتال درجا دچار هستند، در مقایسه با افراد سالم بیشتر در معرض سرطان سینه تهاجمی قرار می‌گیرند.

2) کارسینوم لوبولار درجا

کارسینوم لوبولار درجا (LCIS) هنگامی رخ می‌دهد که شرایط غیر عادی در سلول‌های غدد پستانی که تولید کننده شیر هستند، به وجود بیاید. این نمونه از سرطان غیر تهاجمی هم مانند مثال قبل ریسک ابتلا به سرطان پستان تهاجمی را افزایش می‌دهد. بنابراین با درمان به موقع آن می‌توانید از بسیاری از آسیب‌های جدی جلوگیری کنید.

انواع سرطان سینه تهاجمی

انواع سرطان سینه تهاجمی

هنگامی که منشا سرطان سینه در خارج از مجاری شیری و لوبول‌ها باشد، به آن سرطان سینه تهاجمی گفته می‌شود. با ما همراه باشید در ادامه با انواعی از سرطان سینه تهاجمی آشنا می‌شویم.

1) کارسینوم داکتال تهاجمی

یکی از شایع‌ترین نوع از سرطان سینه، کارسینوم مجرای تهاجمی (IDC) است. کارسینوم داکتال تهاجمی حدود 80 درصد از کل سرطان‌های پستان را شامل می‌شود. در این نمونه، سرطان از مجاری شیری پستان شروع می‌شود و در بافت‌ اطراف پستان گسترش می‌یابد. با گذر زمان IDC می‌تواند به غدد لنفاوی و سایر قسمت‌های بدن برود.

2) کارسینوم لوبولار تهاجمی

دومین نوع رایج سرطان پستان، کارسینوم لوبولار تهاجمی (ILC) است. این نمونه از سرطان در همان ابتدا از لوبول‌ها خارج می‌شود و می‌تواند در سایر نواحی بدن گسترش یابد.

3) سرطان التهابی پستان

نوع دیگری از سرطان سینه تهاجمی که رگ‌های خونی پوست و رگ‌های لنفاوی پستان را تحت تاثیر قرار می‌دهد، سرطان التهابی پستان است. این مورد باعث ملتهب و قرمز شدن پستان می‌شود؛ توجه داشته باشید که سرطان التهابی پستان بسیار نادر است.

4) سرطان سینه متاستاتیک

سرطان سینه متاستاتیک نیز نوع دیگری از سرطان تهاجمی است که در  نقاط دور دست بدن مانند کبد، ریه و استخوان‌ها گسترش می‌یابد. این نوع از سرطان می‌تواند پس از درمان در قسمت‌های مختلف بدن پیشرفت کند.

درمان سرطان سینه

درمان سرطان سینه

1) جراحی سرطان سینه

یکی از روش‌های رایج برای درمان سرطان سینه جراحی می‌باشد. در این روش بافت سرطانی و تومور برداشته می‌شود. با توجه به اندازه و محل گسترش تومور روش‌های جراحی متفاوت است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • لامپکتومی

در مراحل اولیه و برای تومورهای کوچک از روش لامپکتومی استفاده می‌شود. در این روش بخشی از پستان و بافت‌های اطراف آن که سرطانی شده‌اند، برداشته می‌شوند.

  • ماستکتومی

ماسکتومی نیز به عنوان یک روش مناسب برای بانوانی که در معرض سرطان سینه هستند، شناخته می‌شود. در این روش جراحی‌های پستان با کمترین میزان برش انجام می‌گیرد و زمان درمان را بهبود می‌بخشد. این روش به بیماران این امکان را می‌دهد که زودتر تحت درمان‌های بعدی مانند پرتو درمانی قرار بگیرند.

2) پرتو درمانی

در روش پرتو درمانی از موج‌های انرژی با سطح بالا برای از بین بردن سلول‌های سرطانی در سینه استفاده می‌شود.

3) شیمی درمانی

در شیمی درمانی برای بهبود سرطان سینه از داروها استفاده می‌کنند. به دلیل اینکه این داروها بسیار قوی هستند فرد ممکن است عوارضی مانند تهوع، یائسگی زودرس، ریزش مو و خستگی را تجربه کند.

4) هورمون درمانی

اگر به نوعی از سرطان که به هورمون‌ها حساس باشد، مبتلا هستید؛ این امکان وجود دارد که پزشک هورمون درمانی را به شما توصیه کند. دو هورمون زنانه که می‌توانند بر روی سرطان سینه تاثیر بگذارند، استروژن و پروژسترون هستند. این نمونه از درمان برای کاهش سرعت و جلوگیری از پیشرفت بیماری بسیار کمک کننده است.

عوامل پیشگیری از سرطان سینه

عوامل پیشگیری از سرطان سینه

1) وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید

بر اساس تحقیقات به دست آمده افرادی که دارای اضافه وزن هستند؛ بیشتر در معرض ابتلا به  بیماری‌های مختلف از جمله سرطان سینه، دیابت، فشار خون بالا و… قرار دارند.

بنابراین اگر دچار اضافه وزن و چاقی هستید؛ بهتر است با مراجعه به پزشک متخصص در زمینه تغذیه، کالری مصرفی خود را کاهش دهید و به وزن ایده‌آل برسید. اما اگر اضافه وزن ندارید، تلاش کنید که وزن خود را در محدوده نرمال نگه دارید تا بدنی سالم‌تر داشته باشید.

2) فعالیت بدنی خود را زیادتر کنید

یکی از از راه‌های افزایش سطح ایمنی و مقاومت بدن، تحرک زیاد است. با انجام ورزش به صورت روزانه ریسک ابتلا به سرطان سینه را کاهش می‌دهید. ورزش منظم می‌تواند چربی‌های بدن را کاهش دهد و مانع از اضافه وزن شود. به همین علت برای پیشگیری از سرطان پستان کمک کننده است.

امروزه یکی از مهم‌ترین روش‌هایی که برای مبارزه با انواع سرطان‌‌ها استفاده می‌شود، اصلاح سبک زندگی است. در حقیقت شما با ایجاد تغییرات در نوع تغذیه و فعالیت بدنی خود می‌توانید از ابتلا به بیماری‌های خطرناک جلوگیری کنید.

3) مشروبات الکلی مصرف نکنید

مصرف الکل باعث ایجاد اختلال در تجزیه و جذب انواع مواد مغذی مانند ویتامین‌ها و کاروتنوئیدها در بدن می‌شود. همچنین این نوشیدنی‌ها می‌توانند بر روی هورمون‌های بدن هم تاثیرات منفی بگذارند. بنابراین کمبود مواد مغذی بدن و همچنین تاثیر مخرب بر روی هورمون‌ها باعث می‌شوند تا ریسک ابتلا به سرطان سینه افزایش یابد.

4) رژیم غذایی سالم داشته باشید

پیروی از یک رژیم غذایی اصولی و سالم می‌تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد. این رژیم غذایی باید شامل انواع میوه‌های حاوی آنتی اکسیدان و سبزیجات، آجیل و چربی‌های سالم باشد.

5) غربالگری را فراموش نکنید

طبق مطالعات به دست آمده، با کمک غربالگری سرطان پستان به وسیله ماموگرافی می‌توان جان بسیاری از افراد را نجات داد. شاید با خودتان فکر کنید که این مورد به پیشگیری از سرطان سینه کمک نمی‌کند؛ در حالی که با انجام مامو گرافی هم می‌توان از سلامت پستان‌ها مطمئن شد، و هم اینکه با تشخیص به موقع سرطان و شروع درمان آن، بسیاری از افراد می‌توانند سالم‌تر زندگی کنند. برای بسیاری از خانم‌ها، ماموگرافی می‌تواند در 40 سالگی شروع شود؛ توجه داشته باشید که بر اساس شرایط افراد ممکن است پزشک انجام ماموگرافی و غربالگری را در سنین مختلفی توصیه کند.

اهمیت تشخیص به موقع سرطان سینه

خوشبختانه امروزه تعداد افراد درمان شده از این بیماری در حال افزایش است. عواملی مانند تشخیص به موقع سرطان سینه و شروع درمان موثر، در این پیشرفت و نتایج موفقیت آمیز آن نقش مهمی داشته‌اند. سرطان پستان رایج‌ترین نوع سرطان در بانوان است. به همین علت با کمک غربالگری و ماموگرافی، پزشکان توانسته‌اند تا حدودی از مرگ و میر ناشی از سرطان سینه جلوگیری کنند.

سوالات متداول

• آیا سرطان سینه درد دارد؟

یکی از موارد نگران کننده در بسیاری از بیماری‌ها، درد است. معمولا سرطان سینه در مراحل اولیه علائم خاصی ندارد. اما هنگامی که تومور در این ناحیه رشد می‌کند، ممکن است شما متوجه علائم خاصی شوید.

معمولا غده‌هایی که در سینه تشکیل می‌شوند بدون درد هستند، اما درد سینه می‌تواند یکی از علائم سرطان پستان باشد. بنابراین ایجاد تغییرات دراین ناحیه مانند سنگینی توده در سینه یا لمس کردن پستان ممکن است با درد همراه باشد.

• آیا مردان هم به سرطان سینه مبتلا می‌شوند؟

پاسخ این سوال مثبت است احتمال ابتلا به سرطان سینه هم در مردان و هم در بانوان وجود دارد. اما ریسک مبتلا شدن به این بیماری در مردان کمتر است. برای تشخیص سرطان پستان هم لازم است افراد غربالگری و ماموگرافی را جدی بگیرند.

چه زمانی برای سرطان سینه به پزشک مراجعه کنیم؟

بسیاری از افراد هنگامی که متوجه تغییرات در سینه خود می‌شوند، می‌ترسند و وحشت می‌کنند. توصیه می‌کنیم در همان مراحل اولیه درمان خود را شروع کنید. هر گونه صبر کردن برای این بیماری می‌تواند نتایج جبران ناپذیری داشته باشد. بهترین راه‌ حل در این زمان این است که ماموگرافی را انجام دهید و برای اطلاع از نتایج آزمایش خود به پزشک مراجعه کنید.

سخن پایانی

سلامتی یکی از موضوعات مهمی است که همه ما حساسیت زیادی نسبت به آن داریم. سرطان سینه هم یکی از عواملی است که بر روی بدن و سلامتی افراد تاثیر زیادی می‌گذارد. مهم‌ترین نکته‌ای که باید به آن توجه کنید تشخیص به موقع این بیماری است.

با مشاهده هر گونه تغییر در شکل ظاهری پستان باید به پزشک مراجعه کنید و درمان خود را شروع کنید. البته همان طور که گفتیم در برخی مواقع این بیماری علائم خاصی ندارد و تنها راه تشخیص آن، انجام آزمایش‌های غربالگری و ماموگرافی است.

بنابراین داشتن چکاپ منظم می‌تواند بسیار کمک کننده باشد. مرکز تصویربرداری تابا با ارائه پیشرفته‌ترین خدمات و همچنین همکاری با پزشکان مجرب آماده خدمت رسانی به افرادی است که مبتلا بیماری‌های پستان هستند.

برای انجام ماموگرافی و همچنین استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت خود را دریافت کنید.

انتشار: الهام صمصامیان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *