بهتر است در همین ابتدای کار بدانید که کیست سینه مضر و خطرناک نیست، اما گاهی اوقات میتواند ناراحت کننده یا دردناک باشد. اغلب خانمها متوجه میشوند که کیست (های) آنها در روزهای قبل از قاعدگی، حساس یا بزرگ می شود.
در چنین شرایطی معمولا اکثر افراد دچار ترس و نگرانی میشوند و تصور میکنند که به سرطان پستان مبتلا شدهاند. درست است که کیست سینه ممکن است دردناک باشد اما نشان دهنده بیماری سرطان نیست. حدودا نیمی از زنان در طول زندگی خود این اختلال را تجربه میکنند. یکی از کارهایی که در این مسیر به افراد کمک میکند، آگاهی در مورد این بیماری است.
البته انجام معایناتی مانند ماموگرافی و سونوگرافی تا حد زیادی میتوانند به شما در مورد سلامتی بافتها پستان کمک کنند. مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با استفاده از خدمات متنوع و همچنین تجهیزات فوق العاده پیشرفته، این شرایط را فراهم کرده تا شما عزیزان بتوانید با اطمینان خاطر معاینات خود را در این مرکز انجام دهید.
در این مطلب به صورت کامل در مورد کیست سینه و انواع آن صحبت میکنیم و روشهای درمان کیست سینه را به صورت کامل توضیح میدهیم. در ادامه موارد زیر را بررسی میکنیم.
- کیست سینه چیست؟
- انواع کیست سینه و توضیحات مربوط به آنها
- علت ایجاد کیست سینه
- راههای تشخیص کیست سینه
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریعترین و دقیقترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.
کیست سینه چیست؟

در فرایند تشکیل کیست سینه ، بافت در این ناحیه دو تغییر کلی دارد. در ابتدا این بافت ضخیم میشود و سپس در آن کیسههای پر از مایع ایجاد میشود. این کیسهها کوچک و عموما بی ضرر و پر از مایع هستند. کیسهها میتوانند در یک سینه باشند یا این که میتوانند در هر دو سینه ایجاد شوند.
کیست سینه در خانم ها بسیار رایج است. اغلب خانمها بیشتر از یک کیست دارند. کیست در زنان پیش از یائسگی شایع تر است و میتواند باعث درد موضعی شود که در این صورت بافت نسبتاً نرمی دارند. اکثر کیستها به سرعت رشد می کنند و سپس به همان اندازه باقی میمانند.
در برخی مواقع افراد میتوانند این کیستها را احساس کنند. اما بعضی از کیست ها اغلب کوچکتر از آن هستند که با معاینه احساس شوند و باید افراد سونوگرافی و یا ماموگرافی انجام دهند. در ماموگرافی بافت پستان و زیر بغل مورد بررسی قرار میگیرد و به طور معمول از هر سینه دو تصویر در موقعیتهای مختلف گرفته میشود. بنابراین در صورت مشاهده هر گونه علائم مشکوک آن را گزارش میدهد.
علت به وجود آمدن کیست سینه
رشد بیش از حد غدد و بافت اطراف مجاری شیردهی و همچنین وجود استروژن بیش از حد در بدن از دلایل ایجاد کیست سینه هستند. این موارد باعث ایجاد و جمع شدن مایع در پستان میشوند. در نتیجه کیستهایی با اندازه متفاوت تشکیل میشوند که میتوانند بر روی بافت سینه در اطراف خودشان فشار وارد کنند. در این صورت افراد ممکن است درد و ناراحتی را در قفسه سینه یا در ناحیه پستانها احساس کنند.
البته علت دقیق تشکیل کیست سینه هنوز مشخص نیست، اما به طور کلی ممکن است در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از قاعدگی باشد. که در اثر این تغییرات سطح استروژن افزایش مییابد و بافت پستان تحریک میشود.
بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.
علائم کیست سینه

همان طور که گفتیم بسیاری از بانوان با مشکل کیست سینه مواجه هستند. ممکن است در ابتدا این افراد علائم و نشانههای خاصی را تجربه نکنند. اما به صورت کلی کیست سینه در برخی از افراد با علائم مشترکی دیده میشود که با کمک آزمایشهای مربوطه میتوان آن را تشخیص و کنترل کرد. در ادامه علائم رایج این اختلالات را بررسی میکنیم.
- بزرگ شدن سینه یا احساس کردن تودهای در بافت پستان که به راحتی قابل حرکت هستند.
- التهاب سینه
- وجود درد در زیر بغل
- ایجاد تغییرات در بافت هر دو سینه
- تغییر رنگ و شکل پستان
- وجود ترشحات پستانی که ممکن است بی رنگ یا قهوهای تیره باشند.
در صورت مشاهده علائم زیر حتما به پزشک مراجعه کنید!
1) احساس درد در ناحیه سینه پس از عادت ماهیانه
2) تغییر شکل پستان و احساس وجود توده در سینه که با مرور زمان از بین نروند.
3) وجود تودههایی که در گذر زمان بزرگتر میشوند.
داشتن این علائم نشانگر ابتلا به بیماری خاص و خطرناک نیست. با تشخیص زودهنگام و رفع این کیست ها بافت پستان سالمتر خواهد بود و شما به اطمینان خاطر خواهید رسید.
انواع کیست سینه

کیستهای سینه به طور کلی می توانند ساده، کمپلکس و یا چیزی بین ساده و کمپلکس باشند. برای تشخیص نوع کیست می توان از سونوگرافی و ماموگرافی استفاده کرد.
1) کیست های ساده
این نمونه از کیست ها دیوارههای نازک، انعطاف پذیر و با شکل منظم دارند که کاملا پر از مایع زلال هستند. به همین علت امواج سونوگرافی به راحتی از آنها عبور میکنند. با عبور این امواج هیچ ناحیه منسجمی در کیست نشان داده نمیشود. بیشتر خانمها به این نوع از کیست سینه دچار میشوند که هیچ خطری برای انسان ایجاد نمی کنند و خوش خیم هستند. فقط باید افراد تحت نظر پزشک متخصص باشند و اقدام به درمان کنند.
2) کیست های کمپلکس (پیچیده)
کیستهای کمپلکس دیوارههای ضخیم با مرزهای نامشخص و غیر متحد الشکل دارند. ممکن است در برخی از موارد منسجم و خالی از مایع باشند. نواحی منسجم در این کیست ها امواج صوتی سونوگرافی را از خود عبور نمی دهند . پزشک ممکن است برای تشخیص خطرناک یا بی خطر بودن این نمونه از کیست سینه نمونه برداری یا همان پیوپسی سوزنی را توصیه کند.
3) کیست های بین ساده و کمپلکس
ویژگی این کیستها بیشتر شبیه به کیستهای ساده است. با این حال در برخی موارد قطعاتی منسجم در داخل کیست امواج صوتی را عبور نمی دهند. این کیستها مانند کیستهای کمپلکس دارای دیواره ضخیم یا نواحی منسجم مشخص نیستند.
4) فیبروکیستیک
یکی دیگر از بیماریهای خوش خیم پستان، فیبروکیستیک است که در اثر تغییرات هورمونی ایجاد میشود. اگر چه فیبروکیستیک یک مشکل جدی پزشکی محسوب نمیشود؛ اما اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که نسبت به بافت پستات حساسیت زیادی دارید؛ تشخیص و آگاهی از این مشکل میتواند کمک زیادی به شما بکند.
یکی از رایجترین علائم فیبروکیستیک در دوران پیش از قاعدگی احساس درد، سفتی و سنگینی هر دو پستان است که پس از عادت ماهیانه این مشکل رفع میشود.
راه های تشخیص کیست سینه
در صورت داشتن علائمی مانند درد یا تغییر شکل پستانها، این احتمال وجود دارد که پزشک به شما معاینات مربوط به تشخیص کیست سینه را توصیه کند که انجام دهید. برای بررسی ناهنجاریها و اختلالات غیرطبیعی در پستانها، ماموگرافی و سونوگرافی روشهای بسیار پیشرفته و مناسبی هستند. در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا خدمات مربوط به ماموگرافی و سونوگرافی با تجهیزات پیشرفته و دستگاههای بهروز انجام میشود. در ادامه در مورد این دو روش به صورت مختصر صحبت میکنیم.
1) ماموگرافی

در ماموگرافی با کمک پرتوهای خفیف اشعه ایکس بافت پستان و نواحی اطراف آن بررسی میشوند. بعد از تنظیم محل دقیق دستگاه مخصوص بر روی بدن، اشعه از پستانها عبور میکند و تصاویر مورد نظر بر روی نمایشگر ثبت میشوند.
در این روش به طور معمول از هر سینه دو تصویر در موقعیتهای مختلف گرفته میشود. برای هر تصویر، بافت سینه به مدت زمان خیلی کم تحت فشار قرار میگیرد. برای تهیه تصاویر با کیفیت و وضوح بالا نیاز به فشرده کردن بافت پستان است. برای انجام ماموگرافی، پستانها باید به وسیله صفحه پلاستیکی (کمپرسور) تحت فشار قرار بگیرند تا کیفیت تصاویر افزایش یابد. در مرکز تصویربرداری پزشکی تابا، جنس این صفحه منعطف است، بنابراین شکل پستان را به خود میگیرد و بیمار دردی را احساس نمیکند. برای اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب ماموگرافی را مطالعه کنید.
2) سونوگرافی

یکی دیگر از روشهای غیر تهاجمی و دقیق برای بررسی و نمونه برداری، سونوگرافی است. در این روش از امواج بی خطر فرا صوت جهت بررسی بافت پستانها استفاده میشود. در سونوگرافی این امواج به داخل بدن فرستاده میشوند و سپس از طریق انعکاس آن، تصاویر بر روی دستگاه مورد نظر ثبت میشود و پزشک با کمک اطلاعات موجود در این تصاویر از وجود هرگونه اختلال مطلع میشود. این معاینه به تشخیص علت درد، عفونت در بافت پستان و همچنین کیست سینه کمک میکند.
در سونوگرافی مشخص میشود که کیست سینه پر از مایع است یا تودهای جامد شکل است. با تشخیص به موقع مشکلات مربوط به بافت سینه، احتمال پیشرفت بیماری کاهش یافته و در مقابل شانس بهبودی بیماری افزایش پیدا میکند. انجام سونوگرافی هیچ گونه خطری ندارد و معمولا افراد زیر 30 سال به جای ماموگرافی از این روش استفاده میکنند. برای اطلاعات بیشتر در مورد نحوه انجام این معاینه، پیشنهاد میکنیم مطلب سونوگرافی چیست را مطالعه کنید.
کیست سینه چگونه درمان میشود؟

کیستهای ساده پستان در صورتی که علائمی نداشته باشند نیازی به درمان ندارند. بسیاری از کیست ها بدون درمان و به مرور زمان از بین میروند. با این حال اگر کیست سینه از بین نرود، اندازه آن بزرگتر شود و علائم آن موجب آزار بیمار میشود؛ اقدامات درمانی زیر انجام میشود:
1) آسپراسیون با سوزن ظریف (FNA)
در صورتی که در طی فرایند تشخیص کیست به وسیله سوزن، مایع خارج شده سبب تخلیه کیست شود و پزشک متوجه علائم خاصی در بیمار نباشد؛ کل کیستها با استفاده از این روش تخلیه میگردند .
2) درمان با هورمون
استفاده از قرصهای ضد بارداری برای تنظیم کردن چرخه قاعدگی، ممکن است به کاهش عود کیست سینه کمک کند. اما به دلیل عوارض جانبی قابل توجه، قرصهای ضد بارداری یا سایر داروهای هورمونی مانند تاموکسیفن، معمولا فقط در خانم هایی که علائم شدید دارند، توصیه می شود. قطع هورمون درمانی بعد از یائسگی نیز ممکن است به جلوگیری از بروز کیست سینه کمک کند .
3) جراحی
روش جراحی برای خارج کردن کیستهای پستان رایج نیست مگر آن که این کیستها سبب بروز علائم غیر معمول شوند. یا اینکه شیوع و گسترش آنها در بافت پستان شدید باشد و حاوی خون باشند.
کیست سینه و سرطان پستان
کیست سینه معمولا علائمی مشابه با کیستهای سرطانی دارد و همین امر بسیاری از افراد را را نگران میکند . بنابراین در صورت مشاهده علائمی مانند درد و وجود تودهای در بافت سینه، نیاز است که حتما با پزشک متخصص مشورت نمایید.
تودههای سرطانی معمولا سفت و از جنس بافت سینه هستند اما کیستها حاوی مایع میباشند. خوشبختانه ابتلا به کیست سینه احتمال مبتلا شدن به سرطان سینه را افزایش نمیدهد.
چه کسانی بیشتر به کیست سینه دچار میشوند؟
یکی از علتهای ایجاد کیست سینه هورمونهای زنانه است. بنابراین کاملا طبیعی است که اکثر خانمها این مشکل را تجربه کنند. از طرف دیگر با کمک روشهای تشخیصی مانند ماموگرافی و سونوگرافی بسیاری از بیماری های مربوط به این بافت در مراحل اولیه تشخیص داده میشوند. بنابراین به جای نگرانی بهتر است با مشاهده هرگونه علائم و یا احساس وجود تودهای در ناحیه پستان با پزشک خود مشورت کنید. تا از بروز مشکلات جدیتر پیشگیری کنید.
تفاوت بین کیست و تومور در سینه

کیست و تومور در سینه هر دو میتوانند در پوست، بافت و اندامها ایجاد شوند، شاید از نظر ظاهری شبیه به یکدیگر باشند؛ اما علت اصلی ایجاد شدن آنها متفاوت است. به صورت کلی کیستها پر از مایع و یا هوا هستند که معمولا خطری ایجاد نمیکنند و به راحتی قابل رفع هستند. در مقابل تومورها در نتیجه رشد غیر طبیعی سلولهای پستان به وجود میآیند و به سرعت رشد میکنند و بافتهای اطراف فشار وارد میکند.
تومورها را حتما باید کمک ماموگرافی یا سونوگرافی تشخیص داد و در حالت عادی با لمس ناحیه مورد نظر نمیتوان وجود آنها را احساس کرد. برخی از این تومورها خوش خیم هستند و در سایر قسمتهای بدن منتشر نمیشوند. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مطلب سرطان سینه و علائم سرطان سینه را مطالعه کنید.
سوالات متداول
1) آیا کیست سینه باعث ایجاد سرطان پستان میشود؟
همان طور که گفتیم همه کیستهای سینه سرطانی و خطرناک نیستند. بنابراین نیازی نیست به خاطر این موضوع نگران باشید به جای آن، آزمایشات مربوط به پستان را انجام دهید تا از سلامتی بافتهای آن اطمینان یابید.
2) آیا وجود کیست سینه در شیر دهی اختلال ایجاد میکند؟
در صورتی که کیست سینه از نوع ساده باشد، اختلالی برای شیردهی ایجاد نمیکند. اما اگر این کیست بزرگ باشد بهتر است تحت نظر پزشک خود درمان را شروع کنید.
3) ممکن است کیست سینه خود به خود از بین برود؟
در برخی مواقع ممکن است کیستهای مشاهده شده در پستان در اثر تغییرات هورمونی افزایش، کاهش، بزرگ یا حتی کوچک شوند. در پاسخ به این سوال باید بگوییم هیچ فرمول جادویی وجود ندارد که باعث شود کیستهای سینه خود به خود از بین بروند.
بنابراین بهتر است در ابتدا با کمک معاینات مربوط به سونوگرافی، ماموگرافی و رادیولوژی مشکلات مربوط به پستان را تشخیص داده و سپس اقدام به درمان کنید.
سخن پایانی
کیست سینه یکی از رایجترین مشکلاتی بوده که بسیاری از خانمها با آن درگیر هستند. در این مطلب به صورت کامل صحبت کردیم که همه کیستها سرطانی نیستند. اما نکته قابل توجه این است که برای تشخیص به موقع و پیشگیری از پیشرفت کیست سینه حتما در 6 ماه یا نهایتا یک سال معاینات مربوطه را انجام دهید.
مرکز تصویربرداری تابا با بهرهگیری از پزشکان متخصص آماده ارائه بهترین خدمات به افرادی است که از مشکلات مربوط به کیست سینه رنج میبرند.
برای انجام ماموگرافی و همچنین استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، تنها کافیست بر روی دکمه زیر کلیک کنید؛ تا از سریعترین و دقیقترین مرکز تصویربرداری پزشکی نوبت خود را دریافت کنید.
انتشار: الهام صمصامیان