سونوگرافی, مطالب مفید

سونوگرافی واژینال

سونوگرافی واژینال

سونوگرافی واژینال نمونه‌ای از سونوگرافی پزشکی از واژن است که برای بررسی اندام‌های درون حفره لگن به کار می‌رود. این روش به عنوان یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای تشخیص بیماری‌ها و اختلالات داخلی شناخته می‌شود.

به صورت کلی سونوگرافی نوعی تصویربرداری راحت و کاملا ایمن است که افراد با خیالی آسوده می‌توانند آن را انجام دهند. اکثر بانوان در طول دوران زندگی خود مشکلاتی نظیر عفونت رحم و التهابات آن را تجربه کرده‌اند. با کمک سونوگرافی واژینال، رحم و بافت‌های اطراف آن بررسی می‌شوند و هرگونه بیماری و یا مورد مشکوک مشخص می‌شود.

تصاویر به دست آمده از سونوگرافی واژینال برای تشخیص دقیق پزشک بسیار کمک کننده خواهند بود. از طرف دیگر تشخیص به موقع بسیاری از مشکلات، روند درمان و بهبودی افراد را سریع‌تر می‌کند. پس لازم است انجام معاینات خود را جدی بگیرید.

مرکز تصویربرداری پزشکی تابا با استفاده از تجهیزات مدرن و همچنین همکاری با کادر پزشکی متخصص در کنار شما خواهد بود تا به بهترین شکل سونوگرافی خود را انجام دهید؛ این مرکز با استفاده از برای دریافت اطلاعات کامل‌ و دقیق‌تری از سلامت ارگان‌های بدن شما از سه دستگاه‌ به‌روز و پیشرفته استفاده می‌کند.

در این مطلب به صورت کامل در مورد سونوگرافی واژینال و مباحث مهم مربوط به آن صحبت می‌کنیم و هر آنچه که نیاز است بدانید را توضیح می‌دهیم. در ادامه موارد زیر را بررسی می‌کنیم.

  • سونوگرافی واژینال چیست؟
  • نحوه انجام سونوگرافی واژینال
  • کاربردهای سونوگرافی واژینال

با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریع‌ترین و دقیق‌ترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.

سونوگرافی واژینال چیست؟

سونوگرافی واژینال چیست؟
سونوگرافی واژینال چیست؟

در حقیقت سونوگرافی واژینال نوعی سونوگرافی داخلی است؛ که توسط پزشکان برای بررسی اندام‌های تولید مثل زنان مانند رحم، لوله‌های رحمی، تخمدان‌ها، دهانه رحم و واژن استفاده می‌شود. سونوگرافی واژینال یک روش تصویربرداری نسبتاً سریع و بدون درد است. این روش نسبت به سونوگرافی عادی شکم، دید دقیق‌تری از اندام‌های داخل لگنی مثل رحم، لوله‌های فالوب و تخمدان‌ها، ارائه می دهد. این روش تصویربرداری برای کشف علت درد، تشخیص بیماری، نظارت بر بارداری و برنامه ریزی برای جراحی انجام می‌شود. یکی از رایج ترین و مفیدترین ابزارهای تشخیصی که پزشک شما می‌تواند برای مراقبت از شما تجویز کند، سونوگرافی واژینال است.

با قرار دادن دستگاهی مخصوص به داخل واژن، می‌توان رحم و اطراف آن را بررسی کرد. در این روش با بهره گیری امواج صوت می‌توان از نواحی مورد نظر عکس‌برداری کرد و در نهایت با کمک این امواج تصویر به مانیتور منتقل می شود. بعضی از مشکلات مربوط به بافت رحم مانند سرطان، عفونت، کیست، فیبروم‌ها؛ بعضی از نواقص مادرزادی در زمان تولد و ارزیابی جفت با کمک سونوگرافی واژینال تشخیص داده می‌شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر شما عزیزان می‌توانید مطلب بهترین مرکز سونوگرافی شیراز و سونوگرافی در شیراز را مطالعه نمایید.

بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.

نحوه انجام سونوگرافی واژینال

سونوگرافی واژینال ؛ نحوه انجام سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال ؛ نحوه انجام سونوگرافی واژینال

در سونوگرافی واژینال یک پروب مخصوص وارد واژن می‌شود و به آرامی در حفره داخلی لگن می‌چرخد. بر روی پروب یک محافظ و ژل روان کننده برای سهولت وارد شدن به واژن استفاده می‌شود. سونوگرافی واژینال در صورت وجود علائم درد در لگن و خونریزی غیرطبیعی توسط پزشک تجویز می شود. همچنین برای بررسی تومورهای عضلانی رحم، پولیپ‌ها (ضخیم شدن پوشش داخلی رحم)؛ کیست تخمدان، ناباروری در زنان و علائم اولیه بارداری مورد استفاده پزشک قرار می‌گیرد.

سونوگرافی واژینال بدون درد و مزاحمت انجام می‌شود و معمولاً به مدت کوتاهی (حدود 10-15 دقیقه) طول می‌کشد. پس از اتمام فرآیند، پزشک یا تکنسین تصاویر سونوگرافی را بررسی می‌کند و نتایج را توضیح می‌دهد.

البته، هدف و نتیجه سونوگرافی واژینال بستگی به شرایط و نیازهای هر بیمار دارد. پس از اتمام سونوگرافی واژینال، پزشک شما را درباره نتایج و تشخیص‌های ممکن مطلع خواهد کرد. در صورت لزوم، درمان یا آزمایش‌های تکمیلی را توصیه خواهد کرد.
مهم است که برای انجام سونوگرافی واژینال به یک مرکز تصویربرداری یا مرکز پزشکی با تجهیزات مناسب و پزشکان ماهر مراجعه کنید. همچنین، در صورت داشتن هرگونه سوال یا نگرانی، بهتر است با پزشک خود درباره روش سونوگرافی واژینال مشورت کنید.

شما عزیزان برای انجام سونوگرافی به صورت دقیق و همچنین سایر معاینات نظیر ماموگرافی، سی تی اسکن، رادیولوژی؛ سنجش تراکم استخوان و ام آر آی می‌توانید به صورت غیر حضوری از دقیق‌ترین و بهترین مرکز تصویربرداری شیراز (تابا) نوبت خود را به صورت آنلاین دریافت کنید.

سونوگرافی واژینال چه زمانی انجام می‌شود؟

سونوگرافی واژینال | زمان انجام
سونوگرافی واژینال | زمان انجام

محدودیت‌ها یا عوامل محدود کننده زیادی برای انجام سونوگرافی واژینال وجود ندارد. به عنوان مثال، تکنسین ممکن است این روش را بدون در نظر گرفتن اینکه شما در حال قاعدگی یا باردار هستید، انجام دهد.

سونوهیستروگرام زمانی است که از مقدار کمی مایع برای متسع کردن حفره رحم استفاده می‌شود تا تصویربرداری خوبی از پوشش داخلی انجام شود. اگر باردار هستید یا بیماری التهابی لگن دارید، نباید سونوهیستروگرام انجام دهید.

چگونه برای سونوگرافی ترانس واژینال آماده شویم؟

سونوگرافی واژینال
سونوگرافی واژینال

سونوگرافی ترانس واژینال به آمادگی زیادی نیاز ندارد. این روش سریع و نسبتاً بدون درد است و خطر عوارض جانبی کمی دارد. در قرار ملاقات، یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی هر اقدام لازم را شرح می‌دهد. یک فرد باید درست قبل از اسکن، مثانه خود را خالی کند. بسته به دستور پزشک و دلایل انجام سونوگرافی، ممکن است مثانه شما خالی یا تا حدی پر باشد.

 مثانه پر به بلند شدن روده‌ها کمک می‌کند و اجازه می‌دهد تصویر واضح‌تری از اندام‌های لگنی خود داشته باشید. اگر مثانه شما باید پر باشد، باید حدود یک لیتر آب یا هر مایع دیگری حدود یک ساعت قبل از شروع عمل بنوشید. اگر در چرخه قاعدگی خود هستید یا اگر لکه بینی دارید، باید قبل از سونوگرافی هر تامپونی را که استفاده می‌کنید بردارید. بنابراین دستورالعمل‌های لازم را در مورد زمان نوشیدن مایعات و رفتن به سرویس بهداشتی دنبال کنید.

سونوگرافی واژینال ؛ در طول سونوگرافی:

فرد باید از کمر به پایین لباس بپوشد و لباس بیمارستان بپوشد. سپس روی میز معاینه با زانوهای خم شده دراز می‌کشد. متخصص مراقبت‌های بهداشتی از یک ملحفه برای پوشاندن قسمت پایین بدن فرد استفاده می‌کند. مبدل شبیه یک عصا است و کمی بزرگ‌تر از تامپون است. متخصص سونوگرافی یا پزشک، مبدل را با غلاف و ژل روان کننده، قبل از قرار دادن داخل واژن می‌پوشاند. در اطمینان حاصل کنید که ارائه دهنده شما از هرگونه حساسیت به لاتکس شما آگاه است؛ تا در صورت لزوم از روکش پروب بدون لاتکس استفاده شود.

هنگامی که مبدل در جای خود قرار می‌گیرد، امواج صوتی تولید می‌کند که از اندام‌های داخلی منعکس می‌شود. برای ایجاد یک تصویر کامل و تمرکز بر نواحی مختلف، سونوگرافیست یا پزشک مبدل را می‌چرخاند. این ابزار اطلاعات را مستقیماً به صفحه نمایش منتقل می‌کند.تصاویر بلافاصله روی صفحه نمایش داده می‌شوند؛ و این امکان را برای شخص و متخصص مراقبت‌های بهداشتی فراهم می‌کند که اسکن را در زمان واقعی نظارت کنند.

چه زمانی به سونوگرافی واژینال نیاز است؟

سونوگرافی واژینال | دلایل تجویز
سونوگرافی واژینال | دلایل تجویز

پزشک شما ممکن است سونوگرافی واژینال را برای تشخیص بیماری‌هایی که باعث علائم ناخوشایند مانند درد لگن یا خونریزی غیرطبیعی می‌شوند، تجویز کند. سونوگرافی واژینال می‌تواند اطلاعات بیشتری را در مورد ناهنجاری‌های کشف شده در طول معاینه لگن ارائه دهد که می‌تواند منجر به تشخیص شود. سونوگرافی واژینال نیز ممکن است برای نظارت بر بارداری شما استفاده شود.

دلایل تجویز سونوگرافی واژینال :

  • درد لگن
  • خونریزی واژینال غیر قابل توضیح و غیر طبیعی
  • ناباروری
  • نتایج غیر طبیعی معاینه لگن یا شکم
  • برسی دستگاه ضد بارداری داخل رحم
  • رشد خوش خیم مانند فیبروم‌ها، کیست‌ها و توده‌ها
  • بیماری التهابی لگن
  • خونریزی پس از یائسگی

سونوگرافی واژینال در تشخیص این موارد به پزشک شما کمک می‌کند:

  • کیست‌ها
  • تومورها
  • فیبروم‌ها
  • پولیپ
  • علائم عفونت لگن
  • علائم سرطان
  • علائم حاملگی خارج از رحم یا سقط جنین

ممکن است برای بررسی موارد زیر از سونوگرافی واژینال استفاده شود:

  • واژن
  • لوله‌های فالوپ
  • شکل، موقعیت و اندازه تخمدان‌ها و رحم
  • ضخامت و طول دهانه رحم
  • جریان خون از طریق اندام‌های لگن
  • شکل مثانه
  • ضخامت و وجود مایعات در نزدیکی مثانه
  • میومتر، بافت ماهیچه‌ای رحم

علت تجویز سونوگرافی واژینال در دوران بارداری:

1) بارداری‌های با خطر بیشتر را کنترل کنید.

2) برای هر گونه تغییری که می‌تواند منجر به عوارضی مانند سقط جنین یا زایمان زودرس شود، به دهانه رحم نگاه کنید.

3) جفت را از نظر ناهنجاری بررسی کنید.

4) منبع هر گونه خونریزی غیر طبیعی را شناسایی کنید.

5) ضربان قلب جنین را بررسی کنید.

6) تاریخ زایمان را تایید کنید.

7) وضعیت جفت را ارزیابی کنید.

8) بارداری خارج از رحم را بررسی کنید.

9) تشخیص سقط جنین احتمالی.

10) بارداری زودرس را تایید کنید.

نحوه عملکرد سونوگرافی واژینال چگونه است؟

سونوگرافی واژینال | نحوه عملکرد
سونوگرافی واژینال | نحوه عملکرد

سونوگرافی ترانس واژینال از امواج صوتی برای ضبط حفره لگن و اندام‌های شما استفاده می‌کند و این تصاویر را روی صفحه نمایش می‌دهد. یک ابزار گرز مانند به نام مبدل در واژن شما قرار می‌‌گیرد؛ جایی که امواج صوتی را آزاد می‌کند که از ساختارهای مختلف داخل لگن شما منعکس می‌شود. امواج صوتی به مبدل برمی‌گردند و در آنجا به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌شوند.

این سیگنال‌ها یک تصویر بصری در زمان واقعی از اندام‌های لگنی شما را بر روی صفحه‌ای پخش می‌کنند؛ که تکنسین انجام این روش می‌تواند آن را مشاهده کند. سونوگرافی تصاویر ثابتی از تصاویر روی صفحه نیز می‌گیرد تا پزشک شما بتواند بعداً آن‌ها را بررسی کند.

چه کسی سونوگرافی ترانس واژینال را انجام می‌دهد؟

سونوگرافی واژینال | چه کسی سونوگرافی را انجام می‌دهد؟
سونوگرافی واژینال | چه کسی سونوگرافی را انجام می‌دهد؟

به طور کلی پزشک سونوگرافی واژینال را انجام می‌دهد. مرکز تصویر برداری تابا به دلیل همکاری با پزشکان مجرب بهترین تجربه را در اختیار شما قرار می‌دهد.

مزایای سونوگرافی واژینال

سونوگرافی واژینال | مزایا
سونوگرافی واژینال | مزایا

1. وضوح تصویر بهتر:

سونوگرافی واژینال تصاویری با وضوح بالاتر از اندام‌های تناسلی زنانه نسبت به سونوگرافی شکمی ارائه می‌دهد. این به دلیل این است که امواج صوتی می‌توانند به راحتی از طریق مایع واژن عبور کنند.

2. دسترسی به اندام‌های لگنی با سونوگرافی واژینال :

سونوگرافی واژینال تصاویری با وضوح بالاتر از اندام‌های تناسلی زنانه نسبت به سونوگرافی شکمی ارائه می‌دهد. این به دلیل این است که امواج صوتی می‌توانند به راحتی از طریق مایع واژن عبور کنند.

3. بهبود دقت تشخیص:

سونوگرافی واژینال می‌تواند به پزشک کمک کند تا مشکلات اندام‌های تناسلی زنانه را با دقت بیشتری تشخیص دهد. این می‌تواند به ارائه مراقبت‌های پزشکی مناسب کمک کند.

خطرات سونوگرافی واژینال چیست؟

سونوگرافی واژینال | خطرات
سونوگرافی واژینال | خطرات

برخلاف اشعه ایکس سنتی، سونوگرافی واژینال از اشعه استفاده نمی‌کند. در نتیجه، بسیار ایمن است و هیچ خطر شناخته شده‌ای وجود ندارد. بنابراین سونوگرافی واژینال هیچ عارضه‌ای ندارد و فرد می‌تواند پس از آن به فعالیت‌های عادی خود بازگردد. مرکز تصویر برداری پزشکی تابا با استفاده از تجهیزات پیشرفته و مدرن این خطرات را به حداقل ممکن رسانده است؛ که شما عزیزان به راحتی و با اطمینان کامل، معاینات خود را در این مرکز انجام دهید.

آیا سونوگرافی واژینال می‌تواند باعث از دست دادن جنین شود؟

سونوگرافی واژینال | آیا این سونوگرافی می‌تواند باعث از دست دادن جنین شود؟
سونوگرافی واژینال | آیا این سونوگرافی می‌تواند باعث از دست دادن جنین شود؟

همانطور که انجمن سقط جنین تایید می‌کند؛ هیچ مدرکی مبنی بر اینکه سونوگرافی ترانس واژینال می‌تواند به جنین آسیب برساند یا باعث از دست دادن بارداری شود وجود ندارد. افراد ممکن است سونوگرافی واژینال را در هفته‌های 11 تا 12 بارداری انجام دهند. بعد از 11 تا 12 هفته، ممکن است انجام سونوگرافی از طریق شکم بیشتر باشد. با این حال، در برخی موارد، پزشکان ممکن است همچنان درخواست سونوگرافی واژینال کنند که اسکن دقیق‌تری است. سونوگرافی ترانس واژینال تا زمانی که کیسه آب بدن فرد پاره نشود کاملا ایمن است.

تفاوت بین سونوگرافی و سونوگرافی واژینال چیست؟

سونوگرافی واژینال | تفاوت‌ها
سونوگرافی واژینال | تفاوت‌ها

سونوگرافی واژینال گاهی اوقات “سونوگرافی اندواژینال” نیز نامیده می‌شود؛ زیرا دستگاهی که تصاویر حفره لگن شما (مبدل) را ضبط می‌کند در داخل واژن شما قرار می‌گیرد. این فرآیند با سونوگرافی سنتی شکم متفاوت است، جایی که تکنسین مبدل را روی شکم شما حرکت می‌دهد تا تصاویر را ضبط کند.

سونوگرافی واژینال تصاویری دقیق‌تر از اندام‌ها و بافت نرم داخل حفره لگن شما نسبت به سونوگرافی شکمی ارائه می‌دهد. اما در صورتی که سونوگرافی ترانس واژینال انجام نشود، سونوگرافی شکم یک گزینه است. به عنوان مثال، اگر باردار هستید و جفت (ارگانی که مواد مغذی را برای کودک شما فراهم می‌کند) نزدیک دهانه رحم شما باشد؛ سونوگرافی واژینال ممکن است باعث خونریزی غیر ضروری شود.

موارد منع انجام سونوگرافی واژینال

سونوگرافی واژینال | موارد منع
سونوگرافی واژینال | موارد منع

1. انسداد واژن:

در این موارد، ممکن است پروب سونوگرافی نتواند به راحتی وارد واژن شود.

2. جراحی اخیر واژن:

در این موارد، ممکن است پروب سونوگرافی باعث آسیب به بافت‌های واژن شود.

3. عدم رضایت بیمار:

در صورتی که بیمار از انجام سونوگرافی واژینال رضایت نداشته باشد، نباید این روش انجام شود.

نتایج چه چیزی را نشان می‌دهد؟

نتایج چه چیزی را نشان می‌دهد؟
نتایج چه چیزی را نشان می‌دهد؟

اگر پزشک شما سونوگرافی را انجام دهد، ممکن است فوراً نتایج خود را دریافت کنید. اگر یک تکنسین این روش را انجام دهد، تصاویر ذخیره شده و سپس توسط رادیولوژیست تجزیه و تحلیل می‌شوند. رادیولوژیست نتایج را برای پزشک شما ارسال می‌کند.

سوالات متداول در مورد سونوگرافی واژینال

1. سونوگرافی ترانس واژینال چقدر طول می‌کشد؟

سونوگرافی واژینال می‌تواند از 15 دقیقه تا یک ساعت طول بکشد.

2. در طول سونوگرافی واژینال چه انتظاری باید داشته باشیم؟

سونوگرافی شما در اتاق سونوگرافی در بیمارستان، مطب رادیولوژی خصوصی یا کلینیک برای تصویربرداری زنان و زایمان انجام می‌شود. در مرکز تصویر برداری پزشکی تابا به علت استفاده از دستگاه ها و تجهیزات جدید، به راحتی می‌توانید این سونوگرافی را انجام دهید. در برخی موارد، ارائه دهنده شما ممکن است قبل از سونوگرافی ترانس واژینال، سونوگرافی شکم را تجویز کند.

هر دو روش تصویربرداری با هم دید جامع‌تری از اندام‌های لگنی شما را ارائه می‌دهند؛ که ممکن است بسته به علائم شما مورد نیاز باشد. شما روی میز معاینه دراز می‌کشید که گویی در حال انجام معاینه لگن هستید. تکنسین یک غلاف و یک ژل روان کننده گرم روی مبدل قرار می‌دهد؛ و به آرامی آن را در عمق 5 تا 8 سانتی متری داخل واژن شما قرار می‌دهد.

هنگامی که این مبدل در داخل بدن شما قرار می‌گیرد؛ امواج صوتی را آزاد می‌کند که تصاویری از اندام‎های لگن شما را ضبط می‌کند. این تصاویر روی صفحه نمایش داده می‌شوند. تکنسینی که سونوگرافی را انجام می‌دهد ممکن است از شما بخواهد که دراز بکشید یا بدن خود را جابجا کنید؛ تا مبدل بتواند حفره لگن شما را از زوایای مختلف ثبت کند. هنگامی که تصاویر کافی برای تجزیه و تحلیل کامل گرفته شد، تکنسین مبدل را خارج می‌کند.

3. آیا می‌توان سونوگرافی واژینال را در زمان قاعدگی انجام داد؟

بله، سونوگرافی واژینال را می‌توان در زمان قاعدگی انجام داد. در واقع، در برخی موارد، سونوگرافی واژینال در زمان قاعدگی ترجیح داده می‌شود. به عنوان مثال، اگر پزشک به دنبال خونریزی غیرطبیعی واژینال باشد؛ سونوگرافی واژینال در زمان قاعدگی می‌تواند تصاویر واضح‌تری از رحم و تخمدان‌ها ارائه دهد.

با این حال، در برخی موارد، ممکن است انجام سونوگرافی واژینال در زمان قاعدگی دشوارتر یا ناراحت کننده‌تر باشد. به عنوان مثال، اگر خونریزی شدید باشد، ممکن است پروب سونوگرافی به راحتی وارد واژن نشود. همچنین، ممکن است بیمار در حین سونوگرافی احساس ناراحتی بیشتری کند. در صورتی که شما قصد انجام سونوگرافی واژینال در زمان قاعدگی را دارید؛ بهتر است با پزشک خود در مورد مزایا و معایب این روش صحبت کنید.

4. آیا سونوگرافی ترانس واژینال دردناک است؟

خیر. مبدل به گونه ای طراحی شده است که به شکل واژن شما منحنی شود تا این عمل تا حد امکان بدون درد باشد. همچنین، ژل روان کننده قرار داده شده روی مبدل اجازه می‌دهد تا به آرامی وارد شود. با این حال، ممکن است زمانی که تکنسین مبدل را در واژن شما قرار می‌دهد، احساس ناراحتی یا فشار کنید. این فرآیند ممکن است شبیه به آزمایش پاپ اسمیر باشد. در صورت احساس ناراحتی خاص، فوراً به سونوگرافیست یا پزشک اطلاع دهید.

سخن پایانی

در پایان، سونوگرافی واژینال یک روش ایمن و موثر است که می‌تواند برای بررسی مشکلات اندام‌های تناسلی زنانه استفاده شود. همه هدف و اولویت ما در مرکز تصویربرداری تابا این است که بهترین امکانات را در سطح سلامت جامعه برای هموطنان عزیز ارائه دهیم.

منابع:   ultrasound , medical , healthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *