غربالگری اول شامل مجموعهای از تستهای خون و سونوگرافی است که با هدف بررسی سلامت جنین انجام میشود. آزمایشات سه ماهه اول بسیار مهم است چرا که برخی از مشکلات جنین با کمک این آزمایشات تشخیص داده میشود.
تستهای غربالگری احتمال اینکه جنین یک یا چند بیماری مشخص داشته باشد را نشان میدهند. در واقع این تست به طور یقین مشخص میکند که آیا نوزاد شما مشکل دارد یا خیر؛ در انجام تستهای غربالگری از اطلاعات فردی، شاخص سونوگرافی و آزمایشات مربوطه استفاده میشود.
در بسیاری از مواقع افراد سونوگرافی را که روشی کاملا بی خطر و ایمن است برای بررسی سلامت جنین انجام میدهند. تصاویر به دست آمده از سونوگرافی اطلاعات بسیار خوب و دقیقی را در اختیار پزشک قرار میدهند و همین امر برای تشخیص سلامت جسمانی جنین کمک کننده است.
بنابراین لازم است در این دوران نسبت به انجام معاینات یا چکاپهای خود حساستر باشید. در راستای اطمینان خاطر هموطنان عزیز مرکز تصویربرداری پزشکی تابا، برای انجام معاینات سونوگرافی از سه دستگاه بهروز و پیشرفته استفاده میکند.
در این مطلب به صورت کامل در مورد غربالگری اول و مباحث مهم مربوط به آن صحبت میکنیم و هر آنچه که نیاز است را توضیح میدهیم. در ادامه موارد زیر را بررسی میکنیم.
- انواع روشهای غربالگری اول
- نحوه تفسیر آزمایشات غربالگری اول
- بهترین زمان برای انجام غربالگری اول
با استفاده از سامانه نوبت دهی غیر حضوری، می توانید به راحتی و از طریق کلیک بر روی دکمه زیر، در سریعترین و دقیقترین مرکز تصویری برداری پزشکی (تابا) نوبت دریافت کنید.
اهمیت انجام غربالگری اول

آزمایشات غربالگری اول در پزشکی به عنوان یک روش سنجش پیشرفته برای تشخیص و پیشگیری از بیماریها استفاده میشوند. این آزمایشات، به عنوان بخشی از برنامههای پیشگیری و تشخیص زودهنگام، برای افراد سالم ارائه میشوند تا در مواردی که خطر ابتلا به بیماری وجود دارد؛ تشخیص مبتنی بر شاخصهای آزمایشگاهی را فراهم کنند. تست های غربالگری اول احتمال اینکه جنین یک از چند بیماری مشخص را داشته باشد، نشان میدهد. در واقع این تست به طور یقین میتواند به ما بگوید که آیا نوزاد شما مشکل دارد یا نه؛ برای انجام صحیح تستهای غربالگری اول از اطلاعات فردی، شاخص سونوگرافی و آزمایشات مربوطه استفاده میشود. اگر نتیجه تست مثبت باشد این بدین معنی است که احتمال وجود نقص بالاتر از دیگران است.
به همین خاطر پزشک شما ممکن است برای شما تستهای تشخیصی انجام دهد تا از بابت سالم بودن جنین مطمئن شود. اگر نتیجه تست غربالگری اول منفی شود؛ به این معنی است که احتمال وجود نقص در نوزاد هنگام تولد آن قدر پایین است که احتیاج به پیگیری ندارد. اما توجه داشته باشید برای این مورد تضمین 100 درصد وجود ندارد.
شما عزیزان برای انجام سونوگرافی به صورت دقیق و همچنین سایر معاینات نظیر ماموگرافی، سی تی اسکن، رادیولوژی، سنجش تراکم استخوان و ام آر آی میتوانید به دقیقترین و بهترین مرکز تصویربرداری شیراز مراجعه کنید.
بیماران محترم برای دریافت تصاویر پزشکی خود به صورت مجازی و بدون نیاز به حضور در مرکز تابا، می توانید از طریق کلیک بر روی دکمه زیر و وارد کردن مشخصات، تصاویر پزشکی خود را دریافت کنند.
انواع روشهای غربالگری اول
1) سونوگرافی NT

غربالگری سندروم داون یا همان سونو NT در سه ماه اول (هفته 11 تا 13) بارداری قابل انجام است. با تفسیر همگی این آزمایشها در غربالگری اول ریسک سندروم داون محاسبه میشود. در سونوگرافی، تجمع مایع پشت گردن جنین یا NT اندازه گیری میشود. زیرا با کمک تجمع مایع در ناحیه پشت گردن جنین، احتمال وجود ناهنجاریهای ژنتیکی به آسانی تشخیص داده میشود.
در واقع با بالارفتن مقدار T ممکن است علامتی برای بروز سندروم داون (تریزومی 21) و یا تریزومی 18 باشد. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مطلب سونوگرافی را مطالعه نمایید.
2) آزمایش خون

این روش از غربالگری اول ، به عنوان بخشی مراقبتهای دوران بارداری شناخته میشود؛ که برای اطمینان از سلامت جنین و مادر بسیار مهم است. از آزمایش خون در غربالگری اول، برای بررسی سطح دو هورمون PAPP-A وB-HCG در خون مادر باردار استفاده میشود. تغییر شدید میزان این هورمونها، وضعیت جدی اختلال کروموزومی را نشان میدهد. مادران باردار از هفته ۹ تا انتهای هفته ۱۳ بارداری فرضت دارند که این آزمایش خون را انجام دهند.
نحوه تفسیر آزمایش غربالگری اول

از مجموع نتایج تفسیر سونو NT، آزمایش خون مادر و سن مادر در غربالگری اول عددی به دست میآید. بر اساس عدد به دست آمده میتوان تصمیم گرفت که قدم بعدی چیست. وقتی که ضخامت NT زیاد است جنین ممکن است نقص قلبی یا نقایص ژنتیکی دیگری داشته باشد در این شرایط پزشک شما ممکن است آزمایشات تکمیلی دیگری در هفته ۱۵ تا ۱۸ بارداری برای شما پیشنهاد کند.
در فرآیند غربالگری اول، ابتدا شاخصهایی که معمولاً با بیماریها مرتبط هستند، انتخاب میشوند. این شاخصها میتوانند شامل نمونههای خون، ادرار، معاینات سونوگرافی و… باشند که بررسی آنها میتواند اطلاعاتی درباره وضعیت سلامت فرد را فراهم کند.
بعد از جمعآوری نمونهها، اطلاعات و نتایج به دست آمده در اختیار افراد قرار میگیرد. نتایج آزمایشها بر اساس مقادیر نرمال و معیارهای تعیین شده مقایسه میشوند. با توجه به نتایج آزمایشات غربالگری اول، تفسیری بالینی انجام میشود. این تفسیر به عواملی مانند سابقه پزشکی فرد، علائم بالینی، ریسکهای فردی و اطلاعات تکمیلی دیگر درباره بیماری و وضعیت سلامت فرد مربوط میشود. در صورتی که مقادیر اندازهگیری شده خارج از محدوده طبیعی قرار بگیرند، ممکن است نشانگر وجود یا خطر ابتلا به یک بیماری باشند. در این صورت ممکن است پزشک برای اطمینان آزمایشات و معاینات دیگری را پیشنهاد کند که انجام دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مطلب آزمایشات دوران بارداری را مطالعه نمایید.